Bolehkah Carl Pei membuat sambaran petir dua kali dengan Nothing Phone 1?

OnePlus yang asal merupakan detik penting dalam sejarah telefon pintar. Dengan melucutkan telefon pintar kepada keperluan asasnya – prestasi dan nilai – syarikat itu mengekalkan tuntutannya untuk kemasyhuran sebagai pembuat perdana mampu milik pertama. Lebih penting lagi, ia adalah tugas yang tidak remeh untuk mewujudkan komuniti peminat tegar yang sanggup bertaruh pada syarikat yang tidak dikenali dan berpisah dengan wang tunai yang sejuk dan sukar yang membezakan jenama itu. Dan untuk sebahagian besar, ia datang kepada satu orang — Carl Pei. Dan kini dia kembali melakukannya lagi dengan Nothing Phone 1.

Berkaitan: Tiada apa-apa yang mengingatkan kita bahawa inovasi reka bentuk telefon pintar tidak mati

Saya sering bergurau bahawa Carl Pei akan mengetuai beberapa agensi kreatif terbaik di dunia. Lelaki itu adalah ahli gembar-gembur, dan OnePlus “OG” yang ditempah secara santai mempunyai kebolehan luar biasa untuk mencipta misteri melalui kekeliruan. Bagaimana Pei bersama-sama dengan pasukan OnePlus asal berjaya menyuap maklumat, sambil mewujudkan rasa istimewa yang jarang berlaku apabila dipilih untuk membeli produk melalui sistem jemputan boleh menjadi kajian kes dalam kursus pemasaran.

Tetapi terdapat perbezaan antara melancarkan jenama yang mendapat sokongan raksasa berbilion dolar seperti Oppo dan memulakan perniagaan di luar negara. Tiada yang tidak mampu kehilangan segala-galanya.

Inovasi yang tidak terkawal

Tiada apa-apa Telefon 1 imej langsung bercahaya

Untuk bersikap adil kepada Pei, dia tidak lagi terikat dengan cita-cita atau batasan untuk menjalankan sub-jenama Oppo. Telah lama nyata jelas bahawa Oppo separuh iri dengan perkongsian fikiran OnePlus di luar China. Walaupun bekerja keras untuk mencipta imej premium dan portfolio yang lebih luas, Oppo tidak pernah dapat mencapainya. Oleh itu, kami memerhatikan “Oppo-fication” OnePlus secara beransur-ansur sehingga ia sampai ke tahap di mana syarikat itu boleh dikatakan bersedia untuk mensia-siakan semua muhibah yang diperolehinya dengan OnePlus. Walaupun dengan berjaya, Pei gagal dan akhirnya meninggalkan jenama yang dia bantu bina.

Lihat juga: Dalam perjalanan menuju kejayaan, BBK dan Oppo meninggalkan OnePlus

Dengan Tiada apa-apa, dia mempunyai batu tulis yang bersih dan tiada gergasi yang menjulang berdiri di luar pintunya. Pendekatan formulanya untuk membenihkan petunjuk samar dan memihak kepada trend reka bentuk ke hadapan teknologi setakat ini berhasil memihak kepadanya. Hakikat bahawa syarikat itu menjual 100 unit pertamanya di StockX membuktikan bahawa ini adalah telefon yang direka untuk generasi TikTok. Daripada muka taip retro-futuristik hinggalah bekerjasama dengan jenius reka bentuk teknologi Scandinavia, Teenage Engineering, jenama itu jelas menarik minat khalayak “hypebeast”. Dan pada rupanya, ia nampaknya berfungsi.

Walaupun reka bentuk polarisasi, Nothing Phone 1 telah menarik perhatian orang ramai. Itu sebaik pemasaran viral.

Perkara paling buruk yang boleh berlaku kepada jenama baru ialah apabila orang tidak bercakap mengenainya. Tiada apa-apa yang menduduki ruang tengah dalam perbualan di keratan rentas budaya, reka bentuk dan teknologi adalah sehebat yang didapat. Malah, sebagai sebahagian daripada sembang pejabat baru-baru ini, saya berdebat dengan rakan sekerja saya bahawa reka bentuk benar-benar sempadan terakhir di mana telefon pintar boleh benar-benar berinovasi. Nothing Phone 1 adalah berani melalui penggunaan terpilih Bauhaus dan juga rasa reka bentuk Brutalis. Ia adalah sekeping perbualan yang polarisasi.

