Fortnite Didakwa Oleh Koreografer Tarian Yang Bekerjasama Dengan Bieber, Britney

Perbandingan sebelah menyebelah emote Fortnite dan koreografi Hanagami.

Imej: Hecht Partners LLP

Pada 29 Mac, peguam yang mewakili koreografer Kyle Hanagami menyaman Epic Games kerana melanggar hak cipta ke atas emote tarian “It’s Complicated” dalam Fortnite. Emote dalam permainan bermula dengan pergerakan yang didakwa peguam Hanagami ditarik balik daripada gerakan tarian berhak cipta yang dicipta oleh koreografer. Tuntutan itu difailkan di Daerah Tengah California, dan menyatakan bahawa Epic “tidak mengkreditkan Hanagami atau meminta persetujuannya untuk menggunakan, memaparkan, mengeluarkan semula, menjual atau mencipta karya terbitan berdasarkan Koreografi Berdaftar.”

Kyle Hanagami ialah koreografer profesional yang pernah bekerja dengan Jennifer Lopez, Britney Spears, NSYNC dan BlackPink, antara lain. Dia juga mencipta tarian untuk filem animasi Netflix Melepasi bulan.

Pada 2017, Hanagami menyiarkan a video tarian yang dia koreograf untuk lagu Charlie Puth “How Long”. Pada Ogos 2020, Fortnite memperkenalkan emosi “Ia Rumit”. Sekarang, peguam Hanagami, David Hecht, telah menyiarkan video ke YouTube membandingkan pergerakan pertama tarian Hanagami dengan pergerakan pertama emote. Pergerakan dan masa memang kelihatan hampir sama. Walau bagaimanapun, berdasarkan tuntutan mahkamah terdahulu yang difailkan terhadap Epic, persamaan sahaja tidak mencukupi untuk mewujudkan tuntutan yang sah.

Ini bukan kali pertama Fortnite telah disaman oleh pencipta yang merasakan bahawa Epic telah mengangkat dan mengaut keuntungan secara tidak wajar daripada ciptaan tarian asal mereka. Pada Disember 2018, Epic Games telah disaman oleh beberapa artis seperti Instagrammer Beg galas Nak, Alfonso Ribeiro daripada Putera Baru Bel-Airdan penyanyi rap 2 Milly. Epik berhujah bahawa gerakan tarian itu termasuk dalam kategori kebebasan bersuara, dan gerakan individu itu tidak boleh dilindungi hak cipta. Hanya corak pergerakan yang kompleks boleh didaftarkan secara rasmi dengan pejabat hak cipta.

Mahkamah Agung dipersetujui sebelum ini dengan hujah Epic, memutuskan bahawa plaintif mesti mendaftar dengan Pejabat Hak Cipta sebelum mereka boleh mendakwa pelanggaran hak cipta. Terutama, dalam kes koreografi tarian “So Long”, Hanagami memegang hak cipta rasmi.

Dalam saman itu, peguam Hanagami berhujah bahawa Epic telah mendapat keuntungan dari segi kewangan daripada koreografi anak guam mereka tanpa persetujuannya. (Emote, yang berputar masuk dan keluar FortniteKedai dalam permainan pada selang masa yang tidak tetap, berharga 500 V-Bucks, kira-kira $5 dalam mata wang dunia sebenar, walaupun pemain boleh memperoleh beberapa V-Bucks melalui permainan dan boleh membeli secara pukal untuk mendapatkan diskaun.) Peguam maklum bahawa mereka pelanggan tidak pernah didekati oleh syarikat mengenai pelesenan kerjanya. Saman itu menyatakan bahawa Epic harus mengalih keluar “It’s Complicated” dan membayar Hanagami keuntungan yang ditanggung melalui pelanggaran hak cipta.

Peguam Hanagami, David Hecht memberitahu Kotaku: “[Hanagami] berasa terpaksa memfailkan saman untuk membela banyak koreografer yang kerjanya disalahgunakan. Undang-undang hak cipta melindungi koreografi sama seperti untuk bentuk ekspresi artistik yang lain. Epic harus menghormati fakta itu dan membayar untuk melesenkan ciptaan artistik orang lain sebelum menjualnya.”

Kotaku menghubungi Epic Games untuk mendapatkan ulasan, tetapi tidak mendapat respons pada masa penerbitan.

We wish to give thanks to the writer of this post for this incredible material

Fortnite Didakwa Oleh Koreografer Tarian Yang Bekerjasama Dengan Bieber, Britney


Discover our social media accounts as well as the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/