Google tidak lagi membenarkan nama pengguna dan kata laluan pada aplikasi e-mel pihak ketiga

Beberapa minggu yang lalu, orang mula menyedari bahawa aplikasi seperti Outlook, Thunderbird dan klien e-mel lain mula menggesa mereka untuk kata laluan Google mereka. Apabila mereka memasukkan semula kata laluan Google mereka, kata laluan itu akan ditolak kerana ia tidak betul.

Google mula mengunci perkhidmatan e-melnya dan cara ia menyambung kepada pelanggan e-mel pihak ketiga, akhirnya menghentikan “apl yang kurang selamat”. Apabila didayakan, ia membenarkan anda menggunakan alamat e-mel dan kata laluan Google utama anda untuk log masuk ke klien e-mel, melemahkan keselamatan keseluruhan akaun Google anda.

Anda masih boleh menggunakan Google pada apl pihak ketiga, tetapi apl itu mesti menyokong sama ada “OAuth2” (Kaedah pengesahan yang membuka kotak dialog yang membolehkan anda membuat pengesahan dengan melog masuk ke Google dan membenarkan aplikasi mengakses akaun Google anda), atau anda mesti menggunakan kata laluan khusus apl.

Kata laluan khusus apl digunakan bersama-sama dengan pengesahan dua faktor pada akaun Google anda.

Kebanyakan aplikasi tidak tahu cara mengendalikan dua faktor. Oleh itu, tidak memberi anda cara untuk memasukkan kod pengesahan, jadi kata laluan khusus apl telah dibuat.

Ini membolehkan anda membuat kata laluan khas berdasarkan setiap permohonan. Setelah dibuat, bukannya memberikan aplikasi seperti Outlook kata laluan Google anda, sebaliknya memberikannya kata laluan “khusus aplikasi”.

Masih terdapat orang di luar sana yang masih belum mendayakan pengesahan dua faktor (2FA) pada akaun Google mereka.

2FA sangat meningkatkan keselamatan akaun Google. Jenis pengesahan ini dipisahkan kepada 3 kumpulan berbeza:

 • Sesuatu yang anda tahu – Kata laluan.
 • Sesuatu yang anda ada – Telefon dalam simpanan anda yang menerima mesej teks, kod yang dijana oleh apl pengesahan atau gesaan log masuk.
 • Sesuatu yang anda – Cap jari atau muka anda.

Tanpa 2FA didayakan, apa yang anda ada hanyalah “sesuatu yang anda tahu”, yang juga boleh menjadi sesuatu yang diketahui oleh penyerang juga. Iaitu jika anda secara tidak sengaja memberikan kelayakan anda daripada e-mel pancingan data atau ia diperoleh daripada pelanggaran tapak web.

Sebaik sahaja 2FA didayakan, walaupun penyerang mengetahui kata laluan anda, mereka akan digesa oleh kod pengesahan yang hanya anda miliki dalam simpanan anda.

Anda mungkin berfikir kepada diri sendiri, “Nah, itu kedengarannya sangat bagus. Bagaimana saya menghidupkannya?” Saya gembira anda bertanya.

 • Mula-mula, log masuk ke akaun Google anda.
 • Seterusnya, klik ikon profil anda (bulatan) di penjuru kanan sebelah atas skrin dan klik “Urus Akaun Google anda”.
 • Klik “Keselamatan” di sebelah kiri skrin.
 • Di sebelah kanan, tatal ke bawah sehingga anda melihat “Pengesahan 2 Langkah” dan klik padanya untuk mula mendayakan pengesahan dua faktor.
 • log masuk ke google 2fa,

log masuk ke google 2fa,

 • Dalam bahagian yang sama, anda juga akan melihat “Kod Sandaran”. Cetak salinan ini, kerana ia memberi anda helaian 10 kod penggunaan sekali sahaja sebagai bentuk “Keluar daripada penjara” sekiranya anda kehilangan akses kepada telefon atau apl pengesahan anda.

googlebackupcodes

 • Setelah anda selesai mendayakan 2FA dan mencetak salinan kod sandaran anda, kembali ke bahagian keselamatan akaun Google anda.
 • Anda akan melihat pilihan yang dipanggil “Kata laluan apl”. Klik padanya dan masukkan kata laluan Google anda.

log masuk ke google 2fa,

 • Klik “Pilih apl”, dan pilih pilihan daripada menu lungsur. Perkara yang sama berlaku untuk “Pilih peranti”.
 • Setelah selesai, klik “Jana” dan ia akan memberi anda kata laluan yang kelihatan rawak yang bagus. Salin dan tampal (atau taipkannya) ke dalam klien e-mel anda.

Program e-mel anda sepatutnya boleh menghantar dan menerima e-mel semula.

We would love to give thanks to the author of this short article for this outstanding web content

Google tidak lagi membenarkan nama pengguna dan kata laluan pada aplikasi e-mel pihak ketiga


Visit our social media profiles along with other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/