“Bolehkah ia menjalankan Doom” tidak akan sama, terima kasih kepada mod pengesanan sinar baharu

Doom jejak sinar.”/>
Besarkan / E2M1 tidak pernah kelihatan begitu hebat. Selamat datang ke jejak sinar azab pengalaman.

Perisian id

Sejak pelancaran Gempa II RTX pada tahun 2019, peminat sentiasa memerhatikan kemas kini sinar dan jejak laluan yang serupa untuk penembak klasik 90an yang lain. Ia adalah wilayah peningkatan yang subur, kerana mesin moden menolak versi vanila azab dan Gempa kepada lebih 1,000 fps secara lalai—itulah ruang goyang untuk teknik pencahayaan yang mahal dari segi pengiraan—tetapi pengendali rasmi permainan tersebut tidak benar-benar menggerakkan jarum penjejak sinar.

Sebaliknya, berita gembira hari Jumaat datang daripada azab komuniti: Tiga episod pertama Azab 1 (1993) kini boleh dimainkan dengan pengesanan sinar atas ke bawah didayakan. Ya, saya tahu, saya melihat tarikh di bahagian atas artikel ini, tetapi saya bersumpah: Saya memasang dan menguji azab dalam enjin PRBoom+RT baharudan hasilnya bukan sahaja kelihatan agak baik tetapi dirasakan berprestasi yang mengejutkan.

Itu dibantu sebahagian besarnya oleh sokongan asli dalam enjin baharu untuk kedua-dua Nvidia DLSS dan AMD FSR. Walaupun anda tidak perlu sama ada menjalankan vanila azab, kedua-dua sistem peningkatan skala ini membantu dalam kemas kini pengesanan sinar kerana ia juga mengecilkan resolusi asas bagi banyak lantunan cahaya yang dihasilkan secara realistik. Togol peningkatan skala membuat perbezaan prestasi yang besar: Pada rig ujian lalai saya (RTX 3080 Ti, AMD Ryzen 7 5800X overclocked), togol “kualiti DLSS” pada resolusi 2160p meningkatkan prestasi pengesanan sinar hampir 100 peratus berbanding isyarat 2160p mentah, daripada 33 fps kepada 61 fps dalam E1M1. Anda boleh mengikis lebih banyak bingkai dengan bermain-main dengan tetapan DLSS dan FSR resolusi rendah.

Menariknya, DLSS secara lalai bergantung pada permainan yang mempunyai anti-aliasing temporal terbina dalam, yang bermaksud versi baharu PRBoom+ yang ditampal ini mungkin telah menerima pas TAA hanya untuk membuat azabMod RT berfungsi pada sistem dengan spesifikasi yang kurang daripada spesifikasi tertinggi. (Ini adalah jenis sentuhan berlebihan yang dibina oleh kipas yang kami sukai di Ars Technica.)

Pada tahap terbaiknya, PRBoom+RT menjadikan permainan asal kelihatan dan berasa seperti Azab 3, kerana lorong yang sebelum ini malap dilahirkan semula dengan rasa dramatik bahawa kegelapan boleh menyelubungi mana-mana sudut. Suka Azab 3, mod ini termasuk pilihan papan kekunci “tekan F untuk lampu suluh” pada bila-bila masa, dan saya mendapati bahawa saya memerlukan bantuan itu dalam beberapa saat setakat ini dalam ujian saya. Jika tidak, dalam berita baik, pencipta mod Sultim Tsyrendashiev kebanyakannya mengimbangi pencahayaan moody yang telah diubah suai dengan kebolehmainan dalam fikiran supaya lorong yang gelap gelita adalah pengecualian, bukan peraturan.

We would love to give thanks to the author of this write-up for this remarkable web content

“Bolehkah ia menjalankan Doom” tidak akan sama, terima kasih kepada mod pengesanan sinar baharu


You can find our social media profiles here and other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/