Google tidak lama lagi akan menyembunyikan apl yang diabaikan di Gedung Play

Google Play sedang bergerak ke hadapan dalam peperangannya terhadap apl lama yang tidak dikemas kini. Gedung Play telah mempunyai tahap minimum bergulir untuk sokongan versi Android buat sementara waktu sekarang; pembangun perlu menggunakan “tahap API sasaran” yang berumur satu tahun atau lebih baharu, atau mereka tidak akan dapat mengemas kini apl mereka. Sekarang, Google sedang mengumumkan minimum rolling kedua—jika tahap API sasaran apl berumur dua tahun, apl itu akan disembunyikan daripada penyenaraian Gedung Play. Ini bermakna pengguna yang mencari apl baharu untuk dipasang tidak akan melihat apl yang ditinggalkan.

Sistem “tahap API sasaran” Android adalah seperti tetapan keserasian ke belakang untuk apl Android. Setiap versi baharu Android dikenal pasti oleh tahap API baharu, yang naik satu dengan setiap keluaran. Pada masa ini, Android 12L ialah API tahap 32 dan Android 13 akan menjadi API tahap 33. Setiap versi Android disertakan dengan ciri baharu dan sekatan keselamatan untuk pembangun apl, tetapi kerana Google tidak mahu memecahkan apl lama dengan setiap keluaran, API sistem tahap membolehkan pembangun apl “mensasarkan” versi ciri dan sekatan Android yang mereka ingin jalankan di bawahnya.

Tahap API sasaran tidak mempunyai kaitan dengan minimum versi Android yang akan dijalankan apl (iaitu tetapan apl besar kedua, “tahap API minimum”); ia hanya membenarkan apl berkata, “Saya dikodkan dengan keserasian untuk ciri dan sekatan Android 12, jika ia tersedia.” Dalam kes ini, apl itu akan mendapat akses kepada ciri Android 12 dan mempunyai sekatan keselamatan Android 12 dikenakan padanya, dan ia akan berjalan seperti biasa pada versi yang lebih lama.

Menjelang November 2022, Android 11 akan berusia dua tahun, jadi apl yang menyasarkan OS tersebut akan disembunyikan daripada Gedung Play.

Menjelang November 2022, Android 11 akan berusia dua tahun, jadi apl yang menyasarkan OS tersebut akan disembunyikan daripada Gedung Play.

Google

Sebelum Google menguatkuasakan sekatan Gedung Play ini, tahap API sasaran ialah sistem sukarela. Menyasarkan tahap API yang rendah ialah strategi yang berdaya maju untuk pembangun seperti Facebook, yang mungkin tidak mengambil berat tentang ciri baharu dan mahu berjalan di bawah sekatan sesedikit mungkin. Perisian hasad juga akan menyasarkan tahap API yang rendah. Peraturan API sasaran Google Play, yang dilancarkan pada tahun 2018pastikan sekatan baharu dikenakan pada apl yang berpotensi berniat jahat dan kehausan data di Gedung Play.

Peraturan baharu akan bermula pada 1 November 2022. Pada ketika itu, Android 13 (API tahap 33) sepatutnya menjadi versi terkini. Gedung Play akan berhenti menerima kemas kini apl yang tidak menyasarkan sekurang-kurangnya Android 12 (tahap API 31), yang akan berusia setahun, walaupun apl tersebut masih akan muncul seperti biasa di Gedung Play. Dengan peraturan baharu itu, Gedung Play juga akan menyembunyikan apl yang tidak menyasarkan sekurang-kurangnya Android 11 (tahap API 30), yang berusia dua tahun. Pembangun boleh mengemas kini apl mereka kepada versi yang disokong untuk mengalih keluar sekatan.

Apl yang tidak mematuhi “tidak akan tersedia untuk penemuan atau pemasangan untuk pengguna baharu dengan peranti yang menjalankan versi OS Android lebih tinggi daripada tahap API sasaran apl.” Pengguna yang sebelum ini memasang apl masih akan dapat mencari dan memasangnya semula, tetapi pemerolehan pengguna baharu akan ditutup. Juga ambil perhatian bahawa penyembunyian hanya berlaku jika anda menjalankan versi Android yang lebih baharu daripada apl lama yang anda cuba muat turun.

Hasilnya ialah hasil carian dan penyenaraian kategori Google Play seharusnya hanya memaparkan apl yang disokong oleh pembangun, menjadikannya lebih mudah untuk mencari apl berkualiti tinggi. Pembangun mempunyai dua tahun untuk mengemas kini apl mereka, dan itu belum lagi mengira lapan bulan pendahuluan yang mereka dapat daripada program Pratonton Pembangun awam Android. Nampaknya hanya apl yang paling diabaikan dan terbengkalai akan disembunyikan daripada Gedung Play.

We wish to thank the author of this write-up for this outstanding web content

Google tidak lama lagi akan menyembunyikan apl yang diabaikan di Gedung Play


Check out our social media profiles and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/