Google membatalkan Pixelbook seterusnya dan menutup pasukan membinanya

Google telah membatalkan versi seterusnya bagi komputer riba Pixelbooknya dan membubarkan pasukan yang bertanggungjawab untuk membinanya. Peranti itu masih jauh dalam pembangunan dan dijangka akan muncul pada tahun depan, menurut seseorang yang biasa dengan perkara itu, tetapi projek itu telah dipotong sebagai sebahagian daripada langkah penjimatan kos baru-baru ini di dalam Google. Ahli pasukan telah dipindahkan ke tempat lain di dalam syarikat.

Baru-baru ini beberapa bulan yang lalu, Google merancang untuk meneruskan Pixelbook. Menjelang persidangan pemaju I/O tahunannya, ketua perkakasan Google Rick Osterloh memberitahu The Verge bahawa “kami akan membuat Pixelbooks pada masa hadapan.” Tetapi dia juga mengakui bahawa pasaran Chromebook telah berubah sejak 2017 apabila Pixelbook asal (dan terbaik). dilancarkan. “Apa yang menarik tentang kategori itu ialah ia telah matang,” kata Osterloh. “Anda boleh mengharapkan mereka bertahan lama.” Satu cara Google mungkin berfikir tentang pasaran ChromeOS ialah ia tidak memerlukan Google seperti dahulu.

Sundar Pichai, Ketua Pegawai Eksekutif Google, telah mengatakan selama berbulan-bulan bahawa dia berhasrat untuk memperlahankan pengambilan pekerja dan memotong beberapa projek di seluruh syarikat. “Dalam beberapa kes, ini bermakna menyatukan di mana pelaburan bertindih dan memperkemas proses,” tulisnya dalam memo Julai. “Dalam kes lain, ini bermakna menjeda pembangunan dan menggunakan semula sumber ke kawasan keutamaan yang lebih tinggi.” Pasukan Pixelbook dan Pixelbook sendiri adalah mangsa penyatuan dan penempatan semula itu.

“Google tidak berkongsi pelan produk masa hadapan atau maklumat kakitangan; namun, kami komited untuk membina dan menyokong portfolio produk Google yang inovatif dan membantu pengguna kami,” Laura Breen, pengurus komunikasi di Google, memberitahu The Verge. “Mengenai kakitangan kami, pada masa di mana kami mengubah keutamaan kami bekerja untuk memindahkan ahli pasukan merentas peranti dan perkhidmatan.”

Strategi perkakasan Google, terutamanya dengan peranti Pixel, adalah untuk menghasilkan produk yang baik dan mencuba serta menunjukkan kepada pengeluar lain cara melakukan perkara yang sama. Ia mula melabur dalam telefon Pixel sebagai cara untuk mempamerkan rupa pandangan Google terhadap Android. Baru-baru ini, syarikat itu terlibat semula dalam membuat jam tangan pintar, dengan Pixel Watch akan datang dalam beberapa minggudan dalam membina tablet Android kerana penghantaran tahun hadapan. Kedua-dua peranti terakhir tersebut wujud dalam kategori yang kebanyakan peranti Android telah gagal. Google cuba meyakinkan pembangun, pengilang dan pelanggan bahawa mereka boleh menjadi baik.

Dengan cara yang sama, Google menghabiskan hampir sedekad untuk mencuba membuktikan kepada dunia bahawa Chromebook mewah adalah idea yang bagus. Dengan Chromebook Pixel yang pertama pada tahun 2013, ia sengaja mendahului, meletakkan ChromeOS — sistem pengendalian yang pernah dikatakan CEO Google ketika itu Eric Schmidt akan dipaparkan pada perkakasan “pakai sepenuhnya” — pada peranti cantik dengan tanda harga $1,300. Google tidak pernah bermaksud untuk perkakasan Chromebook penting, tetapi perkakasan itu penting, jadi Google membuat perkakasan terbaik. Namun, model Pixel dan Pixelbook yang terkemudian adalah peranti khusus dengan harga yang tinggi, dan walaupun Google tidak mengeluarkan jualan Chromebooknya, ia jelas terlalu mahal untuk membuat bunyi sebenar dalam pasaran komputer riba yang lebih luas.

Pixelbook asal Google bertujuan untuk mempamerkan semua perkara yang boleh dilakukan oleh Chromebook.
Foto oleh James Bareham / The Verge

Pada tahun 2017, apabila Google melancarkan Pixelbook, kes untuk ChromeOS telah berubah sedikit. Ia bukan lagi sekadar komputer riba yang cantik dan berguna — ia juga merupakan peranti boleh tukar, membalikkan yang boleh digunakan seperti tablet. Google juga membina stylus, dipanggil Pixelbook Pen, untuk mengiringi peranti itu. Pixelbook ialah percubaan Google untuk memerangi iPad dan MacBook Air dalam satu produk. Ia mempunyai Google Assistant terbina dalam, ia boleh menyambung ke telefon Pixel dan menggunakan datanya, dan ia boleh menjalankan apl Android. Ia adalah semua visi pengkomputeran Google dalam satu badan. (Ia juga mempunyai salah satu papan kekunci komputer riba yang hebat sepanjang masa.)

