Bungie mengulangi sokongan untuk hak reproduktif ketika Mahkamah Agung AS membatalkan Roe v Wade

KEMASKINI 25/6/22: Banyak lagi syarikat permainan video – termasuk Xbox, Bethesda, Ubisoft, dan Humble Bundle – telah bersuara menyokong hak pengguguran susulan keputusan mahkamah agung AS untuk membatalkan Roe v Wade.

Berikutan kenyataan daripada Insomniac Games dan Sucker Punch, pemaju Sony termasuk Studio Bend dan Studio London telah menyiarkan sokongan yang sama, dengan mengatakan, “Kebebasan reproduktif dan autonomi badan adalah hak asasi manusia”.

Pembangun The Last of Us Naughty Dog berkongsi mesej yang lebih panjang di Twitter, mengatakan ia “percaya kebebasan pembiakan dan autonomi badan adalah hak asasi manusia dan penting untuk kesihatan dan kesejahteraan semua orang.”

“Kami akan terus menegakkan nilai-nilai tersebut dan secara aktif menyokong semua pekerja kami dalam menerima penjagaan yang mereka perlukan dan inginkan”, tambahnya. Studio God of War Sony Santa Monica telah mengeluarkan sebuah mesej perkataan yang serupa.

Jauh daripada Sony, penerbit utama lain telah membuat kenyataan mereka sendiri untuk menyokong hak reproduktif.

Kenyataan dikongsi pada suapan Twitter rasmi Xbox membaca, “Di Xbox, kami tetap komited kepada pekerja kami untuk memastikan akses yang sama kepada penjagaan kesihatan. Kami akan terus melakukan segala yang kami mampu di bawah undang-undang untuk menyokong pekerja kami dan tanggungan yang mendaftar dalam mengakses penjagaan kesihatan kritikal.” Ia menambah, “Pelan kesihatan AS kami meliputi perkhidmatan perubatan yang sah seperti pengguguran dan penjagaan yang mengesahkan jantina, dan baru-baru ini kami melanjutkan faedah perjalanan kami untuk memasukkan bantuan sokongan perbelanjaan perjalanan untuk perkhidmatan perubatan yang dilindungi.”

Studio milik Microsoft yang lain berkongsi sentimen yang sama. “Kami percaya keupayaan untuk membuat pilihan mengenai badan dan gaya hidup seseorang adalah hak asasi manusia”, kata Bethesda dalam satu kenyataan ringkas di Twitter, manakala Double Fine – salah satu studio pertama yang bersuara berikutan laporan awal rancangan Mahkamah Agung bulan lalu – menulis“Membalikkan Roe v Wade merupakan serangan langsung terhadap keselamatan dan hak orang ramai. Tubuh anda adalah badan anda. Kami menggalakkan derma kepada dana/organisasi tempatan yang akan membela hak-hak ini”.

Ubisoft menulis“Kami menyokong penuh pasukan kami di AS. Hari ini dan setiap hari, kami percaya bahawa hak reproduktif adalah hak asasi manusia, hak wanita adalah hak asasi manusia, hak trans adalah hak asasi manusia dan hak sama rata untuk semua adalah penting untuk dunia di mana semua orang boleh menjadi diri mereka yang tulen dan berkembang maju.”

EA – yang datang untuk kritikan bulan lepas selepas ia dilaporkan menolak permintaan pekerja untuk membuat kenyataan awam yang menyokong hak reproduktif dan hak trans – juga berkongsi kenyataan, walaupun tidak merujuk secara langsung hak reproduktif atau autonomi badan. “Sokongan kami tidak berbelah bagi untuk rakyat kami,” tulisnya di Twitter. “Kami komited untuk mengembangkan faedah kami untuk pekerja AS dan tanggungan mereka yang layak – matlamat kami adalah untuk menyediakan penjagaan, sokongan dan perkhidmatan untuk kesihatan dan kesejahteraan rakyat kami.” Pembangun Apex Legends Respawn berkongsi kenyataan yang sama atas akaun sendiri.

Studio milik EA Maxis ialah sedikit lebih berterus-terang pada akaun Sims 4nya, menulis, “Kami faham hari ini sukar. Bagi mereka yang bermain The Sims, permainan ini sentiasa tentang menjadi siapa yang anda mahu, mencintai siapa yang anda mahu cintai dan mencipta kehidupan yang anda mahu jalani. . Permainan kami adalah cerminan kepercayaan kami yang tidak berbelah bahagi bahawa setiap orang mempunyai hak untuk memilih cara mereka mahu menjalani kehidupan mereka tanpa pertimbangan, termasuk hak untuk autonomi badan.” Ia juga menyediakan senarai sumber untuk mereka yang memerlukan sokongan.

Pembangun dan penerbit lain juga bersuara. Devolver Digital berkongsi ringkas, langsung“Hak pembiakan ialah hak asasi manusia.”, manakala pembangun Among Us, Innersloth memilih a mesej yang lebih panjang. “Innersloth menyokong pilihan dan kebebasan pembiakan,” tulisnya. “Pengakhiran hak perlembagaan untuk pengguguran adalah bencana jantina, kaum, ekonomi, dan hak asasi manusia untuk kedua-dua generasi sekarang dan akan datang. Terdapat begitu ramai orang dan organisasi tempatan untuk menyokong. Jika anda boleh, pinjamkan mereka suara anda, masa, tindakan, wang, atau keistimewaan. Kami berdiri dengan semua orang yang terjejas”.

Ia berkongsi pautan ke beberapa organisasi tersebut, termasuk Dana Pengguguran, Perikatan Brigid, Talian Hayat Trans, Dengan Suara Kita Sendiridan Pelan C.

