Chrome OS 100 mendapat Pelancar baharu dengan carian yang dipertingkatkan serta pembuat GIF

Google melancarkan versi 100 OS Chrome minggu ini, dan sebagai tanda peristiwa itu, syarikat itu berkongsi beberapa kemas kini besar yang dibuat pada OS dengan keluaran ini. Antaranya, terdapat Pelancar baharu dengan keupayaan carian yang dipertingkatkan, keupayaan untuk mengedit teks dengan suara anda dan keupayaan untuk mencipta GIF dengan apl Kamera. Selain itu, terdapat beberapa ciri baharu yang ditujukan kepada pembelajaran jarak jauh.

Memulakan perkara dengan Pelancar baharu, Google melancarkan reka bentuk baharu yang tidak menggunakan keseluruhan skrin lagi. Sebaliknya, ia kini dibuka di sudut, serupa dengan menu Mula pada Windows, menjadikan semua apl terbuka anda kelihatan. Selain itu, ciri carian Pelancar kini lebih berkebolehan. Apabila mencari di web, anda kini boleh melihat hasil yang lebih terperinci terus pada UI Pelancar, dan bukannya perlu melompat ke dalam penyemak imbas. Ini bermakna anda boleh mencari perkara seperti cuaca dan mendapatkan maklumat lanjut dengan lebih cepat.

XDA-Pembangun VIDEO HARI INI

Walau bagaimanapun, peningkatan carian melangkaui carian web. Kini, anda boleh mencari tetingkap terbuka dan tab penyemak imbas supaya anda boleh mencari yang betul dengan lebih mudah apabila anda mempunyai banyak tetingkap terbuka pada masa yang sama. Selain itu, anda boleh mencari pintasan OS Chrome seperti cara mengambil tangkapan skrin.

Satu lagi tambahan baharu dalam keluaran ini ialah keupayaan untuk mengedit teks menggunakan suara anda. Ini dibina pada ciri Dictation, yang membolehkan anda menaip ke dalam mana-mana medan teks dengan suara anda, tetapi kini anda boleh menggunakan teks edit suara anda yang telah anda tulis. Contohnya, anda boleh memberitahu Chromebook anda untuk memadamkan surat, menggerakkan kursor dan banyak lagi. Ini memerlukan ciri Dictation untuk didayakan dalam saat OS Chrome.

Pengeditan suara dalam Chrome OS 100

GIF Reaksi menjadi kegilaan dewasa ini, dan Google memudahkan untuk mencipta sendiri dengan Chrome OS 100 ini. Perakam video dalam apl Kamera kini mempunyai mod GIF, yang membolehkan anda merakam video lima saat, yang anda boleh berkongsi dengan mudah di media sosial.

Akhirnya, Google menyerlahkan beberapa penambahbaikan yang ditujukan khusus kepada pelajar. Terdapat beberapa keupayaan baharu di sini, tetapi salah satu yang paling ketara ialah terdapat apl YouTube baharu yang menyokong main balik video luar talian. Ini bermakna anda boleh menyimpan video untuk ditonton apabila anda tidak mempunyai sambungan Internet, dan ini adalah masalah besar jika anda perlu menghiburkan seseorang dalam perjalanan yang jauh.

Ciri lain termasuk keupayaan untuk menambahkan akaun sekolah pada Family Link supaya kanak-kanak boleh mengakses sumber sekolah mereka pada Chromebook di rumah, serta pengawasan ibu bapa untuk YouTube juga tersedia untuk pengguna Family Link. Selain itu, Google telah memudahkan pentadbir IT mengurus peranti dalam organisasi, termasuk laporan baharu yang cepat menunjukkan kepada mereka peranti yang memerlukan perhatian.

Satu ciri yang tidak disebut dalam pengumuman ini ialah penyelamat skrin animasi, yang muncul dalam versi pembangunan Chrome OS 100. Mungkin, ia masih diusahakan untuk keluaran akan datang. Google juga sedang mengusahakan perakam skrin terbina dalam itu belum tersedia.


Sumber: Google

We would like to thank the author of this write-up for this amazing web content

Chrome OS 100 mendapat Pelancar baharu dengan carian yang dipertingkatkan serta pembuat GIF


Check out our social media profiles and other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/