Cara memilih penjejak tidur terbaik untuk anda

Tidur yang nyenyak adalah salah satu perkara terbaik yang boleh anda lakukan untuk kesihatan anda. Namun kita hidup dalam zaman kegilaan Netflix, tatal TikToks yang tidak berkesudahan, dan maraton permainan video lewat malam. Tetapi jika anda berazam untuk membina tabiat tidur yang lebih baik, anda sentiasa boleh cuba menjejaki tidur anda.

Sebelum kita menyelam, nota ringkas: penjejakan tidur boleh menjadi alat yang berguna, tetapi terdapat pengehadan tentang perkara yang boleh dilakukannya. Juri keluar betapa tepatnya penjejak tidur, dan anda tidak seharusnya menganggap keputusan anda sebagai diagnosis rasmi untuk sebarang gangguan tidur, terutamanya kerana peranti ini tidak dibersihkan oleh mana-mana badan kawal selia. Sebaliknya, anda harus melihat peranti ini sebagai cara untuk mempelajari tabiat tidur anda untuk membantu meningkatkan kebersihan tidur anda. Jika anda fikir anda mungkin terdedah kepada ortosomnia — atau keasyikan untuk mendapatkan tidur yang “sempurna” — anda juga mungkin mahu mengelak. Dengan mengambil kira itu, berikut ialah cara untuk memilih kaedah penjejakan tidur yang terbaik untuk anda.

Jenis penjejak tidur

Secara umum, anda boleh membahagikan penjejak tidur kepada dua kategori: boleh pakai dan tidak boleh pakai.

Penjejak tidur boleh pakai terutamanya adalah penjejak kecergasan dan jam tangan pintar yang kebetulan turut menjejak tidur. Ini termasuk Apple Watches, Garmins, Fitbits, dll. Tetapi terdapat juga lebih banyak penjejak tidur boleh pakai khusus yang anda tidak pakai pada pergelangan tangan, seperti Cincin Oura. Sementara itu, pihak Muse S dan Kokoon Nightbuds ialah peranti yang dipakai di kepala anda.

Oura Ring mungkin penjejak tidur yang lebih selesa untuk orang yang tidak suka memakai jam tangan untuk tidur.
Foto oleh Victoria Song / The Verge

Penjejak tidur yang tidak boleh dipakai termasuk apl telefon pintar, pelapik tilam pintar, monitor sisi katil, atau malah keseluruhan pintar katil. Beberapa contoh termasuk Withings Tiduryang Google Nest Hubdan juga Katil Pintar Nombor Tidur 360.

Perkara utama ialah memikirkan sama ada anda akan berasa selesa memakai sesuatu semasa anda tidur. Walaupun sesetengah orang tidak mempunyai masalah memakai jam tangan untuk tidur, yang lain tidak tahan. Penjejak tidur yang anda rampas pada tengah malam tidak membantu. Dalam kes itu, sesuatu seperti Oura Ring atau penjejak tidak boleh pakai adalah pertaruhan yang lebih baik. Jika anda tidak pasti, cuba tidur dengan jam tangan biasa selama beberapa hari untuk melihat bagaimana rasanya.

Penjejak tidur boleh pakai

Ini ialah penjejak tidur yang anda mungkin paling biasa. Ini adalah pilihan yang baik untuk orang yang ingin melihat tidur sebagai sebahagian daripada kesihatan keseluruhan mereka. Terdapat pelbagai jenis harga, dengan penjejak tidur boleh pakai antara $50 hingga $1,000. Apabila membeli-belah untuk peranti, anda harus bertanya kepada diri sendiri soalan berikut:

  • Adakah saya mahu penjejak tidur melakukan apa-apa lagi?
  • Apakah aspek tidur saya yang ingin saya jejaki?
  • Bagaimanakah hayat bateri?
  • Berapa banyak yang saya sanggup belanjakan?

Ini sepatutnya membantu mengecilkan sedikit pilihan anda. Contohnya, jika anda hanya mahukan penjejak tidur khusus yang memberikan maklumat yang sangat terperinci dan boleh bertahan beberapa hari dengan sekali cas, Oura Ring dan Alamak 4.0 sesuai dengan bil. Tetapi jika anda mahukan sesuatu yang akan melakukan pelbagai tugas — katakan, jejaki senaman anda, terima panggilan telefon atau hantarkan pemberitahuan — jam tangan pintar atau penjejak kecergasan ialah pilihan yang lebih baik.

