Hands-on dengan AptX Lossless, teknologi baharu yang menjanjikan audio berkualiti CD melalui Bluetooth

Muzik berkualiti CD masih menjadi penanda aras untuk audio yang baik; ia bukan resolusi tinggi, tetapi ia nyata lebih baik daripada muzik mampat yang hilang yang ditemui di Spotify dan pustaka MP3 lama anda. Tetapi sebenarnya mendengar muzik berkualiti CD yang tidak dimampatkan pada telefon masih boleh menjadi rumit jika kemudahan juga penting. Bahan sumber mesti mempunyai kualiti yang cukup tinggi di tempat pertama, dan sebaik sahaja ia mencapai telefon anda, anda memerlukan cara untuk membawanya ke fon kepala anda tanpa kualiti audio tambahan itu dimampatkan. Cukup mudah dalam era fon kepala berwayar, tetapi sedikit lebih sukar dengan fon telinga tanpa wayar.

Piawaian AptX Lossless baharu Qualcomm sepatutnya akhirnya menutup jurang antara kesetiaan audio berkualiti CD dan pemampatan Bluetooth yang tidak sempurna. Mengaksesnya masih lebih sukar daripada yang sepatutnya, tetapi selepas menghabiskan waktu petang membandingkannya dengan pendahulunya, perbezaan kualiti sangat ketara.

Fon telinga NuraTrue Pro, di luar sarungnya.

8 jam pengecasan dari fon telinga itu sendiri.

Sarung pengecas NuraTrue Pro.

Sarung pengecas menawarkan hayat bateri tambahan selama 24 jam.

Ia mengambil sedikit masa untuk perkakasan muncul