GPU baharu Intel menunjukkan janji, tetapi Nvidia masih mempunyai kelebihan (NASDAQ:NVDA)

Editorial RobsonPL/iStock melalui Getty Images

Banyak dakwat tertumpah baru-baru ini sebagai Intel (NASDAQ:INTC) mendedahkannya yang selalu dinanti-nantikan Arc GPU, dijadualkan dikeluarkan pada musim panas.

GPU Intel Arc menerima banyak pujian daripada akhbar, menggembirakan sesetengah pihak dalam industri dan boleh menjadi positif untuk kewangan syarikat, tetapi masih terlalu awal untuk mengatakan bahawa ia akan menjadi pengganti yang berdaya maju untuk Nvidia (NASDAQ:NVDA) atau Peranti Mikro Lanjutan’ (NASDAQ:AMD) tawaran, firma pelaburan Truist berkata.

Penganalisis William Stein, yang menilai belian Nvidia, manakala Intel dan AMD dinilai memegang, menyatakan GPU desktop Arc adalah “langkah ke arah yang betul” untuk Intel yang berpangkalan di Santa Clara, California. Walau bagaimanapun, Nvidia sudah mantap dalam ruang kad grafik dan tawaran baharu itu tidak mungkin menjejaskan persaingan dalam masa terdekat.

“Kami percaya bahawa [Nvidia’s] kelebihan prestasi yang mantap dalam GPU permainan dan kekangan rantaian bekalan yang berterusan secara kolektif mencadangkan [Intel’s] produk sepatutnya mempunyai sedikit atau tiada kesan ke atas [Nvidia’s] perniagaan permainan buat masa ini,” tulis Stein dalam nota kepada pelanggan.

Di samping itu, penganalisis menyatakan bahawa Nvidia berada pada kedudukan yang baik dalam kecerdasan buatan dalam pusat data dan pengkomputeran tepi, seperti yang dibuktikan oleh pendapatan dan aliran tunainya yang semakin meningkat.

GPU diskret Intel Arc ditetapkan untuk keluaran “terhad” pada musim panas ini, dengan Arc 3 kini tersedia dalam komputer riba bermula pada $899. Pada musim panas, Arc 5 akan dikeluarkan dan Arc 7 ditetapkan untuk akhir tahun ini.

GPU ini akan menawarkan seni bina Xe-HPG Intel, menyokong pengesanan sinar dan boleh menukar imej untuk kualiti yang lebih baik.

Stein menyatakan bahawa ulasan awal telah menunjukkan Intel (INTC) Arc GPU mempunyai prestasi yang lebih besar daripada 50% daripada kad grafik bersepadu, Arc 3 benar-benar hanya berdaya saing dengan bahagian bawah pasaran.

Sebagai perbandingan, Nvidia baru-baru ini melancarkan GPU Hopper H100, yang mempunyai 80 bilion transistor dan mendahului prestasi seni bina Ampere, baru-baru ini hanya dua tahun yang lalu.

Pada acara baru-baru ini, Ketua Eksekutif Jensen Huang berkata 20 daripada H100 Nvidia boleh mengendalikan trafik internet seluruh dunia.

Berkemungkinan Arc 5 dan Arc 7 akan berharga “berdaya saing” dengan produk lain di pasaran dan boleh menjana beberapa pendapatan tambahan untuk Intel, dan mungkin juga mendapat momentum daripada peminat permainan, Stein mengakui.

Walau bagaimanapun, berkemungkinan jika terdapat sebarang kesan kepada Nvidia atau AMD (AMD), ia akan menjadi “sederhana,” terutamanya memandangkan industri semikonduktor masih dikekang bekalan, tetapi masih berkembang.

Di bawah Ketua Eksekutif Pat Gelsinger, Intel sedang mencari pusing sendiri dan bersaing dengan orang seperti Nvidia (NVDA), Peranti Mikro Lanjutan (AMD) dan juga Apple (AAPL), yang telah mengalihkan komputer Macnya daripada Intel memihak kepada cip yang direka bentuknya sendiri.

Nampaknya Arc GPU baharu adalah permulaan yang baik, menurut Wall Street, tetapi banyak lagi yang perlu dilakukan jika ia akan menjadi ancaman serius kepada mana-mana syarikat.

Intel (INTC) baru-baru ini mengumumkan ia akan membina sebuah Loji $20 bilion di Ohio dan melabur sebanyak $88 bilion di Eropah sepanjang dekad akan datang untuk meningkatkan pengeluaran cip.

We want to thank the author of this write-up for this outstanding material

GPU baharu Intel menunjukkan janji, tetapi Nvidia masih mempunyai kelebihan (NASDAQ:NVDA)


You can find our social media pages here and other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/