Cara Bijak untuk Mengurus Semua Kord dan Kabel Anda

Foto: Octavian Lazar (Shutterstock)

Dengan begitu banyak peranti (dan pelbagai aksesorinya) perlu dicaj—apatah lagi lampu, peralatan, dan lain-lain elektronik yang perlu kekal dipasang-awak kord dan kabel keadaan mungkin di luar kawalan. Memastikan kabel kemas dan teratur adalah sukarsama ada untuk barang anda gunakan setiap hari, atau pengecas bateri untuk lampu suluh kecemasan yang anda gunakan dua kali setahun.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa helah yang boleh anda gunakan untuk memastikan perkara tidak kusut. Berikut adalah beberapa yang terbaik.

Simpan kabel anda secara berasingan dan pastikan ia teratur

Apabila ia datang kepada penyimpanan untuk kord anda tidak terus dipasang, menyimpannya secara berasingan adalah satu kemestian. Lebih banyak mereka berinteraksi antara satu sama lain, lebih banyak peluang mereka untuk berselirat, walaupun hanya duduk di dalam laci. Anda boleh membeli a kes istimewa dengan poket elastik itu memastikan kord teratur dengan sempurna, tetapi anda juga boleh menggunakan a kotak pancinga penganjur barang kemasatau a kotak perkakasan anda sudah ada di sekeliling untuk menyiapkan kerja. Apa-apa sahaja dengan bersaiz petak untuk bahagian kecil akan berfungsi, jadi anda boleh menjadi kreatif dengan jenis penganjur yang anda gunakan.

Pelabelan adalah kunci

Penukar permainan sebenar apabila anda menyimpan kabel yang tidak digunakan: Label segala-galanya supaya anda ingat untuk apa. Awak mungkin fikir anda akan ingat apa yang dilakukan oleh kabel tertentu apabila anda meletakkannya, tetapi bercakap dari pengalaman, sayatelah memindahkan sekotak tali dengan saya sepanjang masa seluruh kehidupan dewasa saya kerana saya tidak pernah tahu yang mana satu yang saya perlukan atau apa yang setiap satu secara khusus tidak. Umenyanyi sharpie atau pembuat label untuk diperhatikan peranti(s) itu kord berfungsi dengan dengan benar-benar boleh membantu apabila anda bergelut untuk mengingati pek bateri/tablet/pembesar suara mudah alih yang dimiliki oleh beberapa kord kecil.

Keep plugged-in cords organized

If you’re struggling with tangled cords that stay with your devices, that can be more trickier, since you often don’t have a lot of control about where they will be plugged in. Cables can fall behind desks or get lost under furniture, making it hard to get things to their proper charger. Using a bungkus kabel yang boleh diguna semula dan tidak melekat pada apa-apa adalah penyelesaian yang sangat baik. Melabuhkan tali pada kaki perabot supaya ia tidak tercabut apabila anda tidak menggunakannya juga cara yang baik untuk mengekalkan mereka bersama. A penganjur kabel berslot yang muat pada desktop anda ialah satu penyelesaian kepada masalah ini, memastikan pengecas yang anda gunakan selalu di hujung jari anda. Anda juga boleh menggunakan a dulang bawah meja untuk memegang kabel, sama ada anda mempunyai meja atau tidak—thei juga boleh digunakan di rak atau di mana sahaja anda mahu sediakan stesen pengecasan anda.

Rentetan lighting dan kord hiburan di sepanjang baseb andaoards

Untuk lampu dan kord perkakas yang anda perlu biarkan terpasang pada kebanyakan masa, menggunakan a saluran kord papan alas boleh memastikan barang kemas dan kord kurang ketara. Jika anda mempunyai sedikit jarak antara alur keluar dan kabel anda, ini akan menjadikannya lebih lancar dan juga mengelakkan kord daripada tersangkut. Untuk kord yang perlu bergerak melintasi lantai, a pelindung tali getah akan menghalang tersandung dan memastikan kord daripada rosak oleh trafik kaki biasa. (Ini tidak dimaksudkan untuk lalu lintas yang lebih padat seperti boneka perabot atau trak tangan, jadi jika anda memindahkan atau melakukan pengubahsuaian, sebaiknya cabut palam kord kuasa semasa anda bekerja.) Daripada membungkus sarang kabel ke dalam jalur kuasa dengan kabel pendek, gunakan kabel penutup alur keluarjadi anda boleh menjalankan hanya satu kord dari alur keluar dan bukannya beberapa.

Tali dapur

Untuk peralatan dapur, serta beberapa alatan, a penggulung kord boleh menjadi sangat berguna untuk mengurangkan kekusutan yang tidak kemas. Untuk menyimpan kord perkakas dari atas kaunter, anda juga boleh menggunakan klip kord dipasang di bawah kabinet anda. Apabila anda tidak menggunakan perkakas, meninggalkan klip tambahan di bawah kabinet untuk menyimpan palam akan memastikan ia mudah digunakan apabila anda perlu memasangnya semula. Untuk item yang disimpan dalam kabinet atau almari, a pengikat kabel velcro boleh membantu meminimumkan keadaan huru-hara.

We want to give thanks to the writer of this write-up for this outstanding material

Cara Bijak untuk Mengurus Semua Kord dan Kabel Anda


Check out our social media accounts as well as the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/