Bungie menyaman Destiny YouTuber kerana menimbulkan huru-hara dengan bantahan hak cipta palsu

Bungie telah menyaman a Takdir pemain yang didakwa memfailkan berpuluh-puluh bantahan hak cipta palsu atas namanya. tuntutan mahkamah, dilindungi oleh TheGamePostkata pencipta YouTube California Nick Minor menukar satu notis alih keluar Akta Hak Cipta Milenium Digital (DMCA) kepada 96 tuntutan penipuan terhadap YouTuber lain.

Tuntutan aduan Kontraktor “perlindungan jenama” Bungie CSC Global menghantar Notis hak cipta yang sah kepada Minor pada Disember 2021, memintanya mengalih keluar muzik daripada runut bunyi Takdir pengembangan Raja yang Diambil. Minor didakwa bertindak balas dengan mencipta akaun Gmail yang meniru akaun CSC dan kemudian memfailkan permintaan serupa dengan sekumpulan akaun YouTube lain — malah memukul akaun Bungie rasmi. Dia mengenal pasti dirinya sebagai wakil CSC dan menuntut akaun tersebut mengalih keluar video atau menghadapi bantahan hak cipta YouTube.

Sementara itu, di bawah alias YouTube miliknya Lord Nazo, Minor nampaknya menjalankan apa yang Bungie panggil kempen “disinformasi” terhadap studio itu. Ia mendakwa dia menyebarkan laporan tentang bantahan hak cipta yang berleluasa, menyalahkan Bungie kerana penguatkuasaan yang terlalu agresif, dan mengedarkan “manifesto” yang “direka untuk menyemai kekeliruan” mengenai kesahihan semua permintaan Bungie DMCA. (Dalam editorial diketepikan, ia mengatakan manifesto itu “membaca seperti surat ‘lihat apa yang anda buat saya lakukan’ yang digodam daripada pembunuh bersiri dalam novel buruk.”) Ia memetik Takdir ahli komuniti yang menyifatkan pengalihan keluar sebagai “menyayat hati” dan “mengerikan”, mengatakan notis itu – yang boleh membawa kepada pengalihan keluar akaun, jika berulang – membuatkan mereka takut untuk menyiarkan lebih banyak video.

“Sembilan puluh enam kali, Minor menghantar notis alih keluar DMCA kononnya bagi pihak Bungie, mengenal pasti dirinya sebagai vendor ‘Perlindungan Jenama’ Bungie supaya YouTube mengarahkan pencipta yang tidak bersalah memadamkan mereka Takdir 2 video,” kata aduan itu. “The Takdir komuniti bingung dan kecewa, mempercayai bahawa Bungie telah mengingkari janji untuk membenarkan pemain membina komuniti penstriman dan saluran YouTube mereka sendiri di Takdir 2 kandungan.” Destiny secara terbuka menafikan berada di belakang insiden itu pada bulan Mac, dan ia garis panduan yang diterbitkan bertujuan untuk menjelaskan bila ia akan meminta alih keluar, mengatakan ia mahu “menjadikan sempadan kami sebagai perniagaan lebih jelas.”

Kontroversi itu mendapat liputan dalam media permainan, dan Bungie berkata pada bulan Mac bahawa ia sedang menyiasat isu itu. Menurut aduan itu, ia mengenal pasti Minor dengan menyambungkan titik antara alamat e-mel berbeza yang digunakannya sepanjang kempen yang meluas. Ia mendakwa Minor menjalankan operasi itu sebagai tindakan balas terhadap permintaan alih keluar asal, dan ia menuntut ganti rugi kewangan untuk fitnah, memfailkan notis DMCA palsu dan — agak ironisnya — pelanggaran hak cipta.

Di sebalik tindakan individu Minor, Bungie mencadangkan bahawa dia mengeksploitasi kelemahan dalam sistem pelaporan YouTube. Ia mengatakan bahawa dia boleh menyamar sebagai pekerja CSC dengan mudah, sebagai contoh, kerana YouTube memerlukan semua laporan dihantar melalui akaun Gmail — bukan domain syarikat yang boleh disahkan oleh pencipta kandungan. Sistem Google “membenarkan sesiapa sahaja untuk mendakwa mewakili pemegang hak untuk tujuan mengeluarkan alih keluar, tanpa perlindungan sebenar terhadap penipuan,” Bungie mengeluh.

Walau bagaimanapun, secara lebih luas, kempen Minor berfungsi kerana status undang-undang hak cipta sebagai senjata kontroversial yang berkuasa yang boleh memukul YouTuber (dan pencipta kandungan internet lain) dengan sedikit amaran dan akibat yang menyakitkan. Pengirim “copystrike” lain telah menggunakan sistem untuk memeras saluran untuk wang tebusan atau menapis beritadan studio seperti Nintendo telah menempatkan sekatan hak cipta yang membebankan pada permainan mereka pada masa lalu. Minor nampaknya baru melangkah lebih jauh — mempersenjatai tindak balas kepada DMCA itu sendiri.

We want to give thanks to the writer of this article for this awesome web content

Bungie menyaman Destiny YouTuber kerana menimbulkan huru-hara dengan bantahan hak cipta palsu


Explore our social media accounts along with other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/