Chrono Cross kekal pelik dan mempesonakan dalam remaster baharu

Chrono Cross pergi ke, katakan, permulaan yang sukar. Ia telah dibilkan sebagai susulan kepada Pencetus Chronosalah satu permainan main peranan yang paling digemari pernah dicipta, tetapi sementara kedua-duanya berlaku di dunia yang sama, terdapat beberapa perbezaan besar. Pencetus Chrono telah dicipta oleh pasukan super pembangun termasuk Fantasi terakhir dalang Hironobu Sakaguchi, lama-lama Pencarian Naga pelayan Yuji Horiidan bola naga pencipta Akira Toriyama. Ia sering disebut sebagai salah satu permainan terhebat pernah dibuat. Pasukan semua bintang itu tidak meneruskan siri ini, dan walaupun Chrono Cross sebahagian besarnya diterima baik semasa pelancaran, warisannya tidak pernah mencapai tahap yang sama seperti pendahulunya. Ia sentiasa menjadi susulan yang pelik dengan dunia selari, cerita yang mengelirukan dan terlalu banyak watak.

Yang membawa kita kepada remaster baharu pada Nintendo Switch, Xbox One, PC dan PS4. Dialih suara Chrono Cross: Edisi Pemimpi Radikal, keluaran itu adalah kemas kini yang agak ringan kepada versi era PlayStation, dengan visual yang dinaik taraf, beberapa ciri kualiti kehidupan dan kemasukan pengembaraan teks yang telah lama hilang. Dari segi skop, ia serupa dengan induk semula Final Fantasy VIII yang dikeluarkan Square Enix beberapa tahun lalu. Dan sama seperti FFVIII, Chrono Cross adalah susulan yang sering diperlekehkan yang boleh dilakukan dengan peluang kedua.

Chrono Cross bukan sekuel langsung Pencetus melainkan sejenis pengganti rohani yang berlaku di alam semesta yang sama. Kesombongan teras dunia fantasi permainan ialah idea dunia selari. Pada awalnya, protagonis Serge mendapati dirinya dalam versi dunianya sendiri yang hampir serupa dengan satu perbezaan utama: dalam yang satu ini dia meninggal dunia pada usia muda. Cerita itu kemudian menjadi sangat pelik dan berbelit-belit dari situ, melibatkan segala-galanya daripada harimau kumbang jahat yang bercakap kepada komputer super berkuasa. Serge melompat ke sana ke mari antara dunia, merekrut ahli pasukan baharu (terdapat 45 watak yang boleh dimainkan) dalam percubaan untuk mempelajari misteri masa lalunya dan dunia yang berbeza.

1649347780 721 Chrono Cross kekal pelik dan mempesonakan dalam remaster baharu

Visual yang dikuasai semula (kiri) berbanding yang asal (kanan).

Kisah ini mungkin sukar untuk diikuti, walaupun mengikut piawaian RPG Jepun, tetapi ia mempunyai cukup misteri untuk terus mendorong saya ke hadapan. Ini benar terutamanya tentang watak yang akan anda temui; ramai yang kurang membangun, berkemungkinan disebabkan oleh saiz pelakon yang besar, tetapi menemui dan bertemu ahli pasukan baharu adalah salah satu kemuncak permainan.

Chrono Cross mempunyai banyak perkara lain untuk itu. Dunia pelik ialah tempat yang menarik untuk diterokai, gabungan fantasi dan fiksyen sains yang menarik yang dipenuhi dengan latar belakang pra-cetak yang cantik. Permainan ini mempunyai sentuhan menarik pada pertempuran berasaskan giliran klasik, dengan sistem stamina yang memaksa anda membuat keputusan penting tentang cara anda akan menggunakan tindakan anda yang tersedia, dan mengambil kira sihir yang berfungsi seperti material dalam Final Fantasy VII.

Dan, ya ampun, runut bunyi itu adalah salah satu permainan video yang terbaik, koleksi cantik daripada Yasunori Mitsuda yang termasuk salah satu gubahan kegemaran saya, “Pantai Impian (Dunia Lain)”. Apabila lagu itu mula dimainkan di peta dunia, saya sentiasa perlu berhenti dan mendengar seminit atau dua. (Malah, saya sedang mendengarnya sekarang semasa saya menulis ini.) Terdapat rasa yang sangat berbeza untuk RPG era PlayStation yang (kebanyakannya) tidak wujud lagi, tetapi ia ditangkap dengan sempurna Chrono Cross.

Ini semua benar tentang remaster, tetapi dengan beberapa tweak. Yang paling jelas ialah visual yang dinaik taraf; model watak kini kelihatan lebih tajam dan jelas manakala, sebaliknya, latar belakang pra-diberikan kini mempunyai suasana yang melukis, hampir impresionistik. (Pembangun menggunakan gabungan peningkatan AI dan pemulihan manual untuk mencapai kesannya.) Saya sebenarnya suka kontras, tetapi ia pastinya pilihan yang mungkin tidak menarik minat semua orang. Anda juga mempunyai pilihan untuk menukar kembali kepada grafik 32-bit asal walaupun, menjengkelkan, bertukar antara gaya visual memerlukan permulaan semula permainan sepenuhnya. Adegan potong CG juga mengekalkan rupa asalnya, yang boleh menjadi agak mengganggu jika anda bermain dengan pilihan grafik yang kelihatan lebih moden.

Chrono Cross kekal pelik dan mempesonakan dalam remaster baharu

Pemimpi Radikal.

Tweak kualiti hidup yang lain termasuk pilihan ke hadapan pantas dan mod auto-pertempuran supaya anda boleh fokus pada cerita dan penerokaan. Ini bagus, terutamanya untuk melepasi beberapa bahagian yang lebih membosankan dalam permainan, tetapi master semula pasti tiada ciri simpan manual. Saya telah bermain di Suis, dan terdapat beberapa jurang yang panjang antara mata simpanan yang membuatkan permainan berasa lebih menghukum daripada yang sepatutnya.

Mungkin penambahan yang paling menarik ialah permainan yang kurang dikenali yang dipanggil Pemimpi Radikal. Ia adalah novel visual yang dilancarkan pada tahun 1996 secara eksklusif pada Satellaview Jepun sahaja, tambahan untuk Super Famicom. Ia adalah novel visual yang dibilkan sebagai cerita sampingan kepada Pencetus Chrono, tetapi ia juga menyediakan banyak premis dan watak dalam susulan. Pada asasnya, ia berfungsi sebagai jambatan yang sangat dialu-alukan antara Pencetus dan Menyeberangdan kini ia tersedia dengan terjemahan bahasa Inggeris rasmi buat kali pertama.

Square Enix pastinya boleh melakukan lebih banyak lagi untuk meraikannya Chrono Cross dalam pakej ini (membuat Pencetus Chrono tersedia pada Suis juga akan menjadi sentuhan yang bagus untuk pelengkap). Tetapi walaupun dalam pakej tanpa tambahan, Chrono Cross kekal sebagai permainan yang hebat. Dan perkara-perkara yang membuatnya menonjol pada mulanya – naratif yang kompleks itu, pelakon yang besar, dunia yang menarik perhatian yang aneh – itulah yang menjadikannya menarik lebih daripada dua dekad kemudian.

Chrono Cross: Edisi Pemimpi Radikal kini tersedia di Nintendo Switch, Xbox One, PC dan PS4.

We would love to say thanks to the writer of this article for this incredible web content

Chrono Cross kekal pelik dan mempesonakan dalam remaster baharu


Take a look at our social media accounts and other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/