Cip komputer masa depan boleh dibuat daripada madu | Aliran Digital

Menurut penyelidik di Washington State University (WSU), masa depan cip komputer neuromorfik mungkin terletak pada … madu.

Para saintis yang terlibat dalam kajian itu mendakwa bahawa teknologi ini boleh membuka jalan untuk pengkomputeran yang mampan, biodegradasi, dan sangat pantas.

Madu bukanlah perkara pertama yang terlintas di fikiran apabila anda membayangkan cip komputer, tetapi jurutera WSU percaya bahawa ia boleh menjadi kunci untuk menjadikan pengkomputeran mesra alam dan juga cukup berkuasa untuk meniru cara kerja otak manusia. Bentuk pengkomputeran ini, dibuat untuk mensimulasikan cara neuron dalam otak kita berfungsi, dirujuk sebagai neuromorphic.

Walaupun ramai di antara kita mungkin kagum dengan betapa canggihnya komputer hari ini (biar penemuan baru berasaskan madu ini menjadi buktinya), otak kita sendiri masih jauh lebih mengagumkan. Itulah sebabnya pengkomputeran neuromorfik kadangkala dianggap sebagai masa depan teknologi — kerana otak manusia masih boleh memproses, menganalisis dan menyesuaikan diri dengan apa yang dilihatnya dengan cara yang tidak boleh dilakukan oleh komputer. Walaupun komputer boleh memproses sejumlah besar data dengan lebih pantas daripada manusia, kami masih mengekalkan kedudukan teratas dalam menangani masalah secara kreatif.

Pengkomputeran neuromorfik bertujuan untuk berfungsi sebagai jambatan antara otak manusia dan teknologi, membolehkan sistem autonomi yang boleh mensimulasikan sesuatu yang hampir dengan kognisi manusia. Sistem sedemikian bertujuan untuk menjadi lebih pantas dan kurang haus kuasa berbanding sistem PC terbaik tersedia pada masa ini. Kini, nampaknya madu boleh memainkan peranan dalam menjadikan peranti futuristik ini lebih mampan untuk planet kita.

Memristor mampu memproses dan menyimpan data dalam ingatan, sama seperti otak manusia boleh.

Jurutera di WSU dapat mencipta memristor yang berfungsi daripada madu. Memristor ialah komponen yang serupa dengan transistor, dan ia mampu memproses dan menyimpan data dalam ingatan, sama seperti yang dilakukan oleh otak manusia. Peranti ini sangat kecil – dalam kes kajian ini, memristor adalah lebar rambut manusia, tetapi ia perlu dibuat lebih kecil untuk memenuhi tujuan yang dimaksudkan pada masa hadapan.

Saiz sasaran adalah sekitar 1/1000 daripada rambut manusia, bermakna memristor ini perlu dibangunkan pada skala nano. Ini kerana berjuta-juta, jika tidak berbilion-bilion, memristor, akan digunakan dalam membina sistem pengkomputeran neuromorfik penuh, berfungsi dan berprestasi tinggi. Sebagai cara perbandingan, otak manusia mempunyai lebih 100 bilion neuron, atau, lebih 1,000 trilion sinaps.

Feng Zhao, profesor bersekutu Pusat Pengajian Kejuruteraan dan Sains Komputer Washington State University, adalah pengarang bersama kajian itu bersama seorang pelajar siswazah, Brandon Sueoka. Zhao membandingkan memristor buatan madu dengan neuron manusia, menyatakan bahawa ia mempunyai fungsi yang hampir sama sambil mengekalkan saiz yang sangat kecil.

Cip Komputer CPU dipasang pada tempatnya dengan pinset.
Imej Krystianna Wrocki/Getty

Untuk mencapai kesan yang diinginkan, para saintis menggunakan madu asli. Mereka memprosesnya menjadi bentuk pepejal yang kemudiannya diletakkan di antara dua elektrod logam – simulasi sinaps manusia. Melalui penyelidikan, mereka dapat mengetahui bahawa memristor madu berjaya mencontohi cara sinaps manusia berfungsi. Ini diukur dengan keupayaan peranti untuk menghidupkan dan mematikan dengan pantas pada kelajuan yang serupa dengan otak manusia — antara 100 dan 500 nanosaat.

Nampaknya memristor madu boleh menjanjikan dari segi prestasi apabila melibatkan pengkomputeran neuromorfik, tetapi mereka mempunyai satu lagi kelebihan yang jelas – ia boleh terbiodegradasi sepenuhnya. Walaupun pasukan itu juga telah meneroka menggunakan bahan organik lain, seperti protein dan gula, madu nampaknya menjadi pemenang setakat ini.

“Sayang tidak rosak. Ia mempunyai kepekatan lembapan yang sangat rendah, jadi bakteria tidak dapat bertahan di dalamnya. Ini bermakna cip komputer ini akan menjadi sangat stabil dan boleh dipercayai untuk jangka masa yang sangat lama,” kata Feng Zhao. “Apabila kita ingin membuang peranti menggunakan cip komputer yang diperbuat daripada madu, kita boleh melarutkannya dengan mudah dalam air. Kerana sifat istimewa ini, madu sangat berguna untuk mencipta sistem neuromorfik yang boleh diperbaharui dan terbiodegradasi.”

Pasukan itu menerbitkan penemuannya dalam isu Jurnal Fizik D: Fizik Gunaan. Sudah tentu, para penyelidik mempunyai perjalanan yang jauh sebelum melaksanakan teknologi ini di mana-mana berhampiran sesuatu yang mungkin digunakan oleh industri secara amnya. Walau bagaimanapun, langkah penting pertama telah pun dibuat. Lain kali anda menambah satu sudu madu ke dalam teh anda, pertimbangkan bahawa suatu hari nanti (dalam beberapa masa akan datang, ingatlah anda), anda mungkin menggunakan komputer yang menggunakan bahan yang sama.

Syor Editor


We want to give thanks to the writer of this post for this amazing web content

Cip komputer masa depan boleh dibuat daripada madu | Aliran Digital


You can find our social media profiles here , as well as other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/