Bekas jurutera Apple memperincikan sebab iPhone pertama tidak mempunyai salinan dan tampal

Apple memperkenalkan iPhone pertama 15 tahun yang lalu, dan banyak yang telah berubah sejak itu. Kami kini membincangkan khabar angin tentang iPhone seterusnya yang menampilkan video 8K dan paparan baharu, tetapi sukar untuk mempercayai bahawa sekali iPhone tidak mempunyai pilihan salin dan tampal. Kini bekas jurutera dan pereka perisian Apple Ken Kocienda telah mendedahkan butiran tentang mengapa iPhone pertama tidak mempunyai ciri sedemikian.

Kocienda, yang menyertai Apple pada tahun 2001, merupakan salah seorang jurutera utama di sebalik iPhone. Sebelum mengusahakan iPhone, Kocienda berada dalam pasukan yang mencipta penyemak imbas web Safari Apple – yang menjaminnya memainkan peranan penting dalam pembangunan telefon pintar pertama Apple.

Kini, ketika iPhone menghampiri ulang tahun ke-15 di pasaran, bekas jurutera Apple memutuskan untuk berkongsi beberapa cerita menarik tentang bagaimana Apple mencipta iPhone pertama. Salah seorang daripada mereka termasuk butiran tentang sebab syarikat memutuskan untuk menghantar telefon pintar pertamanya tanpa pilihan salin dan tampal.

Tidak ada masa untuk itu.

Penjelasan ringkas dan lucu Kocienda ialah jurutera Apple tidak mempunyai masa untuk melaksanakan salin dan tampal pada iPhone pertama. Tetapi sudah tentu, ceritanya melampaui itu.

Menurutnya, pasukan itu sudah sibuk mencipta papan kekunci maya iPhone dan sistem autocorrectnya. Selepas iPhone dilancarkan, Kocienda dan pasukannya akhirnya memutuskan untuk mengusahakan pilihan salin dan tampal, tetapi ia masih mengambil sedikit masa sebelum ciri itu sedia untuk pengguna.

Jurutera itu menerangkan bahawa dia menghasilkan idea “pembesar teks pembesar” untuk memberitahu pengguna di mana sebenarnya mereka menghalakan kursor teks, yang penting untuk mempunyai salinan dan tampal. Walau bagaimanapun, walaupun dengan kaca pembesar maya klasik itu, kursor akhirnya bergerak antara aksara selepas pengguna mengangkat jari mereka dari skrin kerana kelipan semula jadi.

Kocienda terpaksa membangunkan “log sejarah sentuh” ​​hanya untuk penyuntingan teks. Dengan cara ini, selepas mengeluarkan jari dari skrin, sistem secara automatik mengesan kedudukan milisaat jari pengguna selepas sentuhan terakhir, supaya kursor kekal di tempat yang benar-benar diinginkan pengguna.

Satu lagi perincian menarik tentang sistem input teks pada iPhone ialah, menurut bekas jurutera Apple, semua teks yang digayakan pada asalnya berdasarkan WebKit. Ini bermakna setiap kali apl menggunakan fon tersuai, ia pada asasnya menunjukkan halaman web kecil untuk memaparkan teks. Apabila medan teks tidak berada dalam mod edit, ia menunjukkan imej statik kandungannya – mungkin untuk menjimatkan CPU, RAM dan bateri.

Pilihan salin dan tampal telah diperkenalkan sebagai sebahagian daripada iPhone OS 3.0 pada tahun 2009, yang telah diprapasang secara lalai pada iPhone 3GS. Apple juga mencipta iklan TV yang menonjolkan ciri baharu pada masa itu.

Lebih banyak berita tentang iPhone pertama

Kocienda juga berkongsi beberapa maklumat lain tentang pembangunan iPhone pertama. Sebagai contoh, iPhone tidak mempunyai multitasking sebenar bukan sahaja kerana RAM yang rendah tetapi juga kerana kekurangan memori maya. Jurutera terpaksa mencipta sistem yang dikenali sebagai “jetsam” untuk memaksa iPhone menjalankan satu aplikasi pada satu masa, secara automatik menamatkan proses latar belakang lain untuk mengelakkan masalah prestasi.

Memandangkan peranti skrin sentuh tidak begitu popular dan kekurangan maklum balas sentuhan, pasukan iPhone melaksanakan kawasan maya yang lebih besar daripada butang yang ditunjukkan pada antara muka. Oleh itu, iPhone mengenali sentuhan walaupun pengguna tidak menyentuh butang pada skrin dengan tepat.

Sistem ini juga penting untuk ciri autopembetulan papan kekunci, kerana ia mengenal pasti huruf yang mengelilingi huruf yang diketik pengguna untuk menggantikan perkataan yang salah eja dengan yang betul.

Kocienda juga menjelaskan bahawa persepsi pengguna tentang tempat mereka menyentuh dengan jari mereka adalah berbeza daripada tempat jari itu sebenarnya menyentuh, dan sistem perlu bersedia untuk ini.

Mereka yang berminat untuk mengetahui lebih lanjut mengenai proses pembangunan iPhone pastinya harus membaca buku Kocienda, “Pemilihan Kreatif: Dalam Proses Reka Bentuk Apple Semasa Zaman Keemasan Steve Jobs.”

Baca juga:

FTC: Kami menggunakan pautan ahli gabungan automatik yang menjana pendapatan. Lagi.


Lihat 9to5Mac di YouTube untuk lebih banyak berita Apple:We want to thank the author of this post for this outstanding material

Bekas jurutera Apple memperincikan sebab iPhone pertama tidak mempunyai salinan dan tampal


We have our social media pages here and other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/