Berikut ialah pandangan bukan pro tentang susunan MacBook Pro 14″ baharu

Pada bulan November, Apple melancarkan MacBook Pro 2021. Tersedia dalam dua saiz (14- dan 16-inci), syarikat itu turut memperkenalkan dua cip baharu, M1 Pro dan M1 Max. Walaupun saya fikir Mac baharu ini akan berlebihan kepada saya – saya tidak memerlukan port, ProMotion, miniLED atau pemproses – saya baru-baru ini memecahkan MacBook Pro 16-inci 2019 saya dan memerlukan penggantian.

Antara membeli MacBook Air 2020 M1 peringkat permulaan dan MacBook Pro M1 Pro 14 inci baharu, saya memutuskan untuk menggunakan yang kedua. Berikut ialah ulasan saya tentang komputer ini dari perspektif pengguna yang berat tetapi bukan pro.

Tanggapan pertama pada reka bentuk MacBook Pro 2021

Pada pandangan pertama, saya bukan peminat tegar pada MacBook Pro. Saya juga mendapati keseluruhan papan kekunci hitam itu pelik apabila saya melihatnya di kedai. Di samping itu, saya pernah sangat menyukai Touch Bar (atas sebab yang salah – sangat mudah untuk menghantar emoji dengan itu). Tetapi semakin hari berlalu, saya sangat menyukai reka bentuk baru ini.

Datang dari 16-inci kepada 14-inci bukanlah perkara yang besar. Skrinnya cukup besar untuk saya membuka dua tetingkap Safari bersebelahan dan berfungsi. Bukan itu sahaja, tetapi beratnya sangat penting dalam keputusan saya, dan 14-inci jauh lebih ringan daripada Intel Mac saya sebelum ini.

Saya dapati papan kekunci dan pad jejak sangat boleh dipercayai, Touch ID sentiasa berfungsi dengan baik, dan saya sangat menyukai paparan LED mini ini dengan ProMotion. Ia benar-benar lancar untuk bertukar antara iPhone 13 Pro saya dan Mac ini.

Akhir sekali, sebab saya tidak menaip dari Intel Mac lagi ialah saya terjumpa pengecas dan memusnahkan komputer sepenuhnya. Dengan MacBook Pro baharu, ia menambah kembali penyambung MagSafe, dan wow, saya tidak menyedari betapa saya terlepas ciri ini yang pernah tersedia pada MacBook Pro 2010 saya.

Adakah M1 Pro peringkat permulaan cukup untuk saya?

2021-macbook-pro-m1-14-display-9to5mac

Seperti yang saya katakan pada awal artikel, saya berada di antara MacBook Air dan MacBook Pro. Perbezaannya adalah liar: MacBook Air dilengkapi dengan 8GB RAM dan 256GB SSD, manakala M1 Pro Mac dilengkapi dengan 16GB RAM dan 512GB SSD.

Sekiranya Apple telah memperkenalkan MacBook Air baharu yang dikhabarkan, saya mungkin akan melakukannya sebaliknya, tetapi di antara dua model sedia ada ini, saya memutuskan adalah berbaloi untuk membelanjakan tambahan $1,000 untuk memiliki teknologi terkini dan terhebat dengan MacBook Pro baharu.

Saya bukan pengguna pro, tetapi saya pengguna berat. Inilah sebabnya saya mengesyorkan Ulasan Jeff Benjamin pada MacBook Pro 2021 (jika anda mahu bercakap spesifikasi). Di sini, saya ingin memberi anda perspektif seseorang yang menaip sepanjang hari, sekali-sekala mengedit imej dengan Pixelmator Pro, dan juga perlu membuka iMessage, Mail, Slack dan WhatsApp sepanjang masa.

Untuk tugasan ini, saya tidak perlu mengatakan bahawa segala-galanya berfungsi seperti mudah untuk komputer berkuasa ini. Bukan itu sahaja, tetapi ia juga sangat senyap, tidak menjadi panas (sekurang-kurangnya dengan tugas-tugas ini), dan membuka segala-galanya dalam sekelip mata.

