GPU AMD RDNA 3 “Radeon RX 7000” Didakwa Mencecah Kelajuan Jam Hampir 4 GHz, Pengurusan Kuasa Suai Diperhalusi & Cache Infiniti Generasi Seterusnya Disahkan

GPU RDNA 3 generasi seterusnya AMD yang dipaparkan pada Radeon RX 7000 boleh mencapai kelajuan jam hampir 4 GHz mengikut khabar angin terkini.

GPU AMD RDNA 3 “Radeon RX 7000” Boleh Menjadi Cip Pertama Yang Mencapai Kelajuan Jam Hampir 4 GHz, Mendakwa Khabar angin

Khabar angin itu datang sebagai tweet yang diterbitkan oleh pembocor perkakasan, HXL (@9550Pro) yang telah memetik kelajuan GPU 4 GHz untuk GPU Radeon RX 7000 RDNA 3 berkuasa yang akan datang. HXL menyatakan bahawa cip baharu ini akan dapat mencapai kelajuan jam “Hampir” 4 GHz malah menghampiri 4 GHz akan menjadi pencapaian besar untuk AMD.

Jika kita kembali sedikit, AMD adalah yang pertama memecahkannya Penghalang kelajuan jam 1 GHz dengan GPU Tahiti 28nm yang ditampilkan pada kad grafik Edisi Radeon RX 7970 GHz berasaskan GCN. Syarikat itu juga menyampaikan beberapa kelajuan jam yang gila pada generasi lalu dengan barisan RDNA 2, mencapai kelajuan jam melebihi 3.0 GHz dengan mudah. Kini syarikat itu akan menggunakan nod proses 5nm TSMC dan nampaknya pasukan merah jelas mengintai pencapaian baharu, dan itulah tanda frekuensi GPU 4 GHz.

AMD telah pun mempamerkan peningkatan kelajuan jam yang besar dengan menggunakan nod proses 5nm TSMC untuk teras Zen 4nya. Memandangkan AMD menggunakan pembelajaran utama daripada CPU Zen mereka ke dalam IP lain seperti barisan GPU RDNA, tidak ada keraguan bahawa kami akan mendapat beberapa kelajuan yang mengagumkan daripada barisan GPU generasi seterusnya.

Pengurusan Kuasa Suai Diperhalusi & Cache Infiniti Generasi Seterusnya Untuk RDNA 3 Disahkan

Sebagai tambahan kepada khabar angin 4 GHz, SVP & Arkitek Teknologi AMD, Sam Naffziger, telah menekankan bahawa GPU RDNA 3 generasi akan datang yang dipaparkan pada GPU Radeon RX 7000 dan iGPU generasi seterusnya, akan menawarkan pelbagai teknologi baharu termasuk teknologi pengurusan kuasa penyesuaian yang diperhalusi untuk menetapkan titik operasi khusus beban kerja, memastikan GPU hanya menggunakan kuasa yang diperlukan untuk beban kerja. GPU juga akan menampilkan AMD Infinity Cache generasi seterusnya yang akan menawarkan cache berketumpatan lebih tinggi, berkuasa rendah dan keperluan kuasa yang dikurangkan untuk memori grafik.

Apa yang akan datang?

Memandang ke hadapan, kami meneruskan usaha kami untuk permainan yang lebih cekap dengan seni bina AMD RDNA 3. Sebagai seni bina grafik AMD pertama yang memanfaatkan proses 5nm dan teknologi pembungkusan ciplet kami, AMD RDNA 3 berada di landasan untuk menyampaikan anggaran > 50 peratus prestasi per watt yang lebih baik daripada seni bina AMD RDNA 2 – benar-benar membawa permainan terbaik. prestasi kepada pemain dalam reka bentuk yang sejuk, senyap dan mementingkan tenaga.

Menyumbang kepada reka bentuk mementingkan tenaga ini, AMD RDNA 3 memperhalusi teknologi pengurusan kuasa adaptif AMD RDNA 2 untuk menetapkan titik operasi khusus beban kerja, memastikan setiap komponen GPU hanya menggunakan kuasa yang diperlukan untuk prestasi optimum. Seni bina baharu itu turut memperkenalkan generasi baharu AMD Infinity Cache, yang diunjurkan menawarkan cache yang berketumpatan lebih tinggi, berkuasa rendah untuk mengurangkan keperluan kuasa memori grafik, membantu mengukuhkan grafik AMD RDNA 3 dan Radeon sebagai peneraju sebenar dalam kecekapan.

Kami teruja dengan penambahbaikan yang kami lakukan dengan AMD RDNA 3 dan pendahulunya, dan kami percaya terdapat, lebih-lebih lagi, yang perlu diambil daripada seni bina dan teknologi proses termaju kami, memberikan prestasi yang tiada tandingan bagi setiap watt merentasi timbunan sambil kami meneruskan tolak untuk permainan yang lebih baik.

melalui AMD

amd-radeon-rx-7000-rdna-3-navi-3x-gpu-official-presentation-_2

Beberapa ciri utama GPU RDNA 3 yang diserlahkan oleh AMD akan termasuk:

  • Nod Proses 5nm
  • Pembungkusan Chiplet Termaju
  • Unit Pengiraan Terancang Semula
  • Saluran Paip Grafik Dioptimumkan
  • Cache Infinity AMD Generasi Seterusnya
  • Keupayaan Pengesanan Sinar Yang Dipertingkatkan
  • Pengurusan Kuasa Suai Diperhalusi
  • >50% Perf/Watt lwn RDNA 2

Barisan GPU AMD Radeon RX 7000 “RDNA 3” berdasarkan GPU Nav 3x dijangka akan dilancarkan pada akhir tahun ini dengan laporan menunjukkan pelancaran perdana Navi 31 dahulu diikuti oleh GPU Navi 32 dan Navi 33.We would love to say thanks to the author of this article for this incredible content

GPU AMD RDNA 3 “Radeon RX 7000” Didakwa Mencecah Kelajuan Jam Hampir 4 GHz, Pengurusan Kuasa Suai Diperhalusi & Cache Infiniti Generasi Seterusnya Disahkan


Take a look at our social media accounts along with other related pageshttps://paw6.info/related-pages/