Sejak peranti itu, Google kebanyakannya gagal untuk menangkap semula perkara yang menjadikan Pixelbook hebat. Ia terus mengejar dan mengisarkan Chrome OS segala-galanya yang kelihatan seperti masa depan pengkomputeran: pertama, ada Pixel Slate yang membawa bencana, tablet dengan papan kekunci boleh dilampirkan yang kelihatan sangat mirip dengan Microsoft Surface. Kemudian ada Pixelbook Go, versi Pixelbook yang lebih kecil dan murah sedikit yang, pada masa ia dilancarkan pada 2019, tidak dapat bersaing dengan persaingan. “Chromebook setanding berharga sekurang-kurangnya seratus dolar kurang untuk ciri yang serupa,” The VergeDieter Bohn menulis dalam ulasannya tentang peranti itu. “Jadi dengan Pixelbook Go, apa yang anda bayar?”

Menjelang 2019, perkara pelik telah berlaku: Chromebook bagus! Acer, Asus dan lain-lain telah mula benar-benar melabur dalam perkakasan tidak boleh guna untuk peranti ChromeOS mereka. Lenovo mempunyai Chromebook Yoga dan Dell serta HP mula menjual Chromebook merentas pelbagai harga dan spesifikasi. Chromebook telah beralih daripada “pilihan yang buruk tetapi murah” kepada alternatif yang tulen kepada Windows. Dan kebanyakan pilihan itu juga jauh lebih murah daripada mana-mana Pixelbook Google.

Peranti ini telah berjaya terutamanya dalam pendidikan, tetapi seperti yang dikatakan oleh Brian Lynch, seorang penganalisis di firma penyelidikan Canalys tahun lepas, “Chromebook adalah produk pengkomputeran arus perdana yang baik dan benar sekarang.” Disana ada Chromebook yang bagus tersedia dalam semua bentuk: anda boleh membeli Chromebook yang terbalik, Chromebook yang dilipat, Chromebook yang tertanggal, Chromebook dengan titik jejak gaya ThinkPad. Malah pasaran mewah telah menjadi kompetitif, dengan peranti seperti Acer Chromebook Spin 713 dan Samsung Galaxy Chromebook 2 membawa beberapa kehebatan reka bentuk Google ke ruang angkasa.

Pada hari-hari awal wabak, kerana pelajar perlu menghadiri sekolah dari rumah, Chromebook berkembang pesat. Peranti ChromeOS melebihi jualan Mac Apple buat kali pertama, menurut data daripada firma analisis IDC. Dan Canalys berkata begitu Chromebook meningkat 275 peratus antara suku pertama 2020 dan tempoh yang sama pada 2021. Tetapi memandangkan pasaran PC telah perlahan selepas rangsangan pandemik awal yang besar, ChromeOS telah jatuh lebih daripada kebanyakan: firma penyelidikan Gartner meramalkan Chromebook akan turun 30 peratus penuh pada tahun 2022.

Chromebook Spin 714 Acer, dibuka dalam mod pendirian, di atas meja kayu gelap.

Acer dan pembuat PC lain telah meningkatkan permainan Chromebook mereka dalam beberapa tahun kebelakangan ini.
Foto oleh Becca Farsace / The Verge

Sementara itu, Google tidak menghantar komputer riba baharunya sendiri dalam hampir tiga tahun, walaupun Pixelbook Go masih dijual di kedai syarikat. Dalam beberapa bulan kebelakangan ini, ada yang membuat spekulasi bahawa cip Tensor Google mungkin menjadi sebab bagi syarikat untuk melabur semula dalam ruang, mencari cara untuk membawa kehebatan AInya kepada ChromeOS dan komputer riba — dan untuk menyelesaikan masalah keserasian Android sekali dan untuk semua.

Melangkah ke hadapan, jelas sekali syarikat itu memfokuskan pada tempat yang dipercayai ekosistem Android memerlukannya: jam tangan pintar dan tablet. Mungkin juga selepas bertahun-tahun mencuba untuk membuat Chromebook yang mewah dan canggih berlaku, syarikat itu telah menyedari bahawa sekolah dan pelajar berkemungkinan akan terus menjadi pelanggan ChromeOS terbaik dan pelanggan tersebut tidak akan pernah membayar harga Google.

Walau bagaimanapun, untuk bersikap adil, Google mempunyai sejarah panjang untuk menyerah pada projek sebelum akhirnya memutuskan untuk mencubanya sekali lagi — jam tangan pintar dan juga Google Glass semuanya terlintas di fikiran, dan ingat tiga tahun lalu apabila Google mengatakannya telah keluar daripada perniagaan tablet untuk fokus semata-mata pada komputer riba? — jadi Google mungkin suatu hari nanti memutuskan ia perlu membantu menyempurnakan pasaran Chromebook sekali lagi. Tetapi buat masa ini, pasaran ChromeOS kukuh, dan Google tidak lagi cuba memajukannya.

We want to thank the author of this article for this awesome web content

Google membatalkan Pixelbook seterusnya dan menutup pasukan membinanya


You can view our social media profiles here and additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/