Cukai penerima awal berkuat kuasa sepenuhnya untuk kumpulan pertama papan induk AM5

Besarkan / MSI MEG X670E Godlike menimbulkan persoalan yang menarik, seperti, “bolehkah Tuhan membuat motherboard begitu mahal sehinggakan Dia tidak mampu membelinya?”

MSI

Membina PC di sekeliling pemproses baharu adalah mahal pada masa terbaik, dan itu adalah tiga benar daripada cip Ryzen 7000 AMD yang baharu. AMD telah bermula dengannya Cip mewah bernilai $300 dan ke atas, meninggalkan pilihan julat pertengahan sehingga tahun depan. CPU hanya menyokong DDR5 RAM, yang masih lebih mahal daripada DDR4 pada kapasiti yang sama. Dan pusingan pertama papan induk yang termasuk soket CPU AM5 baharu ada di sini, dan ia agak mahal.

Papan induk termurah pada masa ini boleh didapati daripada papan induk seperti Newegg dan Pusat Mikro adalah ASRock X670E PG Kilatyang, walaupun merupakan papan induk paling murah yang tersedia, ialah papan X670E yang akan menyokong GPU PCIe 5.0 apabila akhirnya tiba (malah siri GeForce RTX 4000 yang baru diumumkan masih menggunakan PCIe 4.0). Papan induk kehilangan beberapa ciri yang kami suka lihat—tiada Wi-Fi dan Bluetooth terbina dalam, output audio terhad, heatsink yang agak kecil untuk modul pengatur voltan (VRM) dan komponen lain—tetapi ia mempunyai empat Slot SSD M.2 dengan kelajuan yang berbeza-beza dan banyak sambungan untuk kipas kes dan port USB hadapan.

Jika anda mengambil berat tentangnya, papan X670E termurah dengan Wi-Fi juga merupakan salah satu daripada ASRock, X670E Pro RStersedia dengan harga $280 pada Newegg dan Pusat Mikro.

Soket AM5 AMD.
Besarkan / Soket AM5 AMD.

Andrew Cunningham

Apabila anda menaikkan harga ke arah paras $500, anda mula melihat lebih banyak penambahan yang terkenal dengan papan mewah: sink haba yang lebih besar untuk VRM dan, selalunya, heatsink logam sekeping besar yang meliputi lebih banyak SSD. slot dan jadikan papan kelihatan lebih bersih di dalam bekas dengan tingkap sisi. The Asus ROG STRIX X670E-F ($450), Gigabait X670E Aorus Master ($500), dan MSI MPG X670E Carbon Wifi ($480) berada dalam kohort ini, dengan heatsink RGB yang besar dan mencolok. Berbanding dengan papan bahagian bawah, mereka juga cenderung mempunyai lebih banyak port USB-C di bahagian belakang dan nisbah port USB 3.x yang lebih tinggi kepada port USB 2.0.

Peminat binaan kecil akan kecewa melihat bahawa terdapat hanya satu papan mini-ITX AM5 yang tersedia setakat ini, dan ia agak mahal: WiFi Permainan Asus ROG STRIX X670E-I ($470) kelihatan berkebolehan tetapi juga agak pelik, dengan hab luaran yang ganjil yang dipanggil “ROG Strix Hive” dan papan anak perempuan yang menonjol untuk pengepala port USB 2.0, pengepala panel hadapan dan beberapa port SATA yang mungkin tidak sesuai untuk sesetengahnya terutamanya yang kecil. kes ITX.

Asus ROG STRIX X670E-I WiFi mempunyai papan anak perempuan yang menonjol yang ganjil (kanan) untuk pengepala USB 2.0, port SATA dan pengepala panel hadapan, yang boleh menyebabkan masalah untuk beberapa kes ITX kecil.
Besarkan / Asus ROG STRIX X670E-I WiFi mempunyai papan anak perempuan yang menonjol yang ganjil (kanan) untuk pengepala USB 2.0, port SATA dan pengepala panel hadapan, yang boleh menyebabkan masalah untuk beberapa kes ITX kecil.

Asus

Anugerah untuk “induk induk paling tidak masuk akal” diberikan kepada MSI MEG X670E seperti Tuhanyang pada $1,300 adalah hampir dua kali lebih mahal daripada papan paling mahal seterusnya. Monolit hitam yang besar, papan ini disalut dengan heatsink berkilat dan cuba mewajarkan harganya dengan memasukkan kad riser untuk SSD PCIe 5.0 tambahan dan port Ethernet 10Gbps terbina dalam.

Harga tidak akan menjadi bodoh selama-lamanya—atau pun (mudah-mudahan) untuk tempoh yang lama. Gelombang papan pertama ini sangat condong ke arah varian X670E yang lebih mahal (20 papan di Newegg, berbanding hanya empat papan X670), yang perlu memenuhi keperluan isyarat PCI Express 5.0 yang lebih mantap untuk slot grafik.

Pada bulan Oktober, AMD juga akan melancarkan papan B650 dan B650E, yang hanya menggunakan satu chipset die manakala X670 menggunakan dua— motherboard ini sepatutnya membawa sokongan AM5 jauh di bawah $200 sementara masih memberikan prestasi yang baik. Tahun depan, apabila harga DDR5 semakin turun dan AMD melancarkan lebih banyak CPU siri Ryzen 7000 kelas pertengahan, lebih mudah untuk mengesyorkan binaan AM5 kepada pembeli yang mementingkan bajet. AMD merancang untuk menyokong AM5 sehingga sekurang-kurangnya 2025, jadi papan yang anda beli sekarang sepatutnya layak untuk sekurang-kurangnya beberapa CPU baharu dalam beberapa tahun akan datang juga.

Ars Technica mungkin mendapat pampasan untuk jualan daripada pautan pada siaran ini melalui program gabungan.

We wish to say thanks to the writer of this post for this incredible web content

Cukai penerima awal berkuat kuasa sepenuhnya untuk kumpulan pertama papan induk AM5


Find here our social media profiles as well as other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/