BeReal ialah aplikasi media sosial kegemaran Gen Z yang baharu. Begini cara ia berfungsi

BeReal telah dilancarkan pada tahun 2020 tetapi telah meningkatkan senarai muat turun tahun ini.

d3sign/Getty Images


sembunyikan kapsyen

togol kapsyen

d3sign/Getty Images


BeReal telah dilancarkan pada tahun 2020 tetapi telah meningkatkan senarai muat turun tahun ini.

d3sign/Getty Images

Jika anda tidak pernah mendengar tentang apl BeReal dan anda bukan ahli Gen Z, anda dimaafkan. Apl media sosial adalah yang terbaru untuk menarik perhatian generasi muda – dan popularitinya meningkat dengan cepat.

Tahun ini sahaja, muat turun telah berkembang sekurang-kurangnya 315%, mengikut data daripada Apptopia.

Apakah BeReal?

Media sosial boleh memakan masa dan mendorong tekanan, tetapi BeReal berkata ia bertujuan untuk mengubahnya.

Begini cara ia berfungsi. Sekali sehari anda mendapat pemberitahuan daripada apl. Ia memberitahu anda bahawa sudah tiba masanya untuk menyiarkan BeReal anda untuk hari itu dan anda mempunyai dua minit untuk berbuat demikian. Rakan anda juga sepatutnya mendapat pemberitahuan pada masa yang sama.

Ideanya ialah anda mengambil gambar apa sahaja yang anda lakukan pada masa itu, tidak kira betapa biasa atau menarik. Anda boleh berjalan kaki ke kelas, menaiki bas ke tempat kerja, atau mungkin anda mendapat pemberitahuan tepat semasa anda sedang duduk untuk makan malam atau menunggang basikal.

Anda mengambil satu foto tentang perkara yang anda lakukan dengan kamera menghadap ke belakang anda, dan pada masa yang sama, telefon anda merakam foto anda dengan kamera menghadap ke hadapan anda – mengejutkan!

Itu sahaja. Tiada penapis atau apl pihak ketiga untuk menukar penampilan anda. Pengambilan semula dibenarkan dan anda masih boleh menyiarkan jika anda terlepas tetingkap, tetapi dalam kedua-dua kes, rakan anda akan melihat bahawa anda mengambil semula imej atau menghantar lewat.

Parameter yang sedia ada dibilkan oleh apl sebagai “cara baharu dan unik untuk mengetahui siapa rakan anda sebenarnya dalam kehidupan seharian mereka.”

Pengguna juga boleh melihat lokasi rakan mereka pada peta dan menemui BeReals lain yang disiarkan secara terbuka. Tangkapannya ialah sebelum anda melihat siaran orang lain untuk hari itu, anda perlu menyiarkan foto anda sendiri.

Mengapa ia popular sekarang?

Peningkatan muat turun BeReal sebanyak 315% tahun sehingga kini adalah ketara, tetapi itu bukan satu-satunya angka yang ketara. Apl itu dimulakan oleh usahawan Perancis Alexis Barreyat pada 2020, tetapi sekurang-kurangnya 65% muat turun seumur hidup berlaku pada suku pertama 2022.

Aplikasi ini menyasarkan pelajar kolej dengan program dutanya dan nampaknya berfungsi.

1650166094 453 BeReal ialah aplikasi media sosial kegemaran Gen Z yang baharu

BeReal menggalakkan penyertaan dengan meminta pengguna berkongsi kandungan sebelum mereka boleh melihat siaran orang lain.

Wynne Davis/NPR


sembunyikan kapsyen

togol kapsyen

Wynne Davis/NPR


BeReal menggalakkan penyertaan dengan meminta pengguna berkongsi kandungan sebelum mereka boleh melihat siaran orang lain.

Wynne Davis/NPR

Meredith Mueller ialah pelajar tahun kedua di Universiti Kansas tempat dia belajar kewartawanan. Mueller memuat turun BeReal beberapa minggu yang lalu selepas dia mendengar tentangnya daripada rakan sebiliknya.

“Saya memuat turunnya, menaip maklumat saya dan kemudian ia muncul dengan semua kenalan saya dengan orang yang sudah mempunyai ini,” kata Mueller. “Dan saya seperti, bagaimana saya tidak pernah mendengar tentang ini dan semua orang dalam kenalan saya ini sudah mempunyai ini?”

BeReal dengan cepat telah menjadi salah satu aplikasi media sosial kegemaran Mueller.

