Diablo Immortal dilaporkan tidak akan dikeluarkan di Belgium atau Belanda kerana kotak rampasan | VGC

Diablo Immortal tidak akan dikeluarkan di Belanda atau Belgium kerana penggunaan kotak rampasan, menurut sebuah Activision Blizzard pengurus komunikasi.

Permainan ini, yang akan dilancarkan pada mudah alih dan sebagai beta terbuka pada PC pada 2 Jun, tersedia secara ringkas untuk pra-pendaftaran di epal dan Google Gedung apl Play di Belanda dan Belgium, tetapi telah dialih keluar selepas beberapa hari.

Selepas bertanya mengapa ini berlaku, laman web Belanda Tweakers menerima jawapan daripada pengurus komunikasi Activision Blizzard untuk Benelux, yang mengesahkan bahawa permainan itu tidak akan tersedia di Belgium atau Belanda.

Menurut pengurus komunikasi: “Ini berkaitan dengan keadaan operasi semasa untuk permainan di negara tersebut.”

Diablo Immortal – tarikh keluaran dan PC mengumumkan treler

Situasi itu dijelaskan lebih lanjut pada subreddit Diablo Immortal (seperti yang dilihat oleh GamesIndustry.biz), di mana a Badai salji pekerja menambah: “Malangnya pemain di Belanda dan Belgium tidak akan dapat memasang Diablo Immortal kerana sekatan perjudian negara.

“Kotak rampasan dalam permainan adalah melanggar undang-undang di negara anda, jadi melainkan sekatan perjudian mengubah permainan itu tidak akan dikeluarkan di Belanda dan Belgium.”

Pekerja itu kemudian memberi amaran supaya tidak cuba memuat turun permainan dari kedai aplikasi wilayah lain, dengan menyatakan: “Adalah menyalahi undang-undang untuk anda memuat turun permainan di negara lain seperti Perancis. Jika anda berjaya menjalankan permainan ini, saya tidak dapat menjamin bahawa anda tidak akan diharamkan untuknya.”

Pada April 2018, Suruhanjaya Perjudian Belgium mendapati bahawa kotak rampasan, seperti yang dijual untuk mata wang sebenar dalam mod Pasukan Ultimate FIFA, merupakan perjudian.

Diablo Immortal dilaporkan tidak akan dikeluarkan di Belgium atau Belanda kerana kotak rampasan
Pemain FIFA di Belgium masih tidak boleh membeli mata wang dalam permainan kerana kotak rampasan

Suruhanjaya kemudiannya pergi sejauh mengesyorkan pendakwaan jenayah terhadap syarikat yang terus menjualnya dalam permainan mereka.

Akibatnya, permainan sama ada kotak rampasan dialih keluar di Belgium atau tidak dijual di sana sama sekali. EAsebagai contoh, mengumumkan pada 2019 bahawa ia tidak lagi akan menjual Mata FIFA di Belgium.

Alasan keputusan Blizzard untuk tidak menjual permainan di Belanda agak kurang jelas, kerana pada bulan Mac tahun ini kes mahkamah besar mendapati kotak rampasan tidak selalu melanggar undang-undang perjudian negara.

Mahkamah The Hague memutuskan pada Oktober 2020 bahawa Pihak Berkuasa Perjudian Belanda akan dibenarkan untuk mendenda EA €500,000 setiap minggu ia terus menjual kotak rampasan dalam Pasukan Ultimate FIFA, selepas ciri itu dianggap melanggar peraturan perjudian.

Walau bagaimanapun, pada Mac 2022 Bahagian Bidang Kuasa Pentadbiran Belanda Majlis Negara memutuskan perkara itu penemuan sebelumnya adalah “penalti yang tidak wajar”dan EA tidak lagi perlu membayar denda.

Penemuan baru itu bukanlah kesimpulan yang pasti sama ada kotak rampasan adalah perjudian. Sebaliknya, ia hanyalah satu ketetapan bahawa, di bawah undang-undang perjudian Belanda, ‘lesen perjudian’ (iaitu lesen perjudian) hanya diperlukan jika aspek ‘permainan peluang’ adalah produk kendiri seperti mesin slot, dan bukannya satu elemen permainan kemahiran yang lebih besar.