Cara Menyediakan Penyulitan Pada Peranti Pengurus Kata Laluan Google untuk iOS, Chrome dan Android

Foto stok logo Google

Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP (Imej Getty)

Akhirnya, Google dan syarikat teknologi besar lain mahu mengetepikan kata laluan sepenuhnya, tetapi sehingga hari itu tiba, ciri Pengurus Kata Laluan Google yang dipanggil penyulitan pada peranti mungkin menjadi pertaruhan terbaik anda untuk melindungi kod berharga anda. Padahal senyap-senyap keluar tadi musim bunga inimemandangkan anda kini boleh mengakses Pengurus Kata Laluan Google dengan mudah pada anda Skrin Utama Androidsekarang masa yang sesuai untuk menyemak ia keluar. Ciri ini tersedia untuk Android, iOS dan Chrome, dan direka bentuk untuk membantu pengguna memastikan maklumat mereka selamat daripada mengintip—walaupun Google.

Apakah penyulitan pada peranti?

Ringkasnya: pada penyulitan peranti menambah lapisan perlindungan dan privasi tambahan pada Pengurus Kata Laluan Google dengan memberi anda pemilikan tunggal kunci penyulitan yang mengekod dan menyahkod teks untuk PW anda.

Apabila ia datang kepada penyulitan, “kunci” ialah alat yang digunakan untuk mengunci dan membuka kunci maklumat. Penyulitan menyembunyikan data dengan merangkak teks biasa, atau “teks biasa” ke dalam apa yang dipanggil “teks sifir,” yang menunjukkan dirinya sebagai omong kosong dan tidak boleh dibaca. Omong kosong itu boleh diubah semula menjadi teks biasa yang boleh dibaca, bagaimanapun, menggunakan “kunci”, yang merupakan rentetan maklumat yang dijana secara rawak yang digunakan untuk membuka kunci penyulitan.

Pengurus Kata Laluan Google secara tradisinya memegang kunci pengguna, menyimpannya dalam akaun Google pengguna dan menggunakannya untuk melindungi kata laluan mereka. Walau bagaimanapun, dengan penyulitan pada peranti, kunci pengguna disimpan pada peranti sebenar mereka dan bukannya dalam sistem digital Google. Ciri ini membolehkan pengguna membuka kunci kata laluan mereka menggunakan kata laluan Google mereka atau dengan menggunakan ciri kunci skrin yang layak pilihan mereka (PIN atau cap jari atau pengecam biometrik lain). Sebagai Google telah meletakkannya, ini bermakna bahawa “tiada sesiapa selain anda akan dapat mengakses kata laluan anda.” Itu termasuk Google!

Mengapa Anda Perlu Sediakan Pemulihan Akaun

Anda pasti dapat melihat mengapa ciri baharu ini mempunyai some kelebihan privasitetapi ada juga beberapa potensi kelemahan. Contohnya, jika anda kehilangan atau terlupa kata laluan Google anda atau mekanisme keselamatan lain yang ditambatkan pada ciri tersebut, anda akan berada dalam dunia yang terluka. kenapa? Kerana itu anda tidak akan dapat mengakses mana-mana kata laluan anda yang lain, sama ada.

Sejak terdapat beberapa risiko perkara ini berlaku, Google sangat menggalakkan anda untuk menyediakan beberapa kaedah pemulihan akaun sebelum mendayakan penyulitan pada peranti. Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai perkara ini dengan membaca halaman sokongan Google tentang isu tersebut di sini. Juga penting untuk ambil perhatian: sebaik sahaja penyulitan pada peranti ditambahkan, ia nampaknya tidak boleh dialih keluar, jadi pastikan anda mahu menggunakannya sebelum menghidupkannya.

Cara menyediakan Penyulitan Pada Peranti Pengurus Kata Laluan Google

Jadi bagaimana anda menyediakan semua ini? Prosesnya sepatutnya agak mudah. Untuk Android, anda hanya perlu melakukan perkara berikut:

  • Buka Pengurus Kata Laluan.
  • Klik pada Tetapan
  • Ketik Sediakan penyulitan pada peranti.

Itu sepatutnya. Untuk penyemak imbas Chrome, prosesnya juga mudah:

  • Di penjuru kanan sebelah atas, pergi ke Lagi.
  • Pilih tetapan.
  • Pukul Kata laluan.
  • Pilih Sediakan penyulitan pada peranti.

Untuk iOS, anda akan mengikut prosedur yang sama, tetapi bermula dari Halaman web Kata Laluan Google. Dari sana, cuma klik pada tetapan dan kemudian “sediakan.” Untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang ciri baharu ini, anda boleh menyemak penulisan penuh Google di sini.

Perkara lain yang perlu diingat ialah anda tidak semestinya perlu mempercayai Google sama sekali! Bagi mereka yang benar-benar paranoid, ini mungkin bukan perkara yang buruk untuk dipertimbangkan. Anda sentiasa boleh melanggan kepada pengurus kata laluan yang lain seperti Keeper atau Bitwarden dan, jika itu tidak sesuai dengan keperluan anda, anda sentiasa boleh menulis kata laluan anda pada sehelai kertas. Lagipun, agak sukar untuk menggodam buku nota anda.

We would love to thank the author of this post for this incredible content

Cara Menyediakan Penyulitan Pada Peranti Pengurus Kata Laluan Google untuk iOS, Chrome dan Android


You can find our social media profiles here and other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/