Google Tasks menggantikan ‘Peringatan’ Pembantu dalam Kalendar Google [APK Insight]

Pada permulaan bulan ini, nampaknya Pembantu Google kehilangan keupayaan untuk menetapkan kedua-dua peringatan berasaskan lokasi dan diperuntukkan. Perubahan yang lebih besar nampaknya sedang dijalankan kerana sistem Peringatan Pembantu yang lama dalam Kalendar Google sedang digantikan oleh Google Tasks.

Perihal APK Insight: Dalam siaran “APK Insight” ini, kami telah menyahkompilasi versi terbaharu aplikasi yang dimuat naik oleh Google ke Gedung Play. Apabila kami menyahkompilasi fail ini (dipanggil APK, dalam kes apl Android), kami dapat melihat pelbagai baris kod dalam pembayang tentang kemungkinan ciri masa hadapan. Perlu diingat bahawa Google mungkin atau mungkin tidak menghantar ciri ini, dan tafsiran kami tentang ciri tersebut mungkin tidak sempurna. Kami akan cuba mendayakan mereka yang hampir selesai, walau bagaimanapun, untuk menunjukkan kepada anda bagaimana rupa mereka sekiranya mereka dihantar. Dengan itu, baca terus.


“Peringatan Google” telah lama disepadukan ke dalam pelbagai perkhidmatan pihak pertama. Sudah tentu ada Pembantu Google dan bagaimana ia boleh diakses di web daripada assistant.google.com/reminders, serta apl Google, Keep dan Kalendar. Namun, walaupun mempunyai peletakan yang menonjol, pengalaman itu agak lama dengan cara anda mengaksesnya secara visual pada Android berasa sangat kurang.

Kalendar Google 2022.24.0.x — yang belum dilancarkan secara meluas — mendedahkan bahawa “Peringatan kini adalah tugas.”

Gunakan Tasks untuk dimaklumkan tentang tugasan anda dan jejakinya di mana-mana sahaja anda berada di Google Workspace.

Pelanggan Android dan iOS (tetapi bukan web) Kalendar telah lama membenarkan anda membuat Peringatan atau Tugasan daripada FAB (Butang Tindakan Terapung). Dalam paparan kalendar, yang terakhir ditandakan dengan logo tanda semak bulat, manakala yang pertama menggunakan rentetan yang diikat pada jari.

Google Tasks ialah penyelesaian Workspace untuk mencipta dan menguruskan tugasan dengan penyepaduan Gmail yang mendalam (seret untuk membuat di web) dan ketersediaan bar sisi merentas apl lain. Ia boleh menjadi digunakan oleh percuma penggunatetapi kebanyakan pengguna akan beralih kepada Peringatan memandangkan penyepaduan pihak pertama, terutamanya dengan Assistant.

Sementara itu, Kalendar Google akan menyatakan bahawa “Semua peringatan anda masih tersedia dalam Google Keep.” Itu sendiri agak pelik memandangkan apl Keep hanya menunjukkan peringatan yang diberikan kepada nota, dan bukan keseluruhan senarai tugasan anda.

9to5Google’s Take

Walaupun rentetan yang diperkenalkan hari ini, yang merujuk kepada perubahan sebagai “peringatan_hijrah”, terdapat banyak perkara yang tidak diketahui tentang cara semuanya akan dilaksanakan. Sekurang-kurangnya, nampaknya anda tidak lagi dapat membuat Peringatan daripada Kalendar, sekali gus menjadikan penyepaduan Tugasan Google sebagai satu-satunya perkhidmatan yang tersedia.

Walau bagaimanapun, tidak jelas sama ada Peringatan sedia ada akan ditukar menjadi Tugasan atau sama ada ia akan dialih keluar sepenuhnya daripada Kalendar. Peringatan berterusan dalam Google Keep agak ganjil, walaupun apl pengambilan nota lebih berorientasikan pengguna.

Akhir sekali, tidak jelas bila semua ini berlaku kerana pemuatan sisi versi baharu Kalendar hari ini tidak mencetuskan gesaan migrasi.

Secara lebih luas, jelas bahawa perubahan pada Peringatan Google sedang dijalankan. Kami sebelum ini memperincikan kerja mengenai a Ciri “Memori”. dalam apl Google dan itu boleh menjadi pengganti yang dimaksudkan sebaik sahaja habuk mendap.

Terima kasih kepada Penyahkompil JEByang mendapat manfaat daripada beberapa teardown APK Insight.

FTC: Kami menggunakan pautan ahli gabungan automatik yang menjana pendapatan. Lagi.


Lihat 9to5Google di YouTube untuk berita lanjut:

We would love to say thanks to the author of this post for this remarkable material

Google Tasks menggantikan ‘Peringatan’ Pembantu dalam Kalendar Google [APK Insight]


We have our social media profiles here as well as additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/