Google mengatakan Pixel Watch tidak mengalami burn-in skrin, hanya pengekalan imej

The Jam Tangan Pixel ialah generasi pertama boleh pakai dan ada yang menghadapi apa yang mereka percaya sebagai skrin “burn-in”, tetapi Google memberitahu kami bahawa ini hanyalah pengekalan imej.

Dalam kes saya, “burn-in” memberi kesan pada Pixel Watch (Bluetooth/Wi-Fi) yang telah digunakan selama lima hari – Rabu hingga Isnin – dengan paparan sentiasa hidup (AOD) didayakan sekurang-kurangnya 12 jam sehari. Anda boleh samar-samar melihat angka bertindan muka jam “Setiap Hari” dan slot komplikasi bulat yang betul (untuk Tarikh) pada senarai apl, atau mana-mana latar belakang kelabu lain yang tidak sepenuhnya hitam.

[Note: The problem is more pronounced when looking at the zoomed-out photos below.]

Isu ini hilang selepas 30 minit lagi atau lebih jika AOD dimatikan. Yang berkata, ia akan kembali apabila muka jam ditunjukkan semula. Jam Tangan Pixel mempunyai paparan AMOLED 320 PPI yang menawarkan “rangsangan kecerahan sehingga 1000 nits”, dan kecerahan suai telah didayakan pada jam tangan yang terjejas.

Lain-lain laporan yang serupa daripada ini telah muncul, walaupun masalah ini tidak muncul pada Pixel Watch kami yang lain yang melihat corak dan tetapan penggunaan yang serupa.

Menurut Google, skrin kekal terbakar tidak berlaku pada Pixel Watch, dan pengekalan imej itu, isu sementara, sedang berlaku. Syarikat itu bertegas bahawa ini “bukan pelopor untuk terbakar” dan ia akan hilang dari semasa ke semasa, walaupun “lebih lama ia berada di skrin, semakin lama masa yang diambil untuk hilang.”

Dari segi perlindungan, Pixel Watch mempunyai “algoritma perisian untuk mengalihkan kecerahan piksel yang menyala setiap minit untuk mengurangkan kemungkinan pengekalan imej.” Google berkata “majoriti pengguna tidak sepatutnya mengalami ini.”

Ini memanjangkan masa sebelum pengekalan imej dilihat dan mengurangkan masa untuk imej hilang. Jika pengguna mengalami perkara ini, ia akan hilang dari semasa ke semasa, tetapi pengguna juga boleh mematikan AOD dan/atau menggunakan mod waktu tidur untuk tidur supaya skrin kekal padam semalaman.”

1666319714 768 Google mengatakan Pixel Watch tidak mengalami burn in skrin hanya pengekalan1666319714 24 Google mengatakan Pixel Watch tidak mengalami burn in skrin hanya pengekalan

Dari segi sejarah, Android Wear dan Wear OS telah menawarkan perlindungan paparan terbakar yang secara beransur-ansur mengalihkan piksel pada skrin dalam tempoh masa supaya ia tidak dapat dilihat oleh pengguna akhir:

Pada skrin yang mudah terbakar, blok warna pepejal harus dielakkan dalam mod ambien. Jika ikon atau imej anda termasuk blok warna pepejal, anda juga harus menyediakan versi selamat terbakar.

Pembangun Android

Telefon Pixel tidak mengalami burn-in berkaitan AOD yang meluas sejak fungsi tersebut diperkenalkan dengan Pixel 2 dan 2 XL pada 2017. Sebagai perbandingan, Apple Watch menunggu lima generasi (Siri 5) untuk melaksanakan paparan sentiasa hidup.

Kenyataan penuh Google kepada kami adalah di bawah:

Apa yang anda lihat ialah pengekalan imej. Ia adalah isu tidak kekal yang menjejaskan paparan OLED. Ia bukan pelopor untuk burn-in dan tidak boleh dikelirukan dengan burn-in. Pengekalan imej akan hilang tetapi semakin lama ia berada pada skrin semakin lama masa yang diambil untuk hilang. Google Pixel Watch menggunakan algoritma perisian untuk mengalihkan kecerahan piksel yang menyala setiap minit untuk mengurangkan kemungkinan pengekalan imej. Ini memanjangkan masa sebelum pengekalan imej dilihat dan mengurangkan masa untuk imej hilang. Jika pengguna mengalami perkara ini, ia akan hilang dari semasa ke semasa, tetapi pengguna juga boleh mematikan AOD dan/atau menggunakan mod waktu tidur untuk tidur supaya skrin kekal padam semalaman.

FTC: Kami menggunakan pautan ahli gabungan automatik yang menjana pendapatan. Lagi.


Lihat 9to5Google di YouTube untuk berita lanjut:

We would like to give thanks to the author of this short article for this awesome web content

Google mengatakan Pixel Watch tidak mengalami burn-in skrin, hanya pengekalan imej


You can find our social media profiles and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/