DF Direct Weekly: Adakah konsol baharu akan tiba pada tahun 2024 dan adakah Xbox seterusnya adalah tongkat penstriman?

Minggu-minggu menjelang E3 – atau apa yang tinggal – sentiasa sesuatu yang kering, yang mungkin menjelaskan beberapa sifat topik yang lebih aneh untuk perbincangan minggu ini. Selepas pembentangan daripada pengeluar TV, TCL, khabar angin mula berkembang pesat bahawa konsol Pro/dipertingkatkan akan datang daripada Microsoft dan Sony pada tahun 2024. Sementara itu, Microsoft merancang tongkat penstriman xCloud – sesuatu yang sebenarnya nampaknya sedang berlaku – dan berita muncul daripada Sony tentang strategi jangka panjangnya, meliputi PC, mudah alih dan ‘ekor paling lama’ untuk PlayStation 4. Semua ini dan banyak lagi dibincangkan dalam DF Direct Weekly baharu, yang dibenamkan di bawah untuk tontonan anda.

Kisah TCL berkemungkinan tidak mempunyai asas sebenar di luar jangkaan daripada syarikat – lagipun, organisasi bukan gabungan tidak mungkin mempunyai keterlihatan ke dalam rancangan konsol mana-mana pemegang platform. Terdapat pelbagai sebab mengapa kita mungkin tidak melihat konsol Pro/dipertingkat generasi pertengahan – yang akan kami bincangkan dalam artikel berasingan pada minggu ini – tetapi yang pertama dan paling utama di antaranya ialah ramalan Sony sendiri bahawa kekurangan semikonduktor tidak akan berlaku. diselesaikan sepenuhnya sehingga 2024. Mengapakah mengehadkan jualan model sedia ada kerana ia benar-benar beraksi dengan memperkenalkan versi yang lebih mahal yang Sony mungkin akan kehilangan banyak wang? Dan adakah kita benar-benar memerlukan lebih banyak kuasa dalam dunia di mana Nintendo Switch dan Siri S telah begitu berjaya?

Topik cross-gen juga muncul dalam pendedahan pelabur Sony baru-baru ini, statistik yang paling menarik ialah 80 peratus daripada pendapatan dalam talian PlayStation 4 kini datang daripada domain digital, dengan hanya 20 peratus daripada cakera fizikal. Yang juga menarik ialah cara Sony meramalkan prospek jangka panjang PS4 sebagai rumah bagi permainan percuma untuk dimainkan. Mungkin ini adalah sebahagian daripada sebab ia begitu berminat dengan permainan-sebagai-perkhidmatan dan mengapa ia memperoleh Bungie? Lebih menarik dari perspektif Digital Foundry ialah rancangan Sony untuk memacu ‘pertumbuhan eksponen’ daripada menggandakan pada PC dan, um, tajuk mudah alih. Dengan Sony menjual sekitar 2.4 juta salinan Horizon Zero Dawn beberapa tahun selepas keluaran PS4, jelas terdapat pasaran yang besar untuk tajuknya.