Adalah penting untuk mengatakan bahawa saya cukup pasti bahawa saya akan dapat melakukan perkara yang sama dengan M1 MacBook Air, tetapi saya mungkin akan meningkatkannya dengan dua kali ganda RAM dan storan untuk berasa lebih selamat dengannya sepanjang tahun. Yang berkata, ini adalah sebab saya tidak menggunakan versi Air:

  • Reka bentuk lama;
  • Kekurangan penyambung MagSafe;
  • Kamera web yang dahsyat;
  • Paparan kelihatan terlalu kecil.

Soalan terakhir: adakah MacBook Pro ini mempunyai bateri sepanjang hari?

2021-m1-pro-macbook-magsafe-9to5mac

Walaupun kumpulan pertama MacBook M1 dipuji kerana hayat bateri yang kekal, saya bimbang cip Pro akan menggunakan lebih banyak tenaga dan saya perlu terus mengecas Mac lebih daripada sekali pada siang hari.

Saya berasa lega, MacBook Pro 2021 peringkat permulaan bertahan dengan baik apabila saya menggunakannya untuk tugas yang saya nyatakan di atas. Walaupun begitu, ia boleh bertahan dengan mudah selama 10 jam penggunaan tanpa henti, tetapi saya fikir ia mungkin untuk meregangkannya sedikit lebih kepada 12 jam.

Sekali lagi, mempunyai kedua-dua pilihan MagSafe dan USB-C untuk mengecas mesin ini juga merupakan pengalaman yang mudah.

Penutup dan pertimbangan akhir

Banyak yang saya tidak nyatakan dalam ulasan mini MacBook Pro 2021 peringkat permulaan ini. Sebabnya mudah: kami sudah menyemak mesin ini. Jika anda ingin melihat secara mendalam, anda boleh menemuinya di sini.

Untuk bahagian ini, apa yang saya cuba jawab ialah sama ada MacBook Pro ini adalah tawaran yang baik untuk pengguna berat (tetapi bukan pro). Yang saya katakan, ya, benar-benar. Paparan miniLED dengan ProMotion sangat cantik. Sejujurnya, anda tidak mempedulikan takuk – sama seperti semasa Apple memperkenalkan iPhone X. Mempunyai lebih banyak port adalah bagus, walaupun mempunyai penyambung MagSafe adalah masalah besar. Papan kekunci, pad jejak dan ID Sentuh boleh dipercayai seperti biasa. Akhir sekali, tetapi tidak kurang pentingnya hayat bateri adalah hebat, yang berfungsi dengan baik untuk saya kerana ini adalah satu lagi ciri yang saya perlukan.

Berikut ialah pandangan bukan pro tentang susunan MacBook Pro 14

Adakah saya akan berubah fikiran apabila Apple mengeluarkan MacBook Air baharu? Mungkin. Tetapi kerana kita tidak dapat meramalkan bila atau tepat apa yang akan ditampilkan oleh MacBook Air ini, saya boleh katakan bahawa, sekarang, jika anda memerlukan mesin dan mahu ia bertahan selama bertahun-tahun akan datang, MacBook M1 Pro peringkat permulaan adalah lebih daripada cukup.

Tweak ia jika anda memerlukan lebih sedikit kuasa atau storan, tetapi sangat bergantung pada iCloud dan hanya menggunakan apl penting, saya tidak nampak mengapa saya memerlukan lebih banyak RAM atau storan pada masa ini – atau pada tahun-tahun akan datang.

Anda boleh menemui 2021 M1 Pro MacBook Pro di sini di kedai Amazon Apple.

Adakah anda mempunyai komputer ini atau bercadang untuk mendapatkannya? Kongsi pendapat anda di bahagian komen di bawah.

berkaitan:

FTC: Kami menggunakan pautan ahli gabungan automatik yang menjana pendapatan. Lagi.


Lihat 9to5Mac di YouTube untuk lebih banyak berita Apple:

We want to say thanks to the writer of this write-up for this awesome web content

Berikut ialah pandangan bukan pro tentang susunan MacBook Pro 14″ baharu


Visit our social media accounts and also other related pageshttps://paw6.info/related-pages/