Ciri baharu kemas kini iPhone iOS 16 datang pada kos, kerana bateri pengguna kehabisan

Serangkaian ciri baharu telah tiba untuk pengguna Apple yang telah memasang yang paling terkini Kemas kini iOS 16 pada peranti mereka, tetapi bukan semua sedang meracau tentang kesannya ia ada pada telefon mereka.

Skrin kunci yang boleh disesuaikan, kemas kini iMessage dan langkah keselamatan yang lebih ketat adalah antara beberapa ciri baharu yang diperkenalkan dalam kemas kini terbaharu Apple, dikeluarkan pada 13 September.

Pengguna kini boleh menambah widget pada skrin kunci mereka, mengedit mesej yang telah dihantar, menterjemah teks dalam foto dan menjejaki matlamat kecergasan mereka tanpa mempunyai Apple Watch, antara beberapa ciri lain yang tidak pernah dilihat sebelum ini.

Ia datang hanya beberapa hari selepas gergasi teknologi itu mengumumkan barisan teknologi pintar baharunyatermasuk model iPhone 14, Apple Watch dan AirPods Pro baharu.

Dan sementara ada yang menyukai reka bentuk dan kecerdasan baharu telefon pintar mereka, pengguna lain dari seluruh dunia telah menyedari bahawa kemas kini baharu telah melibatkan kos kepada hayat bateri mereka.

iOS 16 baharu mempunyai skrin kunci yang boleh disesuaikan, kemas kini iMessage dan langkah keselamatan yang lebih ketat.
Bloomberg melalui Getty Images

“PSA: jangan kemas kini iPhone anda kepada iOS 16. Hayat bateri adalah sampah,” seorang pemilik peranti Apple Kanada memberi amaran di Twitter.

“Kemas kini iOS 16 itu pasti membuatkan bateri saya berjuang untuk hayatnya,” tweet pengguna iPhone lain dari California.

Sementara itu di Australia, carian Google untuk frasa “hayat bateri iPhone” telah memuncak dalam beberapa hari kebelakangan ini, manakala pertanyaan berkaitan “kehabisan bateri iOS 16” telah merekodkan peningkatan besar dalam carian dengan enjin carian merekodkan pecahan dalam hasil.

“IOS 16 adalah kemas kini yang hebat tetapi ia membunuh hayat bateri iPhone saya secara kejam,” tweet peminat Apple ketiga.

Walaupun kehabisan bateri secara tiba-tiba datang sebagai kekecewaan, Sokongan Apple mengatakan ia bukan semua berita buruk dengan pengguna iPhone digalakkan untuk bersabar.

“Anda mungkin perasan bahawa dalam 72 jam pertama selepas kemas kini hayat bateri berkurangan apabila peranti anda menyelesaikan aktiviti dan proses latar belakang,” kata jurucakap Sokongan Apple kepada news.com.au.

“Selepas itu anda sepatutnya melihat bateri itu habis.”

Malah, nampaknya pengurangan caj adalah perkara biasa selepas kemas kini perisian, namun tidak begitu ketara pada masa lalu kerana tahap pengurangan program baharu yang dipasang.

Kemas kini baharu membolehkan pengguna menyesuaikan iPhone mereka dengan lebih lanjut.
“Adalah perkara biasa untuk apl dan ciri anda perlu melaraskan sehingga 48 jam selepas kemas kini,” Sokongan Apple tweet.
NurPhoto melalui Getty Images

Apple mengesahkan perkara ini pada bulan Mac selepas pengguna mengalami isu yang sama dengan kemas kini iOS 15.4.

“Adalah perkara biasa untuk apl dan ciri anda perlu melaraskan sehingga 48 jam selepas kemas kini,” Sokongan Apple tweet.

Bagi pengguna Apple yang masih ragu-ragu tentang mengemas kini peranti mereka, seorang fanatik teknologi telah mengesahkan bahawa prestasi bateri mereka telah kembali normal selepas memasang kemas kini.

“Dua hingga tiga hari pertama selepas kemas kini iOS 16, hayat bateri adalah teruk. Kemudian ia diselesaikan dan kini ia baik,” pengguna iPhone itu meyakinkan dalam catatan di Twitter.

Sementara itu, pemilik peranti Apple lain menambah: “Pada mulanya, setiap kemas kini iOS baharu menjejaskan hayat bateri dalam kebanyakan model kecuali yang baru dikeluarkan.”

“Kadang-kadang walaupun model baru tetapi tidak perlu panik. Dalam seminggu atau dua kemas kini perisian akan mula membetulkannya.”

Apple menggalakkan pelanggannya untuk melawat “Memaksimumkan Hayat Bateri dan Jangka Hayat” halaman petua dan kiat di tapak webnya untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang cara memelihara hayat bateri untuk semua peranti.

Beberapa godam mudah termasuk memalapkan kecerahan skrin anda, mendayakan mod kuasa rendah dan mengosongkan apl yang tidak diperlukan daripada berjalan di latar belakang.

Pengguna iPhone juga boleh melawati tetapan mereka untuk melihat laporan terperinci tentang hayat bateri dan kesihatan mereka.

“‘Hayat bateri’ ialah jumlah masa peranti anda berjalan sebelum ia perlu dicas semula (manakala) ‘Jangka hayat bateri’ ialah jumlah masa bateri anda bertahan sehingga ia perlu diganti,” jelas Apple di laman webnya.

“Maksimumkan kedua-duanya dan anda akan mendapat yang terbaik daripada peranti Apple anda, tidak kira yang mana yang anda miliki.”

We would love to thank the author of this article for this remarkable web content

Ciri baharu kemas kini iPhone iOS 16 datang pada kos, kerana bateri pengguna kehabisan


Check out our social media profiles as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/