Cara Mencari Peranti Bluetooth Tersembunyi atau Hilang

Logo Bluetooth dengan tanda soal di sebelahnya.

Jika anda mengesyaki terdapat peranti Bluetooth tersembunyi di rumah, apartmen atau pejabat anda—atau anda baru sahaja kehilangan peranti berkemampuan Bluetooth—ada cara mudah untuk menjejaki lokasi fizikalnya melalui aplikasi pada iPhone dan Android. Begini cara melakukannya.

Suar Bluetooth

Semua peranti dengan Bluetooth berjalan dalam keadaan diaktifkan mengeluarkan isyarat tetap yang boleh diambil oleh peranti berkemampuan Bluetooth lain. Beginilah cara mereka menghantar data secara wayarles—dan juga cara peranti bersambung antara satu sama lain.

Menggunakan sifat Bluetooth ini, aplikasi yang dipanggil Wunderfind untuk iPhone atau Android boleh membantu anda mengesan secara fizikal yang hilang, tersembunyi atau peranti Bluetooth yang tidak diketahui menggunakan telefon pintar anda. Ini termasuk PC, komputer riba, tablet, telefon pintar, fon kepala Bluetooth, Airpods, jam tangan pintar, peranti rumah pintar dan banyak lagi. Untuk mengesan mana-mana peranti ini melalui isyarat Bluetooth, walau bagaimanapun, ia perlu dihidupkan dengan Bluetooth didayakan.

Wunderfind adalah percuma untuk digunakan tanpa sebarang iklan yang menjengkelkan, dan versi Pro yang menawarkan ciri tambahan pada masa ini merupakan pembelian dalam apl $5 yang berpatutan (sehingga Mei 2022). Terdapat apl penjejak Bluetooth lain di luar sana, tetapi kami mendapati sebahagian daripadanya mempunyai langganan apl pemangsa atau iklan yang mengganggu. Wunderfind pada masa ini tidak mempunyai masalah tersebut. Begini cara menggunakannya.

BERKAITAN: Apakah ELK-BLEDOM pada Senarai Bluetooth saya?

Cara Mencari Peranti Bluetooth Tersembunyi atau Hilang Dengan WunderFind

Untuk mencari peranti Bluetooth yang aktif, mula-mula pastikan anda mendayakan Bluetooth pada telefon pintar anda. Seterusnya, muat turun Wunderfind untuk anda iPhone atau Android peranti dan lancarkan apl. Serta-merta, anda akan melihat senarai peranti Bluetooth yang telah dikesan oleh telefon pintar anda menggunakan radio Bluetooth terbina dalamnya.

Di sebelah setiap peranti, anda akan melihat anggaran jarak antara lokasi semasa telefon pintar anda dan peranti Bluetooth yang tersembunyi atau hilang. Nombor ini berubah secara dinamik semasa anda bergerak. Untuk mendapatkan butiran lanjut tentang kekuatan isyarat, ketik salah satu item pada senarai.

Anggarkan jarak ke ELK-BLEDOM menggunakan Wunderfind.

Selepas mengetik item, anda akan melihat skrin yang mengarahkan anda bergerak sambil memegang telefon pintar anda dan melihat kekuatan isyarat peranti Bluetooth yang disasarkan berubah.

Skrin kekuatan isyarat Bluetooth Wunderfind.

Apabila anda semakin hampir dengan peranti sasaran, kekuatan isyarat akan meningkat lebih hampir kepada 100%. Apabila anda menjauhkan diri daripada peranti sasaran, kekuatan isyarat akan turun lebih hampir kepada 0%. Menggunakan bacaan ini, anda boleh bergerak di sekitar ruang anda sehingga kekuatan isyarat tidak boleh meningkat. Jika peranti hilang dan terletak di rumah atau pejabat anda, peranti itu akan berada berdekatan.

Jika peranti itu tidak diketahui dan anda tidak menemuinya, ia mungkin berada di rumah, pejabat atau apartmen orang lain. Atau ia mungkin sengaja disembunyikan di suatu tempat berdekatan. Tidak ada gunanya kebanyakan kamera pengawasan tersembunyi menggunakan Wi-Fi dan bukan Bluetooth untuk berkomunikasi, kerana Bluetooth biasanya mempunyai julat wayarles yang pendek dan seseorang perlu berada berdekatan untuk menerima data. (Anda tidak boleh mengesan kamera Wi-Fi sahaja dengan Wunderfind, tetapi ada kaedah lain itu akan membantu.)

Pada masa lalu, kami telah melihat peranti Bluetooth misteri yang dipanggil “ELK-BLEDOM” dalam senarai Bluetooth kami dan mendapati ia ialah Lampu Jalur LED jiran, jadi jangan anggap anda sedang diintip jika anda tidak menemui peranti yang tidak diketahui itu di rumah atau pejabat anda—anda berkemungkinan besar mengambil Bluetooth jiran peranti yang menghantar isyarat sesat ke arah anda. Semoga berjaya, dan kekal selamat di luar sana!

We would love to give thanks to the writer of this write-up for this amazing web content

Cara Mencari Peranti Bluetooth Tersembunyi atau Hilang


Explore our social media profiles and also other related pageshttps://paw6.info/related-pages/