“Sungguh menyeronokkan untuk, seperti, pergi berehat sepanjang hari saya dan pergi ke sana dan lihat dengan tepat apa yang orang lakukan pada masa ini dan, seperti, sepanjang hari mereka dan di mana orang berada,” katanya.

Secara keseluruhan, Mueller berkata dia mempunyai kira-kira 50 rakan di BeReal, jumlah yang jauh lebih kecil daripada 2,000 atau lebih pengikut yang dia ada di Instagram. Dan tidak seperti Instagram atau Snapchat, di mana Mueller berkata terdapat tekanan “untuk kelihatan baik,” dia fikir BeReal tidak mempunyai perasaan palsu itu.

“Snapchat lebih seperti anda menghantar ini kepada satu orang, jika anda menyiarkan pada cerita anda, anda cuba kelihatan baik,” katanya. “Walaupun ini seperti … di mana sahaja anda berada, apa sahaja yang anda lakukan, anda berhenti seketika dan semua rakan anda boleh melihatnya. Ia lebih seperti aplikasi yang sederhana. Saya akan katakan ia seperti zon bebas penghakiman.”

Adakah BeReal perlu menukar permainan?

Penyusunan yang dilakukan oleh individu pada platform media sosial lain adalah sebahagian daripada perkara yang cuba dipecahkan oleh BeReal dengan kekurangan penapis dan cap masa yang dimilikinya. Matlamat itu nampaknya menawarkan pandangan yang lebih intim tentang kehidupan anda.

Chris Stedman, pengarang IRL: Mencari Diri Sebenar Kita dalam Dunia Digital, berkata terdapat keperluan untuk ruang di mana orang boleh melepaskan diri dan hanya menjadi diri mereka sendiri, tetapi dia juga menyatakan pemilihan apl lain tidak semestinya sesuatu yang buruk. Malah, ia mungkin merupakan perkara yang sangat manusiawi untuk dilakukan.

Stedman mula mengerjakan bukunya selepas dia melalui detik sukar dalam hidupnya, dan mendapati bahawa dia tidak menceritakan kisah itu dalam talian, di mana dia menyiarkan seolah-olah semuanya baik-baik saja.

“Sebahagian besar mengapa saya menulisnya adalah kerana saya cuba memikirkan sama ada internet adalah tempat di mana kita boleh merasakan manusia,” katanya. “Tetapi hakikatnya tidak ada yang lebih manusiawi daripada mengurus diri yang anda kongsi dengan dunia.”

Kekili sorotan kehidupan peribadi anda bukanlah baharu, kata Stedman. Album foto keluarga atau filem buatan sendiri dari zaman kanak-kanak juga merupakan gambar detik terbaik.

Stedman tidak pernah menggunakan BeReal, dan dia berkata dia tidak mungkin menggunakannya, tetapi dia dapat melihat sebab Gen Z mungkin menyukai aplikasi itu.

“Saya fikir salah satu cabaran besar yang dirasakan orang di media sosial ialah saya melihat kemuncak orang lain, tetapi saya mengalami kepenuhan hidup saya sendiri dengan semua perkara biasa,” kata Stedman. “Untuk mendapat peringatan ini bahawa kehidupan orang lain sebahagian besarnya terdiri daripada detik-detik duniawi juga, saya pasti dapat melihat beberapa nilai dalam perkara itu.”

BeReal terdengar seperti ia akan berfungsi dengan fungsi yang serupa dengan beberapa sembang kumpulan yang sudah ada Stedman dalam hidupnya, katanya. Ini adalah tempat di mana tidak setiap foto perlu digilap, tempat rakan berkongsi pautan dan lebih intim tentang butiran kehidupan mereka.

Secara keseluruhannya, Stedman mengatakan faktor utama yang perlu dipertimbangkan apabila anda berhubung dengan rakan dalam DM atau pada platform sosial yang lebih besar ialah bagaimana sebenarnya anda melakukannya.

“Akhirnya, dalam apa jua platform yang anda gunakan, perkara yang paling penting ialah bersungguh-sungguh dan berhati-hati tentang sebab anda menggunakan platform itu pada mulanya, dan perkara yang anda cuba dapatkan daripadanya,” kata Stedman.

We would love to give thanks to the author of this article for this incredible web content

BeReal ialah aplikasi media sosial kegemaran Gen Z yang baharu. Begini cara ia berfungsi


Take a look at our social media accounts and other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/