CPU mudah alih Ryzen 7000 pertama AMD ialah gabungan lama dan baharu untuk komputer riba julat pertengahan

Besarkan / Pemproses “Mendocino” AMD akan datang ke komputer riba bajet tidak lama lagi dalam bentuk siri Ryzen 7020.

AMD

Di Computex awal tahun ini, AMD diumumkan pemproses yang dipanggil “Mendocino” yang bertujuan untuk membawa teknologi moden dan hayat bateri 12 jam ke komputer riba dalam julat harga $400 hingga $700 yang tidak menarik tetapi penting. Hari ini, syarikat itu membawa Mendocino ke pasaran dalam bentuk tiga pemproses Athlon dan Ryzen, secara kolektif digelar siri 7020. AMD berkata komputer riba dengan pemproses berasaskan Mendocino ini akan tersedia mulai Q4 2022, yang hampir kepada kami; sistem pelancaran termasuk IdeaPad 1 Lenovo, Acer’s Aspire 3, dan komputer riba 17-inci daripada HP.

Pemproses dalam siri 7020 adalah elemen yang paling tidak menarik. Ia adalah CPU empat teras, lapan utas (dalam cip Ryzen; cip Athlon ialah dwi-teras) berdasarkan seni bina Zen 2 2019, yang sebelum ini dilihat dalam pemproses desktop Ryzen 3000-siri dan pemproses mudah alih 4000- dan 5000-siri. CPU Zen 2 sepatutnya cukup pantas untuk menjadikan kebanyakan aplikasi penyemakan imbas dan pejabat asas berasa cepat, dan ia akan menjadi lebih baik daripada cip Intel Pentium dan Celeron Silver (dan mungkin juga banyak yang akan datang Pemproses Intel). Tetapi ia akan menjadi lebih perlahan daripada kebanyakan CPU Ryzen 5000-siri dan 6000-siri, serta CPU Teras quad-teras-atau-lebih baik, generasi ke-11 dan ke atas daripada Intel.

Ketiga-tiga cip dalam barisan siri 7020 AMD.
Besarkan / Ketiga-tiga cip dalam barisan siri 7020 AMD.

AMD

Semua CPU siri 7020 termasuk GPU baharu berdasarkan seni bina GPU RDNA2 AMD, yang juga terdapat dalam kad grafik siri Radeon RX 6000, pemproses komputer riba siri Ryzen 6000 dan pemproses desktop Ryzen 7000 yang akan datang. AMD menyertakan empat unit pengiraan grafik (CU) dengan setiap CPU siri 7020 dalam GPU yang telah digelar sebagai Radeon 610M. Itu adalah satu pertiga daripada banyak teras GPU kerana ia termasuk dalam bahagian Ryzen 6000 mewahtetapi mereka masih sepatutnya mencukupi untuk permainan yang sangat ringan—bahan akhbar AMD menyebut permainan 720p dalam permainan kompetitif seperti Liga Legenda, CS: PERGIdan DOTA 2.

Bergantung pada pemilihan port komputer riba, GPU juga boleh memacu sehingga empat paparan serentak, termasuk panel paparan terbina dalam. Dan sebagai GPU RDNA2, mereka mendapat sokongan pengekodan dan penyahkodan video yang sama seperti model yang lebih tinggi, termasuk sokongan penyahkod untuk codec AV1.

Seperti pemproses Ryzen 6000, cip Mendocino ini dibina menggunakan proses 6 nm daripada TSMC, dan ia juga memerlukan memori LPDDR5—dalam jangka masa terdekat, mewajibkan memori DDR5 yang lebih mahal nampaknya bertentangan dengan komputer riba berharga rendah, tetapi semua jenis RAM DDR5 akan semakin murah dalam tempoh satu atau dua tahun akan datang kerana lebih banyak peranti menyokongnya dan pembuatan semakin meningkat. Pemproses juga termasuk Microsoft Pluton perkakasan keselamatan.

CPU Mendocino ialah pandangan pertama kami Skim penamaan pemproses komputer riba baharu AMD sedang beraksi. “7” pada permulaan nombor hanya menunjukkan bahawa AMD memasukkannya sebagai sebahagian daripada barisan pemproses 2023, manakala “2” dalam digit ketiga menunjukkan bahawa ia menggunakan seni bina pemproses Zen 2. Digit kedua akan berjulat daripada 2 untuk Athlon Gold 7220U dwi-teras rendah sehingga 5 untuk Ryzen 5 7520U quad-core, dengan Ryzen 3 7320U quad-core di antara keduanya.

We would like to give thanks to the author of this short article for this incredible material

CPU mudah alih Ryzen 7000 pertama AMD ialah gabungan lama dan baharu untuk komputer riba julat pertengahan


Discover our social media accounts as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/