Cara Ahli Terapi Menggunakan Permainan Atas Meja untuk Membantu Orang Ramai

“Kematian kita sebenarnya yang memberi makna dan mendorong kita untuk melakukan apa sahaja,” kata Levitt. “Untuk masa yang lama saya lebih kepada orang yang dituju berbanding orang yang mengembara, dan saya rasa itu benar-benar berubah, sebahagiannya terima kasih kepada permainan ini.”

Main peranan boleh membantu terutamanya orang yang pernah mengalami trauma dan penindasan. Cassie Walker, seorang pekerja sosial klinikal dan pakar trauma, melihat permainan dan main peranan sebagai cara yang berharga untuk berhubung dengan pelanggan dan menunjukkan bahawa terapi tidak perlu serius atau menyakitkan.

“Trauma memutuskan kita daripada diri kita sendiri, dan salah satu perkara pertama yang kita terputus ialah imaginasi dan kreativiti kita,” kata Walker. Permainan meja membenarkan pelanggan mereka menyambung semula dengan imaginasi mereka, kerana struktur permainan memberikan sedikit keselesaan dan menggalakkan orang ramai untuk mula memikirkan perkara boleh jadi bukannya apa ialah.

Walaupun ramai orang yang mengambil bahagian dalam terapi geek adalah kanak-kanak dan remaja, ramai ahli terapi—termasuk Walker—bekerja dengan orang dewasa. Walker mahu terapi menjadi ruang yang boleh menyeronokkan dan memberi tenaga kepada pelanggan.

“Terapi adalah sangat penting dan mempunyai banyak potensi untuk penyembuhan, tetapi penjajahan kesihatan dan kesejahteraan serta minda kita telah menjadikannya perkara yang basi, statik, menyedihkan,” kata Walker. “Saya ketawa dengan pelanggan saya, saya menangis dengan pelanggan saya. Kami bermain permainan, kami meneroka perkara yang menyeronokkan dengan mereka.”

Cara Melibatkan Diri

Geek Therapeutics mempunyai a direktori Ahli Terapi Geek yang diperakui di laman webnya. Selain terapi TTRPG, sesetengah penyedia menawarkan bentuk terapi geek, termasuk permainan video terapeutik dan main peranan yang kurang berstruktur. Pakar terapi ini menyediakan perkhidmatan di AS dan juga antarabangsa, dan ramai yang menerima insurans.

Game to Grow mempunyai beberapa ahli terapi dalaman yang menawarkan individu terapi. Mereka kini menawarkan perkhidmatan mereka secara eksklusif melalui telekesihatan.

Bagi mereka yang berminat untuk mengetuai sesi kumpulan dan membantu orang lain, Geek Therapeutics menawarkan latihan untuk profesional kesihatan mental, termasuk latihan induk permainan terapeutik. Kursus sembilan minggu itu termasuk latihan daripada pakar permainan profesional, sebahagian daripada mereka adalah penulis untuk Wizards of the Coast, syarikat di belakang Dungeons & Dragons.

“Ia boleh menjadi sangat menakutkan kerana mereka mempunyai pengalaman lebih 30 tahun,” kata Bean. “Tetapi mereka juga hebat untuk bekerja dengan dan benar-benar memperoleh wawasan yang mahir, kerana mereka adalah pakar dalam bidang mereka.”

Untuk menambah Kaedah Permainan untuk Berkembang, Davis dan Johns mencipta Teras Kritikal dengan profesional dan kreatif kesihatan mental yang lain. Kit permainan menyediakan guru, ibu bapa dan profesional kesihatan mental dengan semua sumber yang diperlukan untuk menjalankan TTRPG, termasuk modul pengembaraan, helaian aksara pratulis dan panduan fasilitator yang direka untuk menggabungkan terapi ke dalam permainan. Permainan ini dimodelkan selepas D&D, tetapi ia mengalih keluar banyak peraturan dan selok-belok yang boleh menjadikan TTRPG menakutkan pemain baharu.

“Kami mahu menghapuskan beberapa kerumitan itu untuk menjadikannya lebih lanjut mengenai penceritaan naratif, keajaiban hidup permainan sosial naratif,” kata Davis.

Anda juga tidak perlu menjadi ahli terapi untuk mengambil bahagian. Kedua-dua organisasi juga menawarkan latihan untuk orang yang bukan profesional kesihatan mental, seperti guru, ibu bapa atau sesiapa sahaja yang mencari cara untuk berhubung dengan diri mereka sendiri dan orang lain melalui permainan.

Geek Therapeutics’ Pakar Geek Bertauliah program membantu peserta memberikan sokongan yang lebih baik untuk rakan sebaya dan pelajar mereka melalui lensa TTRPG dan fandom secara lebih meluas. Kursus ini dibimbing sendiri dan menawarkan lebih daripada 80 jam kandungan untuk mereka yang mengambil bahagian.

Game to Grow menawarkan dua bentuk latihan di luar program Master Permainan Terapeutik Bertauliahnya—latihan komuniti dan latihan pendidik. Davis berkata latihan pendidik lebih sejajar dengan matlamat pendidikan daripada yang terapeutik, menyepadukan Teras Biasa dan Kemahiran Abad Ke-21. Latihan komuniti adalah untuk semua orang yang tidak termasuk dalam kategori pendidik atau profesional kesihatan mental.

Boccamazzo ialah pengarah klinikal di Ambil ini, sebuah organisasi yang memberi tumpuan kepada mengurangkan stigma dan meningkatkan sokongan untuk kesihatan mental dalam permainan. Boccamazzo juga menyediakan latihan tentang penggunaan gunaan permainan main peranan dalam tetapan klinikal dan pembelajaran. Beliau menyatakan bahawa memainkan TTRPG secara sendirinya tidak membentuk amalan terapeutik, walaupun GM adalah seorang profesional kesihatan mental, jadi ingatlah perkara itu.

“Permainan ini bukan terapi, ” kata Boccamazzo. “Terapi itulah terapi, menggunakan permainan sebagai kenderaan.”

We would like to give thanks to the author of this article for this incredible material

Cara Ahli Terapi Menggunakan Permainan Atas Meja untuk Membantu Orang Ramai


Check out our social media accounts and other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/