Cara menggunakan Raycast dan cara ia dibandingkan dengan Spotlight dan Alfred

Kebanyakan pengguna Mac mencari Spotlight, alat terbina dalam Apple untuk mencari melalui apl dan fail, untuk memenuhi keperluan mereka dengan baik. Tetapi pengguna berkuasa yang ingin mempunyai hampir kawalan penuh ke atas komputer mereka (serta akses kepada pintasan dan alatan) sering mencari alternatif lain. Kebelakangan ini, sebuah aplikasi dipanggil Raycast telah mendapat perhatian sebagai salah satu pilihan tersebut, bersaing dengan salah satu pilihan komuniti kegemaran lamaAlfred.

Selepas mencuba Raycast selama beberapa minggu, saya mendapati ia amat berguna. Berikut adalah beberapa petua jika anda ingin mencubanya sendiri.

Bermula

Apabila anda mula-mula membuka Raycast selepas memuat turunnya dari laman web syarikat, ia akan memandu anda melalui gambaran keseluruhan ringkas, yang menggesa anda untuk memberikannya pintasan papan kekunci. Lalai ialah Option-Space, walaupun ia menawarkan arahan tentang cara menggunakan Command-Space sebaliknya, yang merupakan pintasan lalai untuk memaparkan Spotlight.

Selepas anda berjaya melalui skrin persediaan, anda akan disambut dengan skrin utama Raycast: bar carian dengan beberapa cadangan tentang perkara yang boleh anda lakukan. Mula menaip, dan cadangan tersebut digantikan dengan apa sahaja aplikasi dan arahan yang ditemui Raycast pada sistem anda.

Skrin lalai Raycast, yang akan mencadangkan anda melalui tutorial panduan untuk bermula

Di luar kotak, Raycast boleh melakukan banyak perkara dengan sendirinya. Ia, sudah tentu, melakukan asas: melancarkan aplikasi melalui pintasan papan kekunci, memberi anda jawapan kepada soalan matematik mudah, mencari fail (walaupun, tidak seperti Spotlight, Raycast tidak secara automatik menggabungkan fail yang ditemuinya dengan aplikasi anda — anda perlu beritahu secara khusus bahawa anda ingin mencari fail).

Begini cara anda boleh melakukan beberapa asas dalam Raycast:

 • Untuk mencari aplikasi: taip nama apl dan tekan enter untuk melancarkannya.
 • Untuk melakukan pengiraan matematik asas: taipkannya seperti biasa, cth, “365/50” atau “punca kuasa dua 25.” Menekan enter menyalin hasilnya.
 • Untuk mencari di web: taipkan pertanyaan anda, dan serlahkan Cari Google pilihan. Menekan enter akan membukanya dalam penyemak imbas anda.
 • Untuk mencari fail: taip masuk Carian Fail dan tekan enter. Kemudian taipkan nama fail yang anda cari.

Walaupun itu akan membantu anda bekerja dengan Raycast, mari kita lihat beberapa ciri hebat yang menjadikannya berbaloi untuk digunakan.

Mencari, menukar dan banyak lagi

Jika anda menaip sesuatu seperti “12PM EST to PST,” “1LB to KG” atau “20 BTC to USD” ke dalam Spotlight atau pemasangan lalai Alfred, ini akan menggesa anda mencari jawapan di Google. Raycast melakukan penukaran untuk anda tanpa perlu menghantar anda ke penyemak imbas.

1656096921 394 Cara menggunakan Raycast dan cara ia dibandingkan dengan Spotlight dan

Satu aduan saya ialah Raycast memilih cara anda menulis ini — gunakan “PT” dan “ET” yang lebih biasa, dan ia tidak memberikan jawapan yang betul.

Mempercepatkan carian

Mengikut pengalaman saya, Raycast adalah sepantas Spotlight dan juga memberi anda lebih kawalan. Jika alat carian Apple menyenaraikan perkara yang anda cari sebagai hasil kedua, anda perlu menggunakan kekunci anak panah atau tetikus untuk memilihnya, mengalihkan jari anda dari baris utama. Dengan Raycast, apabila anda melihat hasil carian anda, anda boleh menahan kekunci arahan dan ia akan menyenaraikan nombor di sepanjang sisi setiap hasil. Kemudian hanya tekan nombor yang sepadan dengan hasil yang anda mahu, dan ia akan dibuka. (Alfred mempunyai sistem yang hampir sama.)

