Devs menyatakan rasa tidak senang terhadap “alat kepelbagaian” baharu Activision Blizzard

Hari ini Activision Blizzard membuat umum alat yang ia merancang untuk digunakan di seluruh pasukannya dalam beberapa bulan akan datang. Ia dipanggil “Alat Angkasa Kepelbagaian,” dan tidak seperti alat pembangunan permainan lain, ia tidak digunakan secara langsung untuk menjana kandungan permainan, sebaliknya untuk menilai kepelbagaian watak permainan dan mengukur kepelbagaian itu dalam nombor dan carta labah-labah.

Alat itu nampaknya dicipta oleh pasukan di Candy Crush pembangun King, dan diuji pada permainan seperti Panggilan Tugas: Vanguard, yang menampilkan pelakon antarabangsa yang terdiri daripada pelbagai watak yang menentang Nazi dalam Perang Dunia II. Ia juga telah diuji oleh Overwatch 2 pasukan, yang menyatakan “kesan pertama yang optimistik.

Terdapat banyak niat baik di sebalik alat baharu ini. Pengurus Projek King Globalization Jacqueline Chomatas menjelaskan dalam catatan blog Activision Blizzard bahawa tujuan alat itu adalah untuk menilai watak permainan semasa mereka diulangi, untuk membantu menunjukkan kepada pencipta mereka mungkin terdapat corak stereotaip yang dinyatakan yang mengukuhkan idea klasik seksisme, perkauman, atau berat sebelah lain.

Memanggilnya sebagai “peranti ukuran,” Chomatas menjelaskan bahawa alat itu bertujuan untuk “mengenal pasti sejauh mana kepelbagaian set ciri watak dan seterusnya kepelbagaian watak dan pelakon itu jika dibandingkan dengan ‘norma’.”

Pekerja King juga nampaknya meluangkan masa membangunkan alat ini pada waktu luar kerja mereka sebagai usaha “sukarelawan”, yang tidak memberi petanda baik bagi syarikat yang mendakwa ini sebagai usaha untuk mengutamakan kepelbagaian.

Sekali lagi, terdapat banyak niat baik di sini. Tetapi pembangun permainan di media sosial kebanyakannya menyatakan negatif berikutan pengumuman Activision Blizzard. Jika anda mengkaji cara alat itu berfungsi, keadaan menjadi sangat tidak selesa dengan cepat.

Penjelasan Chomatas tentang cara alat itu berfungsi menyerlahkan aduan teras yang dimiliki oleh banyak pembangun permainan: Semua watak yang dijalankan melalui alat itu dinilai berdasarkan “norma”, dan “norma” itu nampaknya adalah seorang yang kuat, putih, cisgender lelaki normal. Markah kepelbagaian watak meningkat apabila mereka menyimpang daripada penerangan tersebut.

Tangkapan skrin daripada Overwatch Penembak tepat perubatan Mesir Ana menyerlahkan betapa tidak selesanya perkara ini. Dia dinilai pada beberapa paksi yang disusun ke dalam carta labah-labah, dan diberi penilaian padanya. Menjadi orang Mesir mendapat markah “budaya” 7, begitu juga dengan bahasa Arab. Umurnya (60 tahun) juga memberikannya 7 tahun, dan keupayaan fizikalnya (hanya mempunyai sebelah mata) dinilai pada 4.

“Keupayaan kognitif”nya dinilai pada 0, menunjukkan bahawa apa sahaja keupayaan kognitif Ana, ia adalah sebahagian daripada “garis dasar” yang mungkin dinilai oleh watak lain.

Saya tidak dapat menyatakan dengan cukup betapa tidak selesanya perenggan itu untuk ditulis. Saya telah cuba menulis tiga perenggan menyerlahkan bagaimana walaupun “keupayaan kognitif” normatif Ana menunjukkan bahaya mewujudkan norma sedemikian dan memadamkan setiap satu kerana betapa kasarnya semua itu.

Mengapakah “norma” begitu digemari?

Michael Yichao, seorang pereka naratif di Phoenix Labs, kemas dipanggil bagaimana pelik adalah untuk mencipta sistem sedemikian yang menilai watak bertentangan dengan norma. “Alat ini menganggap lelaki kulit putih sebagai garis dasar terhadap ‘mata’ yang diperoleh melalui sisihan, yang dengan sendirinya mengukuhkan dan bukannya membayangkan semula paradigma tidak inklusif pada masa ini,” katanya.

Ia tidak membantu bahawa banyak metrik yang dipilih oleh King dan Activision Blizzard tidak selesa mencerminkan kepercayaan dunia sebenar perkauman dan fanatik. Pergerakan eugenik pada awal abad ke-20 mendapat keseronokan khusus dengan kajian frenologi abad ke-19; amalan di mana kecerdasan seseorang (atau keupayaan kognitif) kononnya dikaitkan dengan saiz dan bentuk tengkorak seseorang.

Secara kebetulan (ia bukan kebetulan), pakar phrenology akan menganggap tengkorak kumpulan bukan kulit putih seperti Orang Asli Amerika atau Orang Kulit Hitam sebagai menyeleweng, yang sering digunakan untuk mewajarkan kekejaman seperti pembunuhan beramai-ramai atau perhambaan terhadap kumpulan tersebut.

Kemungkinan sesiapa yang menambahkan “keupayaan kognitif” pada senarai ini tidak cuba membuat sambungan yang sama. Tetapi menganggap mereka yang mengalami masalah kognitif (atau hanya berbeza, skala keupayaan kognitif yang berbeza-beza) sebagai menyimpang masih mempunyai akibat kepada orang ramai hari ini.

Memandangkan ramai, banyak pembangun permainan telah bercakap tentang pergaduhan yang mereka hadapi dengan eksekutif syarikat untuk mempelbagaikan pelakon permainan mereka, alat ini kelihatan seperti lanjutan semula jadi yang tidak selesa bagi logik toksik industri permainan tentang watak bukan putih dan bukan lelaki.

Hanya minggu ini, pembangun dari Respawn Entertainment bercakap tentang tolakan yang didakwa mereka terima apabila mereka menyokong pelakon wanita kulit hitam sebagai wira Jedi Star Wars: Perintah Jatuh. Pada tahun 2020, seorang bekas penulis BioWare menerangkan aduan from pengarah kreatifnya tentang penambahan satu lagi watak Asia kepada pelakon permainan itu.

Activision Blizzard mengatakan bahawa Alat Angkasa Kepelbagaian boleh “menggambarkan dengan jelas antara watak token dan perwakilan sebenar,” tetapi sebenarnya ia mungkin melakukan sebaliknya.

Pendedahan alat ini juga menjadi secara mendalam tidak selesa apabila anda timbangkannya dengan pengiraan sepanjang tahun Activision Blizzard dengan sekumpulan tindakan undang-undang yang mendakwa gangguan seksual, penderaan dan diskriminasi terhadap syarikat.We want to give thanks to the author of this article for this awesome content

Devs menyatakan rasa tidak senang terhadap “alat kepelbagaian” baharu Activision Blizzard


Discover our social media profiles and other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/