Kini sehingga episod ke-63 yang menarik, DF Direct Weekly kembali dengan Rich Leadbetter, John Linneman dan Alex Battaglia di mikrofon.
 • 00:00:00 pengenalan
 • 00:00:46 Berita 01: TCL menjangkakan konsol baharu menjelang 2024
 • 00:13:07 Berita 02: Sony menggandakan pada PC
 • 00:21:55 Berita 03: PS4 Cross-Gen di sini untuk tinggal seketika
 • 00:25:42 Berita 04: Xbox Seterusnya ialah tongkat penstriman awan?
 • 00:29:34 Penyokong S: Apakah pandangan anda sama ada halangan besar untuk menjadikan penstriman permainan lebih menarik ialah masalah dengan infrastruktur Internet, atau sesuatu yang boleh diselesaikan oleh perisian penstriman dengan sendirinya?
 • 00:35:42 Berita 05: PS Classics pada PS+ tidak bagus
 • 00:36:39 Soalan Penyokong: PS Classics Emulation
 • 00:50:42 Penyokong S01: Jika FSR 2.0 memberikan kualiti yang setanding dengan DLSS, tidakkah anda fikir Nvidia membazirkan kawasan silikon berharga yang boleh digunakan pada lebih banyak shader pada teras tensor?
 • 00:53:16 Penyokong S02: Sebarang pemikiran tentang DLSS, FSR atau XeSS yang digunakan untuk meningkatkan perkhidmatan penstriman seperti Netflix?
 • 00:59:52 Penyokong S03: Adakah penerbit mengemas kini versi permainan mereka pada cakera fizikal untuk cetakan kemudian?
 • 01:02:48 Penyokong S04: Bolehkah anda melihat diri anda berpotensi menggunakan Steam OS pada PC anda yang tidak berfungsi sebaik sahaja ia melihat keluaran versi 3 yang betul?
 • 01:07:34 Penyokong S05: Adakah anda fikir kita boleh melihat permainan silang gen yang membuang konsol generasi terakhir asas tetapi berfungsi pada konsol yang dipertingkatkan?
 • 01:09:11 Penyokong S06: Adakah pengumuman (atau keluaran) Knack 3 yang tidak dapat dielakkan bertepatan dengan kemas kini perisian tegar PS5 untuk membolehkan output 8K yang dijanjikan?

Satu lagi perkara perbincangan besar minggu ini adalah mengenai rancangan Microsoft untuk peranti baharu yang sebelum ini diberi nama kod ‘Keystone’ – pada asasnya adalah tongkat penstriman untuk TV yang membolehkan pengguna mengakses perkhidmatan penstriman xCloud tanpa memerlukan konsol atau komputer, yang didedahkan secara mendalam pada mulanya oleh Windows Central. Kami bercakap tentang sebab Microsoft akan mengeluarkan produk sedemikian berbanding apl khusus TV, dan keadaan penstriman secara umum. Pada tahap manakah infrastruktur akan berada di sana untuk menyampaikan pengalaman penstriman yang ‘hanya berfungsi’? Nvidia’s GeForce Now ialah pembawa standard semasa, dengan xCloud semakin berkurangan – tetapi perkhidmatan penstriman terbaik masih mempunyai masalah yang mendalam melainkan anda mempunyai lebar jalur internet yang tidak berpenghujung.

Kami sudah sediakan isu kami dengan emulator PS1, PS2 dan PSP Sony tetapi dalam episod DF Direct ini, kami meluangkan masa menjawab soalan daripada penyokong Program Penyokong DF mengenai topik itu, sebelum beralih ke ruji penyokong yang lain – teknologi peningkatan pintar. Ya, setiap minggu ada soalan baru untuk dijawab tentang FSR 2.0, DLSS dll dan minggu ini tidak terkecuali! Memang diakui, konsep peningkatan AI untuk penstriman video adalah topik yang agak menarik!

Akhirnya, Knack 3. Ia mesti berlaku. Ya, good ol’ Knack adalah punca banyak jenaka, tidak kurang juga idea sekuel 8K baharu seperti yang dilontarkan dalam rancangan minggu ini. Tetapi anda tahu apa? Versi PS4 Pro Knack yang asal berjalan pada asasnya dikunci pada 60fps pada PS5 adalah tidak buruk! Dan kami berpendapat bahawa Knack 2 ialah permainan yang hebat, terutamanya untuk ibu bapa yang mempunyai anak. Kebolehan 3? 8K atau tidak, mari lihat!

We would like to say thanks to the author of this write-up for this outstanding content

DF Direct Weekly: Adakah konsol baharu akan tiba pada tahun 2024 dan adakah Xbox seterusnya adalah tongkat penstriman?


You can find our social media profiles here as well as other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/