Himpunan Humble, sebagai sebahagian daripada a kenyataan panjang lebar, berjanji untuk menggunakan platform dan komunitinya untuk menyokong badan amal yang berkaitan dengan hak dan kebebasan reproduktif dalam beberapa minggu akan datang. “Keputusan Mahkamah Agung hari ini yang membatalkan Roe v Wade sangat menjejaskan hak semua orang harus ada untuk membuat keputusan mengenai tubuh mereka dan kesihatan dan kebajikan mereka,” tulisnya. “Kebebasan pembiakan dan autonomi badan adalah hak asasi manusia, tempoh.”

“Kami komited untuk memastikan bahawa semua pekerja Humble mempunyai akses kepada penjagaan kesihatan yang selamat, berpatutan dan penting, termasuk pembayaran balik untuk perjalanan yang mungkin diperlukan akibat daripada keputusan hari ini,” sambungnya.

“Kami juga sedang mengusahakan cara platform dan komuniti kami boleh menyokong badan amal yang komited untuk mempertahankan pilihan dan kebebasan pembiakan.

“Kami akan mempunyai lebih banyak untuk dikongsi dalam minggu-minggu akan datang, tetapi dalam masa yang sama, kami menggalakkan komuniti Humble untuk menderma terus kepada organisasi yang berdedikasi untuk memperjuangkan hak-hak ini, termasuk Pusat Hak Reproduktif, Institut Guttmacher, Yayasan NARAL Pro-Choice America, atau Rancangan Keibubapaan, jika boleh”.

Jangkakan lebih banyak syarikat untuk bersuara, dan berikrar sokongan dan bantuan untuk pekerjanya, kerana kesan daripada keputusan Mahkamah Agung AS berterusan.


KISAH ASAL 14/6/22: Bungie dan beberapa studio PlayStation, termasuk Insoniac dan Sucker Punch, telah bersuara menyokong hak reproduktif berikutan keputusan hari ini oleh Mahkamah Agung AS untuk membatalkan undang-undang utama yang memberikan individu hak perlembagaan untuk memilih pengguguran – satu langkah yang memberikan negeri AS kuasa sama ada untuk menyekat atau mengharamkan amalan itu dengan teruk.

Bungie tadi salah satu studio pertama yang membuat kenyataan pada Mei selepas rancangan Mahkamah Agung AS untuk menggulingkan Roe v Wade dibocorkan kepada akhbar, menggelar tindakan itu sebagai “serangan langsung terhadap hak asasi manusia”. Menambahkan sentimen itu dalam a kenyataan baharu yang dikongsi hari iniia berkata, “Berdiri untuk pilihan reproduktif dan kebebasan bukanlah keputusan yang sukar untuk dibuat, dan Bungie tetap berdedikasi untuk menegakkan nilai-nilai ini.”

“Bulan lepas, kami menyatakan tanpa sebarang keraguan bahawa kami semua berhak memilih jalan kami sendiri dan mengakses penjagaan kesihatan yang kami perlukan,” sambung pemaju itu. “Keputusan Mahkamah Agung AS untuk membatalkan Roe v Wade memutuskan berjuta-juta rakyat Amerika daripada akses itu dan membuka kemungkinan sekatan lebih lanjut terhadap penjagaan kesihatan yang menyelamatkan nyawa untuk kita semua.”

Bungie juga mengulangi komitmennya untuk “memastikan semua pekerja kami dan keluarga mereka mempunyai akses yang selamat dan berpatutan kepada keperluan penjagaan kesihatan yang penting”, dan menyatakan bahawa, sambil ia terus mengembangkan tempat kerja yang mengutamakan digital ke lebih banyak negeri, ia “kini akan menjadi melaksanakan program pembayaran balik perjalanan untuk digunakan oleh mana-mana pekerja apabila mereka atau tanggungan tidak mendapat akses kepada penjagaan kesihatan yang mereka perlukan di tempat mereka tinggal”.

“Kami tetap tidak berputus asa dalam komitmen kami untuk mempertahankan pilihan dan kebebasan pembiakan,” kata pembangun itu.

Di samping Bungie, beberapa studio PlayStation utama telah mengeluarkan kenyataan sebagai tindak balas kepada keputusan Mahkamah Agung hari ini. Pemaju Spider-Man dan Ratchet & Clank Insomniac Games menulis, “Kami adalah manusia yang membuat permainan. Kebebasan reproduktif dan autonomi badan adalah hak asasi manusia.” Pembangun Dreams Media Molecule dan studio Ghost of Tsushima Sucker Punch berkongsi mesej serupa di akaun Twitter mereka sendiri, mengatakan “Kebebasan pembiakan dan autonomi badan adalah hak asasi manusia.”

Sokongan awam daripada pembangun ini amat ketara dalam laporan Washington Post bulan lepas mendakwa Sony enggan meluluskan sebarang kenyataan studio PlayStationnya mungkin ingin membuat mengenai topik hak reproduktif. Ketua Insomniac Ted Price dikatakan memberitahu kakitangan dia percaya “akan ada kesan material” jika studio itu memilih untuk menentang kehendak Sony. Sebagai tindak balas kepada laporan itu, Bungie – yang pemerolehannya oleh Sony diumumkan pada bulan Februari – berkata “tidak akan ada ‘mucung’ yang cukup besar untuk menghalang kita daripada berdiri untuk apa yang betul”. Nampaknya Sony mungkin telah memilih untuk membalikkan dasar yang didakwa sejak itu.

Mengakhiri kenyataan terbarunya, Bungie berkongsi senarai organisasi yang menyokong hak penjagaan kesihatan, bagi mereka yang ingin menderma:We want to say thanks to the writer of this article for this outstanding material

Bungie mengulangi sokongan untuk hak reproduktif ketika Mahkamah Agung AS membatalkan Roe v Wade


Explore our social media profiles and other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/