Antara muka Glyph mungkin merupakan lambang reka bentuk yang diterajui fungsi — prinsip utama falsafah Bauhaus. Nothing Phone menggunakan satu siri 900 LED yang dibentangkan dalam corak reka bentuk merentasi panjang dan lebar telefon. Ini bertindak sebagai LED pemberitahuan, mengecas bar kemajuan, animasi nada dering, dan juga sebagai lampu pengisi semasa merakam video. Ia cerdik dan pasti sesuatu yang tidak akan dilakukan oleh jenama besar. Saya tidak sabar untuk melihat apa yang dilakukan oleh pembangun dengannya.

Sungguh menyegarkan melihat sebuah syarikat bercakap tentang bermain baik dengan ekosistem yang lebih luas dan bukannya mencipta ekosistem proprietari.

Cita-cita Pei, bagaimanapun, jauh lebih besar daripada sekadar reka bentuk. Pei telah bercakap tentang mewujudkan ekosistem peranti yang saling berkaitan, dan keupayaan untuk telefon berinteraksi dengan persisian bersambung yang dibuat oleh pengeluar lain juga. Itu bercita-cita tinggi. Dan walaupun dia mungkin tidak dapat mencapai semua impiannya dalam satu atau dua lelaran pertama, pastinya menyegarkan untuk melihat sebuah syarikat bercakap tentang ekosistem yang lebih luas untuk mencipta strategi AIOT (Artificial Intelligence Of Things) proprietarinya.

Persaingan adalah sengit, dan terdapat nilai yang besar untuk ditemui

OnePlus Nord 2 dengan OnePlus Nord dan OnePlus 9

Dhruv Bhutani / Pihak Berkuasa Android

Walaupun reka bentuk dan seni cukup mudah untuk dihayati, buktinya ialah berapa ramai orang berpisah dengan wang dari dompet mereka. Dan itu akan menjadi tugas yang lebih sukar kali ini untuk Pei dan pasukannya.

Pasaran telefon pintar sudah tepu. Mungkin ada yang mengatakan bahawa terdapat rasa keletihan daripada telefon pintar, tetapi itu bukan perkara yang buruk. Melalui beberapa tahun terakhir telefon pintar popular, adalah mudah untuk mengenal pasti beberapa trend. Kawasan tumpuan sebahagian besarnya mengelilingi kamera yang lebih baik sedikit, pengecasan lebih pantas dan reka bentuk yang sedikit dirapikan. Jika anda mengetepikan kategori baru muncul seperti boleh lipat, inovasi terobosan telah terhenti. Apa yang muncul ialah aliran telefon yang boleh dipercayai dan boleh dipercayai merentasi pelbagai peringkat harga dan keperluan pengguna. Benar-benar ada sesuatu untuk semua orang. Tidak mungkin untuk membezakan dengan spesifikasi tulen apabila setiap telefon kedua mempunyai helaian spesifikasi yang sama. Tetapi adakah deringan lampu LED terus keluar dari Close Encounters of The Third Kind jawapannya? Hanya masa akan menentukan.

Dengan skala ekonomi yang sedang dimainkan, Nothing Phone 1 mungkin tidak kompetitif.

Ekonomi semata-mata memperkenalkan telefon serba baharu menjadikan usaha ini lebih sukar untuk permulaan. Khabar angin mencadangkan bahawa Nothing Phone 1 akan memuatkan cipset Snapdragon 7-siri meletakkannya tepat di kem jarak pertengahan. Sementara itu, syarikat seperti Xiaomi, Poco, Realme dan lebih selesa memanfaatkan skala ekonomi untuk membawa cip kelas atas dan kamera canggih ke segmen yang sama. Ia masih dapat dilihat sama ada pasaran bertindak balas secara positif kepada pendekatan reka bentuk yang diutamakan dengan mengorbankan spesifikasi, tetapi keutamaan sejarah seperti yang kita lihat dengan orang-orang seperti HMD Global dan Telefon Essential membuatkan saya ragu-ragu.

