Facebook Mengatakan Ia Telah Mencipta AI Permainan Papan ‘Peringkat Manusia’

Imej untuk artikel bertajuk Facebook Says It Telah Mencipta 'Peringkat Manusia' AI Permainan Papan

Tangkapan skrin: Youtube

Facebook, atau seperti yang kita sepatutnya memanggil mereka sekarang Meta, mengumumkan awal hari ini bahawa kecerdasan buatan CICERO mereka telah mencapai “prestasi peringkat manusia” dalam permainan papan Diplomasiyang terkenal kerana fakta bahawa permainan yang dibina atas interaksi manusia, bukan bergerak dan manuver (seperti, katakan, catur).

Berikut ialah treler yang agak menyedihkan:

CICERO: AI pertama yang memainkan Diplomasi di peringkat manusia | Meta AI

Jika anda tidak pernah bermain Diplomasi, dan begitu juga mungkin tertanya-tanya apakah masalah besarnya, ia adalah permainan papan yang pertama kali dikeluarkan pada tahun 1950-an yang kebanyakannya dimainkan oleh orang yang hanya duduk di sekeliling meja (atau memecah masuk ke dalam bilik) dan berunding perkara. Tiada dadu atau kad yang menjejaskan permainan; semuanya ditentukan oleh manusia berkomunikasi dengan manusia lain.

Jadi untuk pencipta AI untuk mengatakan bahawa ia bermain pada “peringkat manusia” dalam permainan seperti ini adalah dakwaan yang cukup berani! Satu yang Meta sandarkan dengan mengatakan bahawa CICERO sebenarnya beroperasi pada dua tahap yang berbeza, satu meruntuhkan kemajuan dan status permainan, satu lagi cuba berkomunikasi dengan tahap manusia dengan cara yang kita fahami dan berinteraksi.

Meta telah mengikat “Juara Dunia Diplomasi” Andrew Goff untuk menyokong dakwaan mereka, yang berkata “Ramai pemain manusia akan melembutkan pendekatan mereka atau mereka akan mula bermotivasi untuk membalas dendam dan CICERO tidak pernah melakukannya. Ia hanya memainkan situasi seperti yang dilihatnya. Jadi ia kejam dalam melaksanakan strateginya, tetapi ia tidak kejam dengan cara yang menjengkelkan atau mengecewakan pemain lain.”

Itu kedengaran optimum, tetapi seperti yang dikatakan oleh Goff, mungkin juga optimum. Ini menggambarkan bahawa walaupun CICERO bermain cukup baik untuk bersaing dengan manusia, ia masih jauh dari sempurna. Seperti yang Meta sendiri katakan dalam catatan blog, CICERO “kadang-kadang menjana dialog yang tidak konsisten yang boleh menjejaskan objektifnya”, dan kritikan saya sendiri adalah bahawa setiap contoh yang mereka berikan tentang komunikasinya (seperti yang di bawah) menjadikannya kelihatan seperti pekerja pejabat psikopat yang takut jika mereka tidak tamat. setiap ayat dengan !!! anda akan fikir mereka seorang yang dahsyat.

Imej untuk artikel bertajuk Facebook Says It Telah Mencipta 'Peringkat Manusia' AI Permainan Papan

Imej: Meta

Sudah tentu matlamat utama dengan program ini bukanlah untuk memenangi permainan papan. Ia hanya menggunakan Diplomasi sebagai “kotak pasir” untuk “memajukan interaksi manusia-AI”:

Walaupun CICERO hanya mampu memainkan Diplomasi, teknologi di sebalik pencapaian ini adalah relevan kepada banyak aplikasi dunia sebenar. Mengawal penjanaan bahasa semula jadi melalui perancangan dan RL, boleh, sebagai contoh, mengurangkan halangan komunikasi antara manusia dan ejen berkuasa AI. Sebagai contoh, pembantu AI hari ini cemerlang dalam tugas menjawab soalan yang mudah, seperti memberitahu anda cuaca, tetapi bagaimana jika mereka boleh mengekalkan perbualan jangka panjang dengan matlamat untuk mengajar anda kemahiran baharu? Sebagai alternatif, bayangkan permainan video di mana watak bukan pemain (NPC) boleh merancang dan bercakap seperti orang ramai – memahami motivasi anda dan menyesuaikan perbualan dengan sewajarnya – untuk membantu anda dalam usaha anda menyerbu istana.

Saya mungkin bukan seorang jutawan eksekutif Facebook, tetapi daripada menghabiskan masa dan wang selama ini untuk menjadikan pembantu AI lebih baik, sesuatu yang tiada siapa di luar penyelidikan AI dan perbelanjaan syarikat nampaknya mengambil berat tentang, bolehkah kita tidak…mengupah manusia yang boleh saya bicarakan sebaliknya?

We would love to thank the author of this write-up for this outstanding content

Facebook Mengatakan Ia Telah Mencipta AI Permainan Papan ‘Peringkat Manusia’


Our social media profiles here and other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/