Fandom Telah Memperoleh GameSpot, Bom Gergasi, Soalan Lazim Game, Dan Metacritic Dalam Tawaran $55j

Imej: Fandom

Syarikat besar terbaharu yang memperoleh berita syarikat besar lain untuk sekali tidak membimbangkan Embracer atau Tencent — sebaliknya, ini semua tentang Fandom, perkhidmatan pengehosan wiki untung yang meliputi berita dan maklumat daripada pelbagai media, di pemerolehan yang nampaknya mengejutkan ramai pihak.

Dalam siaran pada hari Isnin, 3 Oktober, Fandom mengumumkan bahawa mereka telah “memperoleh portfolio hiburan dan jenama permainan” untuk dilaporkan $55 juta, menurut jurnal dinding jalan (paywall). Perjanjian itu termasuk GameSpot, Giant Bomb, GameFAQs, dan Metacritic daripada Red Ventures, pemilik terdahulu, yang telah memperoleh portfolio itu daripada ViacomCBS.

Metacritic ialah tapak pengagregatan untuk skor semakan permainan, yang terkenal kerana memberikan skor purata untuk permainan — fakta yang sering digunakan oleh studio pembangunan sebagai penanda aras untuk kejayaan permainan.

GameFAQ telah wujud sejak tahun 90-an, sebagai mungkin salah satu tempat yang paling diingati untuk mencari panduan ASCII dan jawapan kepada soalan yang tidak jelas tentang teka-teki dan pertempuran bos.

GameSpot terkenal kerana melancarkan kerjaya nama seperti Greg Kasavin — kebanyakannya dikenali sekarang sebagai penulis dan pengarah kreatif di Supergiant Games — dan Jeff Gerstmann, yang telah dipecat daripada GameSpot pada tahun 2007 atas tinjauan negatif terhadap Kane & Lynch: Lelaki Matiyang telah menyebabkan penerbit mengancam untuk menarik balik pengiklanan mereka daripada tapak.

Gerstmann akan terus membuka laman web permainan Giant Bomb pada tahun 2008 bersama bekas editor GameSpot Ryan Davis. Pada tahun 2012, Gerstmann telah dibawa semula ke dalam lipatan apabila Bom Giant telah diperoleh oleh syarikat induk GameSpot ViacomCBS sebagai sebahagian daripada portfolio permainan gabungan, tetapi ViacomCBS kemudiannya menjual tapak tersebut kepada Red Ventures.

Khabar angin telah berkisar di sekitar Giant Bomb sejak pemergian besar-besaran bakat pada pertengahan 2021, apabila ahli veteran ‘Bomb Vinny Caravella, Alex Navarro, dan Brad Shoemaker pergi sekaligus untuk memulakan projek mereka sendiri, Nextlandertelah berada di Giant Bomb sejak awal. Gerstmann sendiri meninggalkan pasukan pada 2022.

Fandom bercakap pada siaran pengumuman mereka tentang rancangan mereka untuk tapak, yang berkisar tentang menyediakan “kandungan yang mengasyikkan untuk rakan kongsi, pengiklan dan peminat kami” serta mengembangkan “platform peminat global mereka kepada peminat hiburan dan permainan yang hebat”:

Platform gabungan baharu itu akan memacu penglibatan merentasi setiap langkah perjalanan pengguna – rujukan, komuniti, aliran, penilaian, ulasan, berita dan perdagangan.

Dengan penambahan platform permainan, filem dan TV ini, Fandom akan melanjutkan 360 programnya untuk rakan kongsi pengiklanannya – termasuk penerbit permainan, studio dan perkhidmatan penstriman – serta meningkatkan data dan cerapan dalam FanDNA, platform data proprietari Fandom.

Selain itu, perjanjian itu akan memacu usaha sekutu dan perdagangan Fandom termasuk mempercepatkan hasil pada Fanatical, perniagaan perdagangan permainannya.

Pemerolehan ini — yang turut merangkumi Comic Vine, Cord Cutters News dan TV Guide — adalah yang terbaharu dalam rentetan pembelian untuk Fandom, mengikuti perkembangan Screen Junkies, Gamepedia, D&D Beyond dan Focus Multimedia.

Beritahu kami pendapat anda tentang pusingan pemerolehan terbaharu ini dalam ulasan.

We want to thank the writer of this article for this amazing web content

Fandom Telah Memperoleh GameSpot, Bom Gergasi, Soalan Lazim Game, Dan Metacritic Dalam Tawaran $55j


You can find our social media profiles and the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/