Baca lebih lanjut: Jika Nothing Phone 1 tidak murah, ia akan gagal

Walaupun dari sudut pandangan perisian, kami telah pun mendapat gambaran tentang apa yang Nothing ada dalam fikiran. Keluaran beta pelancar Nothing terbukti banyak, baik, tiada apa-apa. Di samping itu, jenama telefon pintar pastinya telah menggerakkan jarum ke hadapan apabila ia berkaitan dengan perisian. Berbanding dengan zaman awal OnePlus, hari ini, perisian, lebih kepada keutamaan pengguna daripada kes memilih kulit yang kurang buruk atau mengganggu. Malah, jenama juga menawarkan kemas kini selama tiga tahun atau lebih yang menjadikannya lebih sukar untuk mencipta buzz pemasaran mengenai perkara penting tersebut.

Ia bukan semua azab dan kesuraman

Tiada apa-apa telinga (1) tunas berwarna hitam di atas meja di sebelah sarung terbuka

Rita El Khoury / Pihak Berkuasa Android

Walaupun adalah bagus untuk mendekati mana-mana teknologi baharu dengan tahap keraguan, hakikatnya ialah Pei telah membuktikan bahawa taktik pemasaran gerilanya berkesan. Dia bukan sahaja mendapat sekumpulan peminat yang terlalu bersemangat, malah dia juga berjaya menjual lebih 600,000 unit Nothing Ear 1.

Sistem jemputan, walaupun kita telah melihatnya sebelum ini, adalah penyelesaian yang bijak kepada masalah sebenar kekurangan bekalan dan perbelanjaan yang besar untuk menggunakan inventori telefon pintar. Ia memastikan pergerakan pantas unit sambil memberi insentif kepada pembelian pantas.

Nothing Phone 1 direka dengan jelas untuk penentu arah aliran internet yang hebat dan bukannya penagih PUBG.

Kesetiaan untuk telefon OnePlus dibina di belakang forum internet kutu buku menatal yang meneliti helaian spesifikasi, dan ROM tersuai. Landskap telefon pintar telah berubah secara mendadak sejak itu. Ekonomi pencipta adalah nyata, dan keputusan pembelian benar-benar didorong oleh mereka. Reka bentuk terjual, dan gimik hebat seperti lampu LED yang inovatif membuat percikan. Walaupun Nothing masih boleh berfungsi sebagai rumah untuk peminat OnePlus yang letih, ia tidak memerlukan seorang genius untuk menyedari bahawa Pei telah membuat panggilan yang betul dengan memilih untuk mereka bentuk telefon untuk penentu arah aliran yang hebat dan bukannya penagih PUBG.

Lihat juga: Tiada apa-apa yang meminjam semua langkah yang betul dari buku main OnePlus awal

Tiada apa-apa Telefon 1 tangan pada MKBHD

Lihat, saya mahu Nothing Phone 1 berjaya. Ia adalah satu pandangan yang menarik dan menyegarkan tentang rupa telefon. Saya juga sedar bahawa saya akan melupakan semua reka bentuk sebaik sahaja saya meletakkan sarung padanya, tetapi tidak seperti kepingan logam monolitik iaitu Galaxy S22 Ultra saya, mengalih keluar sarung Nothing Phone 1 masih akan menimbulkan beberapa emosi dan juga rasa masyarakat jika anda mahu. (Nota editor: Atau anda boleh membeli bekas yang jelas.)

Nothing Phone 1 menunjukkan watak, dan itu sahaja memberikannya peluang yang tulen untuk berjaya.

Akhirnya, kejayaan atau kegagalan telefon akan bergantung sepenuhnya pada seberapa baik jenama itu melaksanakan pelancaran, harga dan sokongan selepas jualan. Walau bagaimanapun, itu tidak menghilangkan fakta bahawa sihir pemasaran Pei telah meletakkan Nothing Phone 1 untuk mendapat kejayaan yang tulen. Mungkin kilat benar-benar boleh menyerang dua kali.

Bolehkah Carl Pei melancarkan satu lagi jenama telefon pintar yang berjaya?

463 undi

We want to say thanks to the writer of this write-up for this outstanding material

Bolehkah Carl Pei membuat sambaran petir dua kali dengan Nothing Phone 1?


Check out our social media accounts as well as other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/