Filem Kamera Sendiri Dilancarkan Daripada Centrifuge pada 1,000mph

Ia dipanggil SpinLaunch, dan ia merupakan pendekatan baru untuk melancarkan muatan kecil ke orbit. Idea sistem pelancaran kinetik diterjemahkan kepada memutarkan muatan dalam emparan kepada lebih 1,000 batu sejam dan kemudian melepaskannya untuk perjalanannya ke bintang.

Konsep ini tidak memerlukan bahan api atas kapal, jadi tidak ada bahaya letupan, dan kerana ia elektrik sepenuhnya, ia menawarkan penyelesaian yang mampan yang tidak mencemarkan alam sekitar.

“Sistem Pelancaran Orbit SpinLaunch ialah cara asas baharu untuk mencapai ruang angkasa,” kata laman web syarikat itu. “Peningkatan halaju yang disediakan oleh pemacu elektrik pemecut menghasilkan pengurangan 4x dalam bahan api yang diperlukan untuk mencapai orbit, pengurangan 10x dalam kos dan keupayaan untuk melancarkan beberapa kali sehari.”

Ujian itu adalah ujian utama kelapan bagi emparan, yang secara rasmi dipanggil “pemecut jisim suborbital,” dan peluru sepanjang sepuluh kaki yang kali ini mempunyai “muatan optik” (kamera) di atas kapal untuk menangkap pelancaran dari sudut pandangan peluru.

Video itu menunjukkan peluru itu berputar dengan kuat semasa ia meletus dari pemecut jisim ke ketinggian ujian maksimum 25,000 kaki (7,620 meter). Akibatnya, imej video menimbulkan sedikit rasa mual di pihak penonton, tetapi ternyata itu mengikut reka bentuk.

Sirip bersudut pada peluru mendorong kadar putaran pantas untuk menstabilkan peluru semasa pelancaran, untuk mengelakkannya daripada jatuh semasa pendakian 82 saat. Hasilnya adalah “seperti peluru yang dilepaskan dari pistol,” kata David Wrenn, naib presiden teknologi di SpinLaunch.

1651994776 519 Filem Kamera Sendiri Dilancarkan Daripada Centrifuge pada 1000mph
SpinLaunch

Versi Lebih Besar untuk Melancarkan Muatan ke Orbit

Apa yang lebih menarik ialah pemecut jisim suborbital SpinLaunch ialah model yang dikecilkan satu pertiga untuk ujian, dan setakat ini hanya melepaskan peluru pada sebahagian kecil daripada kelajuan yang mampu dicapainya. Syarikat itu merancang untuk membina versi pemecut yang lebih besar, yang mampu melancarkan muatan melebihi 440 paun (200 kg) dan pada kelajuan lebih 5,000 batu sejam, banyak kelajuan untuk mencapai orbit bumi rendah.

Dan sementara ujian itu dianggap sebagai satu kejayaan besar, peristiwa penting yang sebenar adalah untuk kamera itu sendiri untuk bertahan dengan kuasa G yang kuat yang terbina dalam membawa pemecut jisim sehingga kelajuan 1,000 batu. Untuk berbuat demikian bermakna SpinLaunch akan terus dapat mendokumentasikan pelancaran di atas muatan, apabila ia menjadi lebih besar dan lebih berat, dan melakukannya tanpa memusnahkan kamera itu sendiri.

Kebolehmandirian kamera, yang tidak lama lagi akan menjadi lebih maju dan lebih berat, juga menunjukkan bahawa instrumen saintifik yang halus untuk orbit bumi rendah juga akan dapat menahan tekanan pelancaran tanpa putus.

Projektil Muatan SpinLaunch
SpinLaunch

Kembali pada bulan April, NASA dan SpinLaunch menandatangani perjanjian untuk NASA menerbangkan muatan dengan pemecut jisim syarikat untuk menguji ciri pelancarannya, dengan matlamatnya adalah untuk menilai sistem untuk potensi peluang pelancaran komersial masa hadapan.

SpinLaunch merancang untuk terus menolak sampul surat untuk sistem pelancaran emparan, menggunakan pendekatan berperingkat muatan yang lebih besar dan kelajuan yang lebih tinggi, dengan dua pelancaran setiap bulan. Dan kamera akan berada di atas kapal untuk mendokumentasikan setiap saat.

Pelancaran pelanggan pertama dirancang untuk 2025.


Kredit imej: Gambar pengepala oleh SpinLaunch

We would like to thank the author of this article for this awesome content

Filem Kamera Sendiri Dilancarkan Daripada Centrifuge pada 1,000mph


Discover our social media profiles , as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/