GPU GeForce ialah 80% daripada hasil EVGA—tetapi ia juga memutuskan hubungan dengan Nvidia

Pengeluar kad grafik eVGA telah mencipta nama untuk dirinya sendiri mengeluarkan dan menjual GPU GeForce Nvidia selama dua dekad, termasuk beberapa pilihan harga yang lebih menarik di pasaran. Tetapi menurut YouTubers di Pemain Nexus, penganalisis Jon Peddiedan siaran forum EVGAEVGA secara rasmi menamatkan hubungannya dengan Nvidia dan tidak akan mengeluarkan kad berdasarkan GPU siri RTX 4000 syarikat.

Kad grafik EVGA telah menggunakan GPU Nvidia secara eksklusif sejak penubuhannya pada tahun 1999, dan menurut Gamers Nexus, jualan GeForce mewakili 80 peratus daripada hasil EVGA, menjadikan ini perubahan penting dan boleh dikatakan membahayakan syarikat. Tetapi Ketua Pegawai Eksekutif EVGA Andrew Han memberitahu Gamers Nexus bahawa keputusan itu adalah mengenai “prinsip” dan bukannya kewangan—Han mengadu tentang kekurangan komunikasi daripada Nvidia tentang produk baharu, termasuk maklumat tentang harga dan ketersediaan.

Strategi penetapan harga Nvidia nampaknya merupakan satu lagi perkara yang menyakitkan untuk EVGA. Kad Edisi Pengasas pihak pertama Nvidia sering boleh mengurangkan harga kad yang ditawarkan oleh EVGA dan vendor lain, memaksa mereka sama ada menurunkan harga atau kehilangan jualan akibatnya.

Nvidia mungkin tidak bersalah sepenuhnya di sini—dinamik pasaran GPU yang lebih luas juga sukar untuk dinavigasi. Seperti yang dinyatakan oleh Peddie, walaupun kos GPU meningkat, margin keuntungan untuk rakan kongsi lembaga yang mengeluarkan GPU Nvidia telah menurun. GPU mewah moden mempunyai kuasa, penyejukan dan keperluan isyarat PCI Express yang lebih tinggi daripada kad hanya beberapa tahun lalu, menjadikannya lebih mahal untuk mereka bentuk dan mengeluarkan, dan melaporkan tentang siri RTX 4000 menunjukkan bahawa trend itu hanya akan teruskan.

Margin keuntungan untuk rakan kongsi papan tambah Nvidia seperti eVGA telah merosot seketika.
Besarkan / Margin keuntungan untuk rakan kongsi papan tambah Nvidia seperti eVGA telah merosot seketika.

Ia mungkin juga tidak membantu bahawa pasaran GPU telah menjunam kembali ke bumi tahun ini, selepas lebih setahun stok terhad dan harga melambung. Nilai mata wang kripto yang meluncur dan perpindahan mata wang kripto Ethereum daripada perlombongan GPU telah membanjiri pasaran dengan GPU terpakai, yang seterusnya menjejaskan permintaan untuk GPU baharu. Dalam panggilan pendapatan terakhir Nvidia, Ketua Pegawai Eksekutif Jensen Huang mengadu tentang “inventori berlebihan” GPU siri RTX 3000 yang berjaya terlepas unjuran pendapatan suku tahunannya sebanyak $1.4 bilion.

Bagi pihak Nvidia, pendirian awamnya boleh disimpulkan sebagai “selama ini dan semoga berjaya.”

“Kami mempunyai perkongsian hebat dengan EVGA selama ini dan akan terus menyokong mereka pada produk generasi semasa kami,” jurucakap Nvidia, Bryan Del Rizzo memberitahu Perkakasan Tom. “Kami doakan Andrew [Han] dan rakan-rakan kami di EVGA semua yang terbaik.”

Penamatan hubungan EVGA-Nvidia juga boleh menjejaskan Nvidia—Peddie mengatakan bahawa EVGA mewakili kira-kira 40 peratus bahagian pasaran GPU Nvidia di Amerika Utara—tetapi dalam jangka sederhana syarikat itu tidak mungkin akan terganggu. Nvidia mempunyai rakan kongsi lain, dan walaupun terdapat perbezaan dalam reka bentuk yang lebih sejuk dan kelajuan jam, GPU dalam siri yang sama cenderung untuk menunjukkan prestasi yang sama tanpa mengira rakan kongsi Nvidia yang benar-benar membuatnya. Dalam erti kata lain, RTX 3070 ialah RTX 3070, dan orang yang mahukannya hanya akan membeli satu daripada syarikat lain jika produk EVGA tidak tersedia.

EVGA akan terus menjual produknya yang lain, termasuk bekalan kuasa, walaupun Han memberitahu Gamers Nexus bahawa syarikat itu tidak bercadang untuk kembali ke pasaran GPU sama sekali—bukan dengan GPU AMD atau Intel, dan bukan dengan generasi produk GeForce akan datang. Han juga berkata bahawa EVGA akan terus menjual kad berdasarkan GPU GeForce yang lebih lama, termasuk siri RTX 3000, sehingga ia kehabisan stok menjelang akhir tahun 2022. Syarikat itu juga akan menyimpan inventori yang mencukupi bagi kad ini di tangan untuk memenuhi sebarang pembaikan atau penggantian waranti untuk kad yang disokong pada masa ini.

Kyle Orland menyumbang kepada laporan ini

We would like to give thanks to the writer of this post for this remarkable material

GPU GeForce ialah 80% daripada hasil EVGA—tetapi ia juga memutuskan hubungan dengan Nvidia


You can find our social media profiles and the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/