Mengambil tindakan

Menekan Command+K dalam Raycast membuka kunci pelbagai tindakan lain yang boleh anda lakukan dengan hasil carian, masing-masing dengan pintasan papan kekunci yang sepadan. Contohnya, jika saya menjumpai fail yang saya cari, saya boleh menggunakan menu tindakan Raycast untuk melakukan perkara seperti menunjukkannya dalam Finder, menyalinnya atau menunjukkan senarai fail lain dalam folder yang sama. Walaupun bilangan tindakan dalam menu boleh menjadi terlalu banyak, terdapat bar “cari tindakan” di penjuru kanan sebelah bawah tetingkap Raycast untuk membantu anda mencari tindakan yang anda mahukan. (Awak boleh abaikan sama sekali bar itu jika anda mahu — saya menggunakan Raycast selama kira-kira seminggu sebelum saya ingat ia wujud.)

gif;base64,R0lGODlhAQABAIAAAAUEBAAAACwAAAAAAQABAAACAkQBADs

Anda mendapat banyak kuasa apabila anda membuka bahagian Carian Fail Raycast.

Menguruskan Keputusan

Kerumitan bar carian standard apl sukar untuk dielakkan. Menggunakan Raycast untuk kali pertama boleh menjadi sangat menggembirakan kerana hanya berapa banyak perkara yang ditawarkan untuk dilakukan untuk anda. Apl Mel Apple mungkin merupakan hasil pertama yang ditunjukkan kepada anda apabila anda mencari “Mail”, tetapi di bawahnya terdapat cadangan: “Adakah anda mahu mencari ini menggunakan Google? DuckDuckGo? Buku kenalan awak?” Anda juga mungkin mendapat hasil yang tidak dikenali jika anda datang dari Spotlight — sebagai tambahan kepada aplikasi anda, Raycast juga memaparkan tetapan sistem seperti togol mod gelap, anak tetingkap Keutamaan Sistem dan kawalan lain.

Anda boleh mengurus arahan yang muncul di bawah setiap carian dan juga yang mana yang tersedia sama sekali. Walau bagaimanapun, saya cadangkan mencubanya seketika sebelum anda melakukannya kerana arahan ini dan kedai Raycast (yang mana anda boleh memasang yang baharu) yang benar-benar menjadikan Raycast bersinar. Walau bagaimanapun, jika anda mahu mematikan perkara, begini caranya:

 • Buka Raycast dan taip Sambungan. Pilihan pertama harus dibaca Sambungan Pilihan Raycast. Pilih itu.
 • Untuk menjadikannya pilihan tidak pernah muncul dalam carian, nyahtandai Didayakan kotak di sebelahnya.
 • Pilihan dengan a > ke kiri bermakna ia adalah kategori. Klik pada itu untuk melihat semua arahan individu dalam kategori. Anda boleh menyahtanda seluruh kategori — seperti Sistemyang mengandungi arahan seperti Tunjukkan Desktop atau Tong sampah kosong — atau perintah individu.
 • Anda juga boleh menjadikannya begitu apl khusus tidak muncul dengan mengembangkan Aplikasi kumpulan dan nyahtanda apl tertentu.

Untuk mengurus pilihan yang dipaparkan di bawah setiap carian, taip Urus Perintah Fallback dalam kotak carian dan tekan enter. Memilih item dalam Didayakan bahagian dan menekan enter akan menjadikannya tidak muncul, dan memilih item dalam Tersedia bahagian dan menekan enter akan memaparkannya.

gif;base64,R0lGODlhAQABAIAAAAUEBAAAACwAAAAAAQABAAACAkQBADs

Perintah sandaran boleh berguna, tetapi anda mungkin tidak mahu semuanya.

Gunakan alatan terbina dalam Raycast untuk mengurus apl anda

Menaip Tingkap ke dalam Raycast memberi anda pelbagai arahan yang membolehkan anda mengurus bentuk dan saiz apl yang sedang anda gunakan. Anda boleh memaksimumkannya, menetapkannya untuk menutup separuh kiri skrin, menjadikannya lebih kecil dan banyak lagi. Terdapat juga apl nota terbina dalam untuk mencatat pemikiran pantas ke dalam tetingkap terapung. Malah terdapat arahan yang terbina dalam Raycast yang membuat pancuran konfeti muncul pada skrin anda.

gif;base64,R0lGODlhAQABAIAAAAUEBAAAACwAAAAAAQABAAACAkQBADs

Saya mengira lebih 50 pilihan pengurusan tetingkap dalam Raycast – tetapi saya kebanyakannya berpegang kepada tiga atau empat.

