Cuba “satu helah yang kemas” ini untuk mengosongkan cache penyemak imbas anda (di Daily Kos atau di tempat lain)

Perhatikan bahawa saya mengatakan “agak mudah.” Ini kerana sebenarnya terdapat empat tahap pembersihan data tapak yang berbeza daripada penyemak imbas anda.

  1. Muat semula halaman
  2. Muat semula halaman “Keras”.
  3. Cache kosong → langkah minimum yang diperlukan sekarang
  4. Padamkan data tapak

Kita semua biasa dengan langkah satu dan mungkin langkah dua, saya mengesyaki. Ia dilaksanakan dengan mengklik ikon kecil “bulatan” atau “gulung” dalam tetingkap URL atau menekan Cmd/Ctrl + R pada papan kekunci anda. Melakukan salah satu daripada ini akan memuatkan semula halaman untuk membawa masuk data tapak baharu, tetapi dengan cara yang agak cetek. Ini adalah langkah yang sesuai untuk diambil apabila beban awal terganggu oleh masalah sambungan, mungkin, atau kerana skrin anda membeku–secara relatifnya tidak berbahaya dan situasi biasa. Langkah kedua, penyegaran “keras”, dilakukan dengan menambahkan kekunci anjakan, dan lebih teliti sedikit.

Langkah keempat, “padam data tapak” mungkin juga biasa kepada anda. Itulah yang anda lakukan apabila anda “kosongkan cache anda, termasuk kuki”–yang mengelog anda keluar dan memadamkan data tapak daripada anda pelayar (bukan, terutamanya, daripada pelayan/arkib tapak kami). Langkah ini pastinya melakukan kerja, dan ia diperlukan cukup kerap sehingga penyemak imbas biasanya menjadikannya agak mudah untuk dilaksanakan. Anda perlu log masuk semula selepas itu, dan semua ulasan tidak akan dibaca, tetapi ia menjadikan semuanya berkilat dan bersih.

Jadi, menggunakan langkah empat akan melakukan silap mata dalam kes ini juga. Tetapi untuk gangguan ckeditor ini, ia lebih sedikit daripada yang anda perlu lakukan. Bagi mereka yang berminat untuk mengembangkan repertoir penyelesaian masalah anda, kami ingin menerangkan cara melakukan langkah ketiga, mengosongkan cache penyemak imbas anda, yang akan menyelesaikan masalah tanpa log keluar anda atau menandakan semua ulasan belum dibaca.

Terima kasih khas kepada adamwhitley dan elfling atas sumbangan mereka kepada siaran ini, walaupun secara semula jadi penafian biasa dikenakan.

Membersihkan Cache Penyemak Imbas Anda

Chrome

1 Klik pada ikon menu di bahagian atas sebelah kanan.
2 Pergi ke Lebih Banyak Alat dan klik pada Kosongkan Data Penyemakan Imbas pilihan.
3 Tukar Julat Masa kepada ‘Sepanjang Masa’ dan nyahtanda “Sejarah Penyemakan Imbas” dan “Kuki dan data tapak lain.”
4 Klik pada Kosongkan Data butang.

Firefox

1 Dalam bar Menu di bahagian atas skrin, klik Firefox dan pilih Keutamaan.
2 Pilih Privasi & Keselamatan panel.
3 Dalam Kuki dan Data Tapak bahagian, klik Kosongkan Data.
4 Alih keluar tanda semak di hadapan “Kuki dan Data Tapak”
5 Cuti “Kandungan Web Cache” semak bertanda, dan klik pada Jelas butang.

Safari

1 Klik pada tab Safari di bahagian atas sebelah kiri skrin anda dan pilih Keutamaan daripada menu lungsur.
2 Klik pada Maju tab menu yang muncul.
3 Pada penghujung tab, pilih Tunjukkan Membangunkan menu dalam bar menu kotak dan tutup menu Keutamaan.
4 Klik pada Membangunkan tab daripada menu Safari di bahagian atas halaman.
5 Klik Cache Kosong daripada menu lungsur.

Hujung

1 Buka Microsoft Edge, pilih Menu (ikon 3 titik di penjuru kanan sebelah atas penyemak imbas) > tetapan > Privasi & perkhidmatan.
2 Di bawah Kosongkan data penyemakan imbaspilih Pilih perkara yang hendak dikosongkan.
3 Pilih “Imej dan fail dicache” tetapi tidak kotak semak “Kuki dan data tapak lain” dan kemudian pilih Jelas.

Sudah tentu, kami masih gembira melihat anda di Meja bantuan jika timbul keperluan. Tetapi teknik penyelesaian masalah ini patut disimpan di dalam poket belakang anda untuk ditarik keluar dan digunakan apabila anda menghadapi sebarang masalah dengan tapak kami (atau mana-mana yang lain, dalam hal ini). Kami benar-benar percaya bahawa adalah wajar, malah menyeronokkan, untuk terus belajar tentang cara baharu untuk menavigasi dengan yakin dan bebas dalam persekitaran dalam talian kami. Terima kasih kerana datang bersama kami!

We would like to give thanks to the author of this write-up for this amazing material

Cuba “satu helah yang kemas” ini untuk mengosongkan cache penyemak imbas anda (di Daily Kos atau di tempat lain)


You can find our social media profiles here as well as other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/