Digital Foundry kini menggunakan RTX 4090 dan DLSS 3

Awal hari ini, Nvidia akhirnya mendedahkan kad video RTX 4090 dan RTX 4080 baharu, berdasarkan seni bina Ada Lovelace. Kami telah menggunakan RTX 4090 sejak beberapa hari lalu dan kami bekerja keras pada kandungan yang memfokuskan pada teknologi penjanaan bingkai berasaskan AI terkini firma – DLSS 3.

Kesan pertama pada RTX 4090 itu sendiri? Ia merupakan salah satu peningkatan prestasi gen-on-gen terbesar yang pernah kami lihat, walaupun berdasarkan ujian terhad. Permainan 4K untuk monitor kadar segar semula dan TV tidak menjadi masalah pada kebanyakan tajuk moden – dan lanjutan, 8K pada 60fps kini berdaya maju jika anda salah seorang daripada segelintir orang gila (seperti saya) yang sebenarnya mempunyai TV 8K. Gabungkan peningkatan prestasi itu dengan DLSS 3 baharu – dengan penjanaan bingkai berasaskan AI – dan tiba-tiba beban kerja yang paling sengit dalam permainan PC dimainkan dengan kelancaran yang tidak dapat dielakkan.

Kami berharap untuk menyediakan video penuh kami untuk hari ini tetapi setelah menikmati hujung minggu penuh, kami masih belum selesai dan memerlukan masa tambahan – jadi dengan itu, kami telah mengumpulkan video penggoda yang menunjukkan beberapa daripada kerja yang telah kami lakukan.

Digital Foundry adalah hands-on dengan RTX 4090 – dan akan menyampaikan pratonton pandangan pertama pada DLSS 3 kemudian dalam minggu ini.

DLSS 3 pada asasnya terdiri daripada tiga komponen: teknik peningkatan AI sedia ada daripada DLSS 2 yang berfungsi dalam kombinasi dengan teknologi penjanaan bingkai AI serba baharu menggunakan penjana aliran optik baharu yang terdapat dalam seni bina Ada Lovelace baharu. Pada asasnya, dua bingkai dijana menggunakan teknik pemaparan sedia ada, kemudian bingkai ‘interpolasi’ ketiga dimasukkan di antara mereka menggunakan teknologi penjanaan bingkai baharu. Penimbalan dua bingkai dengan cara ini jelas akan mempunyai implikasi kependaman, yang bermaksud bahawa teknologi pengurangan lag input Nvidia – Reflex – ialah tambahan ketiga yang wajib untuk suite DLSS 3. Idea ini adalah untuk mengurangkan ketinggalan tambahan yang diperkenalkan oleh interpolasi bingkai dengan penggunaan Refleks.

Oleh itu, soalan utama yang dihadapi oleh teknologi baharu adalah mudah: apakah tahap kualiti bingkai yang diinterpolasi dan sejauh manakah lag input meningkat atau berkurangan berdasarkan penimbalan bingkai dalam kombinasi dengan apa jua pengurangan yang disediakan oleh Reflex. Adalah penting untuk memahami batasan serta kekuatan: contohnya, pemain esports menggunakan kadar bingkai yang lebih tinggi untuk mengurangkan ketinggalan dengan ketara – aplikasi di sini mungkin akan terhad. Walau bagaimanapun, pada masa yang sama, melihat kandungan triple-A yang paling membebankan berjalan lancar pada LG OLED CX saya pada kadar penyegaran maksimum 120Hz adalah pengalaman yang agak menyeronokkan.

Kami akan menyasarkan untuk membincangkan topik ini dan lebih banyak lagi secara meluas kandungan kami akan datang lewat minggu ini tetapi buat masa ini sekurang-kurangnya, treler di atas sepatutnya memberi anda gambaran tentang tahap kualiti DLSS 3 dan beberapa ujian yang telah kami lakukan berlari. Sudah tentu, sistem penyampaian video 4K 120fps tidak tersedia sekarang, jadi kami telah menjalankan tangkapan kami pada separuh kelajuan, supaya anda dapat melihat setiap bingkai.

Ini merupakan projek yang sangat mencabar (setidak-tidaknya kerana tangkapan 4K 120fps tidak benar-benar wujud semasa kami mula bekerja) tetapi kandungan yang sedang kami usahakan terbentuk dengan baik. Jangkakan untuk melihat bahagian akhir disiarkan secara langsung lewat minggu ini.

We would like to give thanks to the author of this short article for this remarkable material

Digital Foundry kini menggunakan RTX 4090 dan DLSS 3


Visit our social media profiles as well as other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/