Tangkapan skrin skrin penjejakan tidur dalam apl Halo

Dengan barang boleh pakai, anda boleh melihat hasil tidur terperinci anda dalam apl pendamping.
Foto oleh Amelia Holowaty Krales / The Verge

Kebanyakan jam tangan pintar dan penjejak kecergasan hari ini menjejaki tidur dalam beberapa kapasiti. Walau bagaimanapun, perbatuan anda akan berbeza-beza. The Apple Watchcontohnya, memperkenalkan penjejakan tidur asli dengan watchOS 7, tetapi ia agak telanjang. Walaupun ia membolehkan anda melihat dengan mudah berapa lama anda tidur, tiada maklumat tentang peringkat tidur atau seberapa baik anda pulih pada waktu malam. Selain itu, dengan anggaran hayat bateri selama 18 jam, ini bukan yang terbaik untuk orang yang terlupa mengecas peranti mereka.

Fitbit menawarkan lebih banyak butiran dan pandangan holistik tentang cara tidur anda memberi kesan kepada kesihatan anda yang lain. Anda boleh melihat peringkat tidur, cara tabiat tidur anda dibandingkan dengan orang lain dalam demografi anda, serta menerima skor tidur. Pelanggan Fitbit Premium juga boleh mendapatkan Skor Kesediaan Harian, yang menilai tidur anda dan metrik lain untuk menentukan jumlah aktiviti yang perlu anda peroleh pada hari itu. Fitbits juga mendapat sekitar lima hingga tujuh hari hayat bateri.

The Whoop 4.0 pada pergelangan tangan seseorang

Whoop 4.0 ialah penjejak yang memfokuskan pada cara tidur mempengaruhi prestasi sukan.
Foto oleh Victoria Song / The Verge

Ini hanyalah dua contoh. Jam tangan sukan lasak daripada Garmin dan Polar juga menjejaki tidur, mempunyai hayat bateri yang panjang dan memberikan skor tidur. Walau bagaimanapun, data yang anda peroleh daripada jam tangan ini cenderung lebih tertumpu pada cara tidur anda memberi kesan kepada prestasi sukan anda. Whoop 4.0 ialah satu lagi contoh penjejak tidur yang ditujukan terutamanya kepada atlet.

Setiap penjejak tidur berasaskan pergelangan tangan akan membentangkan data tidurnya dengan cara yang berbeza, tetapi anda tidak perlu melakukan sesuatu yang istimewa untuk peranti menjejak tidur anda. Selagi anda memakai peranti itu, anda boleh tidur seperti biasa. Berikut adalah beberapa petua untuk bermula.

  • Sebaik sahaja anda memasangkan penjejak anda dengan telefon anda, semak tetapan tidur dalam apl telefon pintar peranti. Jika penjejak anda menyokongnya, di sinilah anda akan temui cara menyesuaikan tetapan penjejakan tidur, penggera, matlamat tidur dan peringatan waktu tidur.
  • Pastikan bateri anda dicas sekurang-kurangnya 50 peratus sebelum tidur.
  • Segerakkan data anda sejurus selepas bangun pada waktu pagi.
  • Jika penjejak tidur tidak berfungsi, cuba bersihkan penderia, mulakan semula peranti dan pasangkan semula. Anda juga boleh cuba memakainya dalam kedudukan yang sedikit berbeza. Jika semuanya gagal, semak Soalan Lazim pengeluar.

Aplikasi telefon pintar

Tangkapan skrin aplikasi Sleep Cycle yang menunjukkan kualiti tidur

Aplikasi Sleep Cycle ialah pilihan popular jika anda lebih suka menggunakan telefon pintar anda.
Imej: Kitaran Tidur

Satu lagi kaedah popular untuk penjejakan tidur menggunakan sesuatu yang anda sudah ada — telefon pintar anda. Apl penjejakan tidur secara amnya memantau pergerakan dan bunyi ambien anda (cth, berdengkur, batuk, dsb.) untuk menentukan kualiti tidur anda. Ramai juga menawarkan keupayaan penggera pintar, cerapan tidur dan petua bimbingan. Ia juga mungkin termasuk log tidur digital di mana anda boleh mencatat sebarang faktor yang mungkin mempengaruhi tidur anda.

