GeForce RTX 4090 NVIDIA $1,599 tiba pada 12 Oktober | Engadget

Selepas berbulan-bulan jangkaan dan kontroversi di kalangannya rakan kongsi lembaga tambahan, GPU 40 Siri NVIDIA akhirnya di sini. Syarikat itu melancarkan GeForce RTX 4090 dan GeForce RTX 4080 hari ini pada ucaptama GTC 2022. Dengan memanfaatkan sepenuhnya seni bina “Ada Lovelace” baharunya, NVIDIA berkata kedua-dua GPU itu menawarkan prestasi pengesanan sinar yang jauh lebih baik. Syarikat itu bekerjasama dengan Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) untuk membangunkan bersama proses fabrikasi “4N” baharu yang dikatakan NVIDIA adalah sehingga dua kali ganda lebih cekap kuasa daripada proses 8nm yang digunakan untuk kad 30 Sirinya.

Prestasi pengesanan sinar dipertingkatkan dengan ketara terima kasih kepada Ada Lovelace yang menampilkan Teras RT generasi ketiga NVIDIA yang baharu, dan kemasukan teknik pemaparan baharu yang dipanggil Shader Execution Reordering dan DLSS 3.0. Dalam sesetengah permainan, NVIDIA berkata anda boleh menjangkakan prestasi pengesanan sinar dua hingga tiga kali lebih baik daripada apa yang mungkin dengan GPU Amperenya. Syarikat itu membuat demo Cyberpunk 2077 berjalan pada hampir konsisten 100 bingkai sesaat dengan semua ciri pengesanan sinar permainan ditetapkan kepada maks. NVIDIA berkata prestasi rasterisasi adalah sehingga dua kali lebih pantas terima kasih kepada seni bina baharu.

NVIDIA

GPU Ada Lovelace NVIDIA yang pertama akan tiba bulan depan apabila GeForce RTX 4090 mula dijual pada harga $1,599 pada 12 Oktober. Dengan 24GB memori GDDR6X, NVIDIA mendakwa perdana terbaharunya adalah dua hingga empat kali lebih pantas daripada 3090 Ti sambil menggunakan jumlah kuasa yang sama. Perkara yang baik juga kerana ia bermula pada $100 lebih daripada pendahulunya. Di dalam RTX 4090, NVIDIA telah berjaya memuatkan 16,384 Teras CUDA yang mencatatkan masa pada kelajuan asas 2.23GHz.

Di samping 4090, NVIDIA akan menawarkan dua varian berbeza bagi RTX 4080. Model asas, bermula pada $899, mempunyai 12GB memori GDDR6X, manakala versi 16GB akan memberikan anda kembali $1,199. Kedua-dua konfigurasi akan tiba pada bulan November. Walau bagaimanapun, NVIDIA hanya akan menjual model Edisi Pengasas daripada model yang lebih mahal. Untuk versi 12GB, anda perlu melihat kepada rakan kongsi syarikat.

Dari segi prestasi, 16GB 3080 menampilkan 9,728 Teras Cuda dan jam asas 2.21GHz, dengan jam rangsangan maksimum 2.51GHz. Sementara itu, model 12GB mempunyai 7,680 Teras CUDA yang lebih sederhana tetapi jam asas 2.31GHz yang lebih tinggi. Syukurlah, anda mungkin tidak perlu menaik taraf bekalan kuasa anda jika anda merancang untuk menaik taraf daripada 3070 atau 3080, dengan NVIDIA mengesyorkan PSU 700 watt untuk varian 12GB dan bekalan kuasa 750 watt untuk adiknya yang lebih berkuasa. Walau bagaimanapun, sekiranya anda memutuskan untuk membeli PSU baharu, anda perlu menunggu sehingga lebih banyak PSU ATX 3.0 tiba akhir tahun ini. Ini kerana sekurang-kurangnya model Edisi Pengasas akan menyokong standard penyambung 16-pin PCIe Gen-5 baharu. Yang berkata, NVIDIA juga akan menyertakan penyesuai 8-pin untuk mereka yang tidak mahu menyambung semula sistem mereka.

GPU 40 Siri NVIDIA tiba pada masa yang mencabar untuk syarikat. Untuk kebanyakan pandemik, adalah mustahil untuk membeli GPU GeForce terkini di MSRP kerana permintaan daripada pemain dan pelombong kripto. Itu semua berubah dalam beberapa bulan kebelakangan ini disebabkan oleh kemalangan crypto dan Ethereum baru-baru ini beralih kepada penempaan bukti kepentingan. Akibat peristiwa tersebut, pasaran terpakai dibanjiri dengan 30 Siri GPU, menjadikannya hampir mustahil untuk rakan kongsi dan peruncit AIB syarikat untuk menjual kad video baharu di MSRP.

Semua produk yang disyorkan oleh Engadget dipilih oleh pasukan editorial kami, bebas daripada syarikat induk kami. Beberapa cerita kami termasuk pautan gabungan. Jika anda membeli sesuatu melalui salah satu pautan ini, kami mungkin mendapat komisen ahli gabungan. Semua harga adalah betul pada masa penerbitan.

We want to give thanks to the author of this short article for this incredible web content

GeForce RTX 4090 NVIDIA $1,599 tiba pada 12 Oktober | Engadget


Visit our social media accounts and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/