Bloomberg: Apple Sudah Menguji USB-C untuk iPhone

Foto iPhone 12 Pro

iPhone 12 Pro
Foto: Caitlyn McGarry/Gizmodo

Mengikuti panas pada tumit kebocoran daripada penganalisis dipercayai Ming-Chi Kuo yang mendakwa Apple akhirnya akan meninggalkan penyambung Lightning proprietarinya untuk standard USB-C yang disokong lebih meluas dalam iPhone masa depan, Mark Gurman dari Bloomberg menambah sedikit kredibilitinya sendiri kepada khabar angin itu. Awal hari ini, dia melaporkan bahawa “orang yang mempunyai pengetahuan tentang situasi itu” memberitahunya bahawa ujian itu gantikan Lightning dengan USB-C sedang dijalankan.

Bagi mereka yang bosan menyulap berpuluh-puluh kabel yang berbeza, ini adalah berita yang cukup hebat. Kuo telah berkata pada masa lalu bahawa Apple telah segan nak parit penyambung Lightningnya, yang tidak digunakan oleh peranti bukan Apple, kerana ia lebih baik untuk “keuntungan perniagaan LKM” dan kerana ia mempunyai spesifikasi kalis air yang lebih tinggi daripada USB. Tetapi tiada pertikaian terhadap kemudahan untuk menggunakan kabel yang sama untuk semua peranti anda, dan Apple adalah mengenai kemudahan.

Mari kita tidak memberi Apple terlalu banyak pujian untuk langkah berpotensi ini, walaupun. Apabila Kuo membuat kebocoran awalnya, yang berdasarkan tinjauan di kalangan sumber industrinya sendiri, dia berbuat demikian sejurus selepas Jawatankuasa Perlindungan Pasaran dan Pengguna EU mengundi menyokong perundangan yang akan memaksa syarikat untuk menggunakan USB-C pada semua alat bersaiz kecil dan sederhana.

Walaupun menjadikan port Universal Serial Bus benar-benar universal, perubahan ini juga akan memberikan gajet tersebut dengan kelajuan pemindahan dan pengecasan yang lebih pantas yang dibanggakan oleh USB-C. Kabel USB-C, sebagai standard yang lebih baharu daripada Lightning, boleh memindahkan data sehingga 40Gbps, manakala Lightning masih mengatasi kelajuan maksimum USB 2 iaitu 480 Mbps. Kebanyakan ekosistem Apple memintas perkara ini dengan memfokuskan pada muat turun, tetapi jelas bahawa Lightning semakin lama dalam gigi pada ketika ini.

Sudah tentu, kerana kebanyakan ekosistem semasa Apple dibina pada penyambung Lightning, syarikat itu juga perlu mencipta penyesuai Lightning ke USB-C untuk mana-mana iPhone USB-C baharu atau peranti lain. Bloomberg berkata ini juga dalam ujian. Namun, walaupun pertukaran kepada USB-C akan menjadi rahmat kepada sesiapa sahaja yang beralih kepada Apple, ia mungkin menjadi duri bagi sesiapa sahaja yang telah membeli secara mendalam ke dalam ekosistem Apple. Pembuat aksesori pihak ketiga, yang mencipta peranti seperti pengecas dan penyesuai kereta, juga perlu mereka bentuk semula produk mereka jika perubahan berlaku.

Bilakah iPhone beralih ke USB-C?

Tetapi sebarang perubahan, menurut Bloomberg, tidak akan berlaku sehingga “2023 paling awal.” Ambil perhatian bahawa apabila kami melaporkan kebocoran Kuo, kami menyebut iPhone 15, bukan iPhone 14. Dalam erti kata lain, jangan bertangguh untuk membeli peralatan Apple hanya kerana model masa depan mungkin lebih mudah untuk disambungkan dengan peranti anda yang lain. Perubahan ini masih jauh, dan masih dalam fasa khabar angin.

Overall, though, a move like this would make Apple’s ecosystem more equitable, as does any change away from locking devices down to a proprietary standard. At the same time, Apple could get around the issue by making an entirely portless iPhone that focuses solely on MagSafe charging. However, this would lock out connectivity for some cars, plus potentially slow down charging and data transfer speeds.

Will Apple TV get a price drop?

The iPhone isn’t the only Apple device Kuo’s been membuat ramalan kira-kira, dengan cara itu. Awal hari ini, beliau berkata bahawa Apple akan mengeluarkan “versi baharu Apple TV yang menambah baik struktur kos” pada separuh kedua tahun ini.

Apple TV termurah, yang teratas pada resolusi 1080p, berharga $150. Model 4K teratas bermula pada $179. Sementara itu, Roku Streaming Stick yang menyokong 4K hanya berharga $50. Walaupun kami tidak mengetahui secara spesifik “struktur kos” baharu Apple, ia jelas bahawa diskaun adalah teratur, walaupun tawaran Apple mempunyai sedikit kelonggaran sebagai peranti premium.We want to say thanks to the author of this post for this amazing content

Bloomberg: Apple Sudah Menguji USB-C untuk iPhone


You can view our social media profiles here and other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/