Apl ini tidak begitu terperinci seperti yang boleh dipakai, tetapi walaupun begitu, ia boleh membantu untuk mengenal pasti corak tidur jangka pendek dan jangka panjang. Ia juga merupakan pilihan yang baik jika anda mengesyaki berdengkur mungkin menghalang anda, kerana ia juga boleh merakam audio. Dengan apl, ada satu perkara yang anda perlu ambil perhatian. Jika anda mahukan hasil yang terbaik, anda perlu memastikan bahawa anda bermula dan hentikan sesi tidur dalam apl, bukannya membiarkannya berjalan sahaja.

Terdapat beratus-ratus apl tidur di luar sana untuk telefon iPhone dan Android, tetapi berikut ialah beberapa pilihan popular untuk membantu anda bermula:

Alat pengesan tidur tanpa sentuh

Jika apl boleh pakai mahupun telefon pintar tidak menarik minat anda, pertimbangkan penjejak tidur tanpa sentuh. Ini terutamanya terdiri daripada tikar tilam, katil pintar dan monitor sisi katil. Alat ini ialah pilihan yang menarik untuk orang yang mahukan penjejak yang benar-benar tidak mengganggu — tetapi berhati-hati: ini boleh menjadi lebih mahal daripada alat boleh pakai dan apl.

Tilam tilam betul-betul seperti bunyinya — tikar dengan penderia yang anda tergelincir di bawah atau di atas tilam anda. Satu contoh ialah Withings Tidur. Tikar khusus ini mampu mengukur kadar pernafasan, kadar denyutan jantung dan pergerakan anda. Withings juga mendakwa bahawa ia dapat mengesan dengkuran dan boleh digunakan dengan IFTTT untuk memprogramkan persekitaran tidur yang ideal (iaitu, memalapkan lampu pintar, menurunkan termostat pintar, dsb.). Contoh lain ialah Penjejak Tidur Temper-Pedicyang Beautyrest SleepTrackerdan juga Lapan Pro Cover. Perlu diingat bahawa peranti ini mempunyai julat harga yang meluas — Withings Sleep dijual pada harga $100, sebagai contoh, manakala Eight Pro Cover akan mengembalikan anda sekurang-kurangnya $1,600, bergantung pada saiz tilam anda.

Langkah seterusnya ialah katil pintar. Ini adalah tilam sebenar yang selalunya menampilkan kedudukan boleh laras, ketegasan dan suhu. Ramai juga menawarkan pengesanan kesihatan biometrik. Beberapa contoh termasuk Katil Pintar Nombor Tidur 360 dan juga Lapan Pod Tidur. Seperti yang anda bayangkan, ini bukanlah cara yang paling menjimatkan kos untuk menjejak tidur — katil pintar boleh menelan kos beribu-ribu dolar. Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai kemampuan, katil pintar juga boleh disesuaikan mengikut keutamaan peribadi anda untuk tidur malam yang lebih selesa.

1649342802 869 Cara memilih penjejak tidur terbaik untuk anda

Google Nest Hub generasi kedua memperkenalkan penjejakan tidur.
Foto oleh Dan Seifert / The Verge

Akhir sekali, terdapat monitor di tepi katil. Ini ialah peranti yang terletak di atas meja malam anda dan memantau tidur anda. Contoh yang paling dikenali ialah Google Nest Hub. Hab generasi kedua menambah penjejakan tidur melalui penderia radar Soli dalam bezel paparan pintar. Ia boleh menjejaki pergerakan anda, corak pernafasan dan dengkuran. Ia juga memantau berapa banyak masa yang anda habiskan di atas katil, serta suhu dan cahaya di dalam bilik anda.

Pilihan lain ialah SleepScore Maks, yang menjejaki banyak metrik yang sama dan boleh menjana laporan untuk doktor anda. Dari segi harga, ini adalah beberapa pilihan tanpa sentuh yang paling berpatutan. Nest Hub berharga kira-kira $100, manakala SleepScore Max berharga kira-kira $150.

Mudah-mudahan, anda kini mempunyai idea tentang jenis penjejak tidur yang terbaik untuk anda. Mimpi indah, dan selamat menjejaki tidur.

We would love to give thanks to the writer of this write-up for this amazing material

Cara memilih penjejak tidur terbaik untuk anda


You can find our social media accounts as well as other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/