Daripada Intel hingga Apple silikon, berikut ialah kisah kejayaan M1 Mac

Dengan peralihan dua tahun selesai daripada Intel kepada silikonnya sendiri, Apple baru sahaja memperkenalkan semua cip keluarga M1 kepada Mac utamanya. Dengan itu, syarikat itu kini sedang menyediakan gelombang komputer seterusnya dengan generasi kedua pemprosesnya.

Dalam cerita baru dari jurnal dinding jalanpenerbitan itu menulis profil Johnny Srouji dari Apple, bekas jurutera Intel dan eksekutif IBM yang mengetuai bahagian semikonduktor Apple untuk membuang Intel untuk silikonnya sendiri.

Selepas bertahun-tahun jualan Mac tidak berkembang dan syarikat itu terpaksa membuat permohonan maaf kepada umum atas penerimaan yang kurang memberangsangkan Mac Pro 2013, Apple mendapati dirinya dalam kedudukan yang sangat berbeza terima kasih kepada cip M1 pada Mac.

Tetapi bukan dalam sekelip mata syarikat itu merevolusikan Macnya sekali lagi. Ia adalah 14 tahun kerja di belakang tabir oleh Encik Srouji, yang, menurut WSJtelah membina pasukan cip daripada 45 orang kepada beberapa ribu di seluruh dunia, termasuk tanah airnya di Israel.

“Apa yang saya pelajari dalam hidup: Anda berfikir melalui semua perkara yang boleh anda kawal dan kemudian anda perlu fleksibel dan menyesuaikan diri serta cukup kuat untuk mengemudi apabila perkara tidak berjalan seperti yang dirancang,” Encik Srouji, naib presiden kanan Apple teknologi perkakasan, katanya dalam temu bual yang jarang berlaku. “Covid adalah satu contohnya.”

Dalam cerita itu, penerbitan itu menemu bual Mike Demier, seorang penganalisis bebas yang telah mengikuti industri semikonduktor selama hampir 50 tahun:

“Ia kelihatan agak gila, pada mulanya, bahawa mereka sebenarnya boleh mempertimbangkan untuk menendang Intel, tetapi Ia telah menjadikan mereka platform yang lebih dominan secara keseluruhan.”

Untuk menghasilkan silikonnya sendiri, Apple juga terpaksa bimbang tentang peralihan Intel ini kerana pada tahun 2006 syarikat itu telah bergelut untuk berpindah dari PowerPC.

Peralihan itu memerlukan banyak semakan saat akhir pada papan litar utama komputer riba, menurut seseorang yang terlibat dalam usaha itu. “Ramai orang takut kami akan mengalami masalah yang sama,” kata orang ini. En. Srouji mengakui perubahan dalam strategi menghadapi perdebatan sengit di dalam syarikat (…) kesilapan langkah akan memalukan dan memakan kos yang tinggi.

“Pertama sekali, jika kami melakukan ini, bolehkah kami menyampaikan produk yang lebih baik?” Encik Srouji berkata tentang perbahasan itu. “Itu soalan No. 1. Ia bukan tentang cip. Apple bukan syarikat cip.”

Daripada Intel hingga Apple silikon berikut ialah kisah kejayaan M1

Pada masa wabak itu bermula, Wall Street Journal memberitahu bahawa “salah satu kebimbangan terbesar datang dengan ketibaan Covid-19, yang mengancam untuk menggagalkan persiapan bertahun-tahun menjelang debut cip M1 musim gugur 2020.” Oleh kerana ia bukan satu pilihan, Encik Srouji berusaha untuk mereka bentuk proses ujian baharu dengan segera.

Pasukan itu menyediakan kamera di seluruh makmal supaya jurutera dapat memeriksa cip dari jauh, kata orang yang biasa dengan kerja itu. Ia adalah jenis perubahan yang pernah sukar dibayangkan daripada Apple, di mana kerahsiaan dan kawalan adalah yang terpenting.

Sebahagiannya, operasi itu dapat berputar dengan begitu lancar kerana pasukan Encik Srouji tersebar di seluruh dunia, sudah biasa menjalankan perniagaan melalui panggilan video dan bekerja merentasi zon waktu sambil mereka menyelaraskan kerja di lokasi yang jauh seperti San Diego dan Munich, Jerman.

mug paparan studio epal

Kemudian, Apple melancarkan kumpulan pertama Mac M1 dengan M1 MacBook Air, Mac mini, dan MacBook Pro – semuanya dipuji. Sejak itu, syarikat itu mengumumkan desktop pertamanya dengan cip M1, iaitu iMac 24-incimereka bentuk semula MacBook Pro dengan varian yang lebih berkuasa M1 Pro dan M1 Max, dan kini, ia baru sahaja mengeluarkan Mac Studio yang berkuasa dengan cip M1 Ultra, yang malah boleh mengatasi Mac Pro 2019.

Awak boleh membaca Wall Street Journal cerita penuh disini.

Apakah pendapat anda tentang peralihan M1 Mac dan Apple kepada silikonnya sendiri? Kongsikan pendapat anda di bahagian komen di bawah.

FTC: Kami menggunakan pautan ahli gabungan automatik yang menjana pendapatan. Lagi.

1650171016 71 Daripada Intel hingga Apple silikon berikut ialah kisah kejayaan M1


Lihat 9to5Mac di YouTube untuk lebih banyak berita Apple:

We would love to say thanks to the author of this write-up for this outstanding material

Daripada Intel hingga Apple silikon, berikut ialah kisah kejayaan M1 Mac


You can find our social media pages here and additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/