Jika anda menyelidiki kedai Raycast (yang boleh anda akses hanya dengan menaip Kedai ke dalam medan carian), anda boleh mencari sambungan binaan komuniti yang membolehkan anda mengurus main balik muzik, menterjemah teks dengan Terjemahan Google atau memulakan mesyuarat Zum. Walaupun banyak sambungan ditujukan kepada pengaturcara — boleh difahami, kerana mereka adalah jenis orang yang menulis sambungan — terdapat banyak alat yang boleh didapati oleh majoriti pengguna komputer. Salah seorang rakan sekerja saya menggunakannya untuk menyalin kod pengesahan dua faktor daripada Authy.

Menambah arahan anda sendiri

Anda juga boleh menambah kefungsian tersuai pada Raycast sendiri tanpa perlu membangunkan keseluruhan sambungan untuknya dengan menggunakan Pautan Pantas dan Perintah Skrip. Pautan pantas agak mudah: ia membenarkan anda mengambil apa yang telah anda taip ke dalam Raycast dan mencarinya di web. Sebagai contoh, saya mempunyai persediaan carian pantas yang membolehkan saya menaip “verge [insert search query here]” untuk mendapatkan hasil daripada katalog artikel kami. Saya juga mempunyai satu yang membolehkan saya mencari YouTube. Perintah Skrip lebih berkuasa, membolehkan anda menulis program mini anda sendiri dan set tindakan dalam pelbagai bahasa (seperti Bash, Skrip Apple, Python dan Node.js).

Proses menambah Pautan Pantas akan bergantung pada tapak yang anda cuba cari, dan terdapat beberapa perkara tambahan yang menarik yang boleh anda lakukan dengan parameter. Saya cadangkan menggali ke dalam Raycast Dokumentasi pautan pantas untuk maklumat lanjut tentang cara menambah satu. Perintah Skrip adalah lebih kompleks untuk disediakan, kerana ia memerlukan sedikit kebiasaan dengan skrip (seperti namanya). Jika anda selesa dengan perkara seperti itu, anda boleh baca dokumentasi Raycast tentang membuat Perintah Skrip untuk memulakan.

1656096922 998 Cara menggunakan Raycast dan cara ia dibandingkan dengan Spotlight dan

Anak tetingkap pilihan Sambungan Raycast mengandungi banyak pilihan dan juga tempat anda pergi untuk mencipta Pautan Pantas dan Perintah Skrip.

Mengurus pintasan papan kekunci

Jika anda benar-benar suka mempamerkan atau mencukur milisaat dari setiap carian, anda boleh menetapkan pintasan papan kekunci kepada hampir semua arahan dalam Raycast. Saya mempunyai sambungan yang membolehkan saya mencari Peta Apple dan sementara saya boleh menaip “Peta”, tekan enter, kemudian taip pertanyaan saya, saya telah menetapkannya supaya saya hanya boleh menekan Command+M untuk dibawa ke medan carian Peta serta-merta .

Satu perkara penting yang perlu diberi perhatian dengan pintasan papan kekunci, yang boleh disesuaikan sepenuhnya, ialah ia universal — ia aktif walaupun anda belum mengaktifkan Raycast secara khusus. Untuk beberapa tujuan, itu berguna; anda boleh menetapkan pintasan papan kekunci kepada alatan pengurusan tetingkap Raycast dan tidak perlu membukanya untuk menukar apl kepada skrin penuh. Walau bagaimanapun, ia boleh menjengkelkan jika anda ingin mengelak daripada mempunyai pintasan papan kekunci yang kompleks. Saya cuba menetapkan carian Verge saya kepada Command+V dan dengan cepat mendapati bahawa saya tidak lagi dapat menampal dalam mana-mana apl. Jadi berhati-hati kombinasi yang anda pilih.

