Facebook sedang menyingkirkan beberapa ciri penjejakan lokasi kerana “penggunaan rendah”

Facebook sedang menghentikan beberapa perkhidmatan yang menjejaki lokasi masa nyata anda — termasuk Rakan Berdekatan, makluman cuaca, sejarah lokasi dan lokasi latar belakang — disebabkan “penggunaan yang rendah,” seperti yang dilihat oleh 9to5Mac. Dalam pemberitahuan yang dihantar kepada orang yang pernah menggunakan ciri tersebut pada masa lalu, Facebook mengatakan ia akan berhenti mengumpul data yang dikaitkan dengan ciri ini pada 31 Mei dan akan memadamkan sebarang data yang disimpan pada 1 Ogos.

Syarikat induk Facebook Meta mengesahkan berita itu kepada The Verge. “Walaupun kami menafikan beberapa ciri berasaskan lokasi di Facebook kerana penggunaan yang rendah, orang ramai masih boleh menggunakan Perkhidmatan Lokasi untuk mengurus cara maklumat lokasi mereka dikumpul dan digunakan,” kata jurucakap Emil Vazquez dalam satu kenyataan melalui e-mel.

Ini tidak bermakna Facebook akan berhenti mengumpul data lokasi sama sekali. Seperti yang dinyatakan dalam notanya kepada pengguna, Facebook berkata ia akan “terus mengumpul maklumat lokasi untuk pengalaman lain” untuk menyiarkan iklan yang berkaitan dan daftar masuk lokasi selaras dengan datanya dasar. Awak boleh lihat, muat turun atau padam sebarang data lokasi platform yang disimpan dalam menu Tetapan dan Privasi. Jika tidak, Facebook akan memadamkan sebarang data tersimpan yang berkaitan dengan perkhidmatannya yang dihentikan secara automatik pada 1 Ogos.

Saya tidak fikir ramai di antara kita akan sedih melihat ciri-ciri ini hilang. (Nampaknya tidak terlalu ramai orang yang bergantung pada Facebook untuk makluman cuaca hari ini). Rakan Berdekatan, yang diperkenalkan oleh Facebook pada tahun 2014, membenarkan apl Facebook berkongsi lokasi masa nyata anda dengan rakan anda — dan sebaliknya — dengan tujuan mengatur lepak secara bersemuka dengan orang berhampiran anda. Popularitinya difahamkan merosot selama bertahun-tahun selepas ciri serupa, seperti Peta Snap Snapchat dan Cari Rakan Saya Apple, menguasainya.

Memandangkan Facebook itu tidak mempunyai rekod terbaik apabila ia datang untuk memastikan data pengguna selamat, sebenarnya lebih melegakan bahawa Facebook menyingkirkan ciri berasaskan lokasi ini. Facebook mula membenarkan pengguna pada Android matikan penjejakan lokasi latar belakang pada 2019 berikutan laporan yang mendedahkan Facebook menjejaki lokasi pengguna jika mereka membuat ancaman “boleh dipercayai”.. (Apple sudah membenarkan pengguna mematikan penjejakan lokasi untuk apl tertentu.)

Anda boleh membaca mesej penuh Facebook kepada pengguna di sini:

Oleh kerana anda pernah menggunakan Rakan Berdekatan, Makluman cuaca, Sejarah Lokasi atau Lokasi Latar Belakang, kami memberitahu anda bahawa produk dan ciri ini tidak akan tersedia lagi selepas 31 Mei 2022. Maklumat yang anda kongsikan yang digunakan untuk pengalaman ini, termasuk Sejarah Lokasi dan Lokasi Latar Belakang, akan berhenti dikumpulkan selepas 31 Mei 2022, walaupun anda telah mendayakannya sebelum ini. Facebook sebaliknya akan terus mengumpul maklumat lokasi untuk pengalaman lain seperti yang diterangkan dalam Dasar Data kami.

Kemas kini tetapan anda

Anda boleh mengemas kini tetapan Sejarah Lokasi dan Lokasi Latar Belakang semasa anda dalam Apl Facebook sehingga 31 Mei 2022. Selepas tarikh ini, tetapan akan dilumpuhkan.

Mengakses Sejarah Lokasi anda

Jika anda ingin melihat atau memadamkan Sejarah Lokasi anda yang sedia ada, anda boleh mengakses maklumat anda dan memuat turun maklumat anda sebelum 1 Ogos 2022. Selepas tarikh ini, jika anda tidak berbuat apa-apa, maklumat Sejarah Lokasi anda yang sedia ada akan dipadamkan secara automatik.

We want to thank the author of this article for this incredible material

Facebook sedang menyingkirkan beberapa ciri penjejakan lokasi kerana “penggunaan rendah”


We have our social media pages here and additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/