Cyberpunk 2077: bagaimana peningkatan FSR2 meningkatkan kualiti visual

Cyberpunk terus menjadi lebih baik dengan setiap tampung. Daripada pembetulan pepijat, prestasi tambahan dan mod pengesanan sinar pada PS5 dan Siri X, penambahbaikan lag input dalam patch 1.6, malah Siri S mendapat mod prestasi 60fps – permainan terus berkembang. Pembangun CD Projekt RED melangkah lebih jauh dengan tampung 1.61 baharu, yang menambahkan Resolusi Super FidelityFX AMD, versi 2.1, ke dalam permainan. Ini adalah berita baik untuk pemilik PC sudah tentu, tetapi FSR2 juga disepadukan ke dalam binaan konsol juga – jadi apakah jenis peningkatan yang dibawanya?

Sekiranya ini baru kepada anda, FSR2 ialah teknik peningkatan pintar yang direka oleh AMD, yang ideal adalah untuk menghasilkan imej keluaran 4K yang tampan menggunakan hanya imej dalaman 1080p, meningkatkan prestasi secara drastik dalam proses tersebut. Dengan peralihan ke FSR2, terdapat peluang untuk melaraskan resolusi pemaparan asli pada setiap konsol. Walau bagaimanapun, dalam ujian saya, sasaran resolusi asli pada konsol biasanya kelihatan tidak berubah dan penskalaan resolusi dinamik masih berkuat kuasa. Sebagai contoh, pada mod kualiti Xbox Series S, kami mempunyai 1440p sebagai sasaran, walaupun resolusi terendah yang mungkin kelihatan berubah, daripada 1296p yang dilihat dalam versi 1.6 kepada 1080p pada tampung baharu ini.

Perlu ditekankan bahawa resolusi pemaparan biasa di antara titik ini pada Siri S adalah serupa. Begitu juga dengan mod prestasi Siri S menyasarkan 1080p sekali lagi sebagai angka maksimum yang mungkin, manakala untuk titik terendah dalam kawasan yang dikenakan cukai GPU, mod prestasi Siri S turun lebih hampir kepada 1344×756 – lebih rendah daripada 800p yang kami rakamkan sebelum tampung. Bagi PS5 dan Siri X pula? Mereka masing-masing terus berjalan pada 1440p asli yang berterusan dalam mod pengesanan sinar mereka, seperti sebelum ini. FSR2 kemudian membina semula itu untuk kelihatan seperti imej 4K dalam momen statik, agak meyakinkan saya akan katakan. Dan dalam mod prestasi, resolusi lebih fleksibel, melaraskan antara 1728p dan 1260p.

Analisis Digital Foundry bagi tampung Cyberpunk 2077 1.61, memfokuskan pada peningkatan peningkatan FSR2.

Kunci untuk menampal rangsangan 1.61 kepada kualiti gambar bukan dalam kiraan piksel mentah tersebut tetapi dalam penggunaan rawatan imej FSR 2.1, dan terdapat pelbagai kebaikan dan keburukan untuk ini. Pertama sekali, perlu diingatkan bahawa tidak ada togol atau pilihan pada konsol untuk mendayakan FSR, seperti yang terdapat pada PC. Sebaliknya, ia ditetapkan pada tempatnya, menggantikan kaedah anti-aliasing temporal lalai lama yang digunakan CDPR. Nasib baik, dalam kebanyakan kes, ini benar-benar tidak mempunyai kelemahan. FSR2 benar-benar meningkatkan kualiti imej, sama ada dalam tangkapan statik, dalam gerakan, dalam menangani aliasing, atau bahkan dalam keadaan penyahklusi – di mana objek di latar depan bergerak, mendedahkan butiran tersembunyi sebelum ini.

Mengambil mod pengesanan sinar 30fps sebagai contoh, keseluruhan imej adalah lebih tajam dan jelas, menyelesaikan perincian subpiksel yang lebih baik – dan hanya perincian secara umum. Pemandangan panjang di pinggir bandar malam menunjukkan perkara ini dengan baik; lebih terperinci boleh dilihat pada julat, termasuk kata-kata pada papan tanda kedai, dan definisi untuk mempengaruhi hidupan tumbuhan. Ini bukan semua tentang meningkatkan perincian, walaupun. Kekuatan lain FSR2 adalah dalam mengenali secara logik elemen skrin yang perlu didail ke bawah. Sebarang elemen dengan bunyi bising visual, aliasing atau kelipan, perlu ditangani – dan FSR2 melakukannya dengan lebih berkesan secara keseluruhan – walaupun ia tidak dihapuskan sepenuhnya. Sememangnya dalam kes pagar kawat berduri (lihat video di atas untuk mendapatkan perincian tentang yang satu ini) kadangkala artfefact yang berkelip kelihatan lebih teruk daripada penyelesaian TAAU yang lebih lama, tetapi akhirnya, ia adalah kemenangan bersih untuk kualiti imej.

Bagi permainan dalam gerakan? Nah, di sini terdapat peningkatan yang ketara kepada rawatan unsur-unsur halus seperti rambut. Terdapat kurang pemecahan dan lebih banyak kestabilan temporal dengan pemprosesan FSR2 yang membawa kepada butiran sub-piksel yang lebih halus ini membantu mengurangkan gangguan. FSR2 juga bersyukur menambah baik – atau sekurang-kurangnya sangat meminimumkan – artifak hantu daripada penyelesaian CDPR sebelum ini. Dalam erti kata lain, jejak jalur yang jelas tertinggal di belakang objek bergerak dikurangkan, walaupun tidak dihapuskan sepenuhnya.

Dalam bahagian Cyberpunk 2077 kami yang terakhir, kami melihat mod prestasi 60fps yang ditambahkan untuk Xbox Series S – yang kini ditambah baik dengan sentuhan terbaharu.

Pergerakan pantas ialah ujian muktamad untuk mereka yang lebih tinggi, dan sekali lagi, FSR2 berjaya meningkatkan kejelasan keseluruhan semasa kita berjalan, atau memandu dengan pantas ke hadapan. Tidak dapat dielakkan terdapat beberapa pecahan kepada gerakan sisi, walaupun sebenarnya, ia dijangkakan memandangkan cara FSR2 berfungsi. Semasa tangkapan menyorot, FSR sedang diberi data visual baharu dari tepi skrin – dan semasa menyorot pantas kebanyakan data dalam bingkai akan berbeza sepenuhnya daripada yang terakhir. Walaupun dengan had sedemikian, Cyberpunk 2077 masih lebih baik dengan FSR2 berbanding tanpa, tetapi beralih ke mod prestasi, resolusi dalaman dikurangkan dan oleh itu kesan yang dihasilkan oleh algoritma adalah lebih terhad. FSR2 pada mod prestasi PS5, Siri X dan S masih menawarkan peningkatan kepada kejelasan keseluruhan. Perlu diingat juga bahawa menggandakan kadar bingkai kepada 60fps di sini memberikan penyelesaian berasaskan temporal lebih banyak data untuk digunakan, bermakna FSR2 mempunyai lebih banyak kejayaan dalam gerakan dalam mod ini.

Prestasi membawa beberapa sebutan. Kami sudah biasa melihat pertukaran antara visual dan kadar bingkai, jadi persoalannya ialah: dengan semua faedah FSR2, adakah terdapat perbezaan pada cara konsol PS5 atau Siri dimainkan? Hakikatnya ialah konsol sentiasa kehilangan kebanyakan prestasi di kawasan yang sesak – contohnya pasaran – dengan kemungkinan ini adalah kesesakan CPU yang tidak akan terjejas oleh FSR2. Dan mengambil PS5 sebagai contoh dalam mod prestasi 60fps, yang masih berlaku pada patch 1.61. Bersebelahan dengan patch terakhir kami yang diuji – kemas kini 1.5 – terdapat perbezaan, walaupun bukan yang konsisten. Patch 1.61 kadangkala menolak ke hadapan, dan kadangkala ketinggalan. Tembak-menembak kemudian menunjukkan tampung baharu jatuh lebih kerap ke rantau 50fps. Tetapi kemudian, ini mungkin bersampingan – memandangkan permainan adalah mustahil untuk disegerakkan sepanjang jalan.

Secara umum, PS5 dan Siri X, cenderung untuk mempamerkan profil prestasi yang serupa pada tampung 1.61. Turun kepada 50fps dan ke bawah adalah mungkin, sama seperti sebelum ini. Menambah FSR2 tidak membantu mengosongkan jurang kepada 60fps yang kukuh, tetapi bukti menunjukkan ia tidak menghalangnya sama ada. Sementara itu, terdapat beberapa bukti (sekitar cermin secara khusus) bahawa Xbox Series S menjalankan sentuhan lebih pantas dengan FSR2, walaupun ini mungkin disebabkan oleh tweak kepada resolusi dinamik dan/atau pengenalan AMD yang lebih tinggi. Ia bukan perbezaan yang radikal dan pastinya ujian kemudian dalam bandar malam tidak menjadikan kelebihannya begitu jelas. Untuk PS5, Siri X dan S, kemuncaknya ialah kualiti imej yang dipertingkatkan.

Keseluruhan FSR2 ialah kemenangan bersih untuk semua konsol baharu, bijak memilih butiran yang kami mahu dipertingkatkan, sambil turut menangani isu dengan imej, seperti hantu pada pergerakan dan kelipan pada rambut. Terdapat lebih kestabilan, lebih sedikit gangguan dan dorongan yang lebih besar untuk perincian pada julat. Satu-satunya kelemahan ialah algoritma masih dalam proses, dengan AMD berusaha untuk menambah baik teknologi itu walaupun sekarang. Pecahan imej masih menjadi masalah, dan sebenarnya, pada Siri S secara khusus terdapat saat-saat imej terputus seketika semasa pergerakan asas ke hadapan. Cyberpunk telah berjalan jauh sejak dilancarkan. Setiap tampung baharu – malah tampung tambahan seperti 1.61 – nampaknya memberi impak, menunjukkan bahawa CD Projekt RED masih belum selesai dengan permainan

We want to thank the author of this post for this amazing material

Cyberpunk 2077: bagaimana peningkatan FSR2 meningkatkan kualiti visual


Explore our social media accounts and other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/