Untuk menetapkan pintasan papan kekunci kepada arahan:

 • Cari Raycast untuk Sambungan untuk membuka tetingkap keutamaan Raycast.
 • Cari arahan atau apl yang ingin anda gunakan pintasan (terdapat medan carian di bahagian atas sebelah kiri jika anda ingin mengurangkan penatalan).
 • Klik pada Rakam Hotkey butang di sebelahnya, dan tekan pintasan papan kekunci yang anda mahu gunakan.

Anda boleh memadamkan pintasan papan kekunci dengan melayang di atas medan hotkey dan mengklik X yang muncul.

Lebih seronok dengan Raycast

Walaupun saya telah menggunakan banyak ciri utama Raycast, saya merasakan saya mendapati perkara baharu yang boleh saya lakukan dengannya setiap hari. Baru-baru ini saya mendapati bahawa ia akan memberi amaran kepada saya tentang acara kalendar yang akan datang yang mungkin telah melesetkan fikiran saya (menggunakan pintasan Command-K, saya boleh mengetepikan pemberitahuan ini). Saya juga mendapati bahawa ia membolehkan saya menukar kursor saya menjadi lightsaber yang memainkan bunyi swooshing semasa saya menggerakkan tetikus saya sehingga saya menogol ciri itu sekali lagi dengan menaip lightsaber.

1656096922 771 Cara menggunakan Raycast dan cara ia dibandingkan dengan Spotlight dan

Walaupun saya tidak menyedari sepenuhnya pemberitahuan Fantastical, Raycast masih akan mengingatkan saya apabila saya membuka apl baharu atau mengambil tindakan.

Bagaimanakah Raycast dibandingkan dengan Alfred dan Spotlight?

Walaupun Raycast penuh dengan ciri yang menyeronokkan, pada terasnya, ia melakukan tugas yang sama seperti Alfred. Raycast kelihatan dan terasa lebih moden dan keluar dari kotak yang sarat sepenuhnya dengan ciri, semuanya secara percuma (terdapat rancangan untuk versi Pasukan berbayar yang akan membolehkan anda berkongsi coretan dan skrip). Alfred mempunyai banyak ciri yang sama, tetapi hanya jika anda membeli Powerpack, yang berharga 34 pound British (sekitar $41 pada masa penulisan). Di samping itu, walaupun Alfred menang dalam hal kemudahan anda boleh membuat tindakan yang boleh disesuaikan, yang dipanggil Aliran Kerja, sekali lagi, ini adalah salah satu ciri berbayar Alfred.

Perlu diingat juga bahawa dalam versi macOS seterusnya, Spotlight juga akan dapat menjalankan Pintasan dan mendapat pelbagai penambahbaikan juga. Jika anda sedang mencari pilihan yang paling mudah, itu hampir pastinya.

1656096922 137 Cara menggunakan Raycast dan cara ia dibandingkan dengan Spotlight dan

Agak mudah untuk membuat tindakan anda sendiri dengan Alfred, seperti aliran kerja ini yang dijalankan oleh rakan sekerja saya apabila mereka selesai dengan kerja.

1656096922 485 Cara menggunakan Raycast dan cara ia dibandingkan dengan Spotlight dan

Membuat sesuatu yang serupa dalam Raycast memerlukan mencipta skrip dan mengeditnya menggunakan alat luaran.

Jika anda seorang pengguna kuasa Alfred yang menggunakan versi berbayar dan anda mempunyai aliran kerja serta tetapan anda didail secara mutlak, saya benar-benar tidak fikir anda perlu tergesa-gesa untuk beralih kepada Raycast melainkan terdapat beberapa ciri yang mesti anda miliki. dah nampak. Tetapi jika anda menggunakan versi percuma Alfred atau ingin menaik taraf daripada Spotlight buat kali pertama, Raycast benar-benar merasakan pilihan terbaik hari ini.

Sejujurnya, saya telah mencuba Raycast kira-kira setahun yang lalu tetapi melantun sebahagian besarnya kerana kerumitannya. Tetapi selepas komited untuk mempelajarinya (proses yang mengambil masa hanya satu atau dua jam untuk benar-benar mendalaminya), saya tidak dapat membayangkan kembali kepada Alfred.

We want to say thanks to the author of this write-up for this incredible material

Cara menggunakan Raycast dan cara ia dibandingkan dengan Spotlight dan Alfred


Take a look at our social media accounts along with other related pageshttps://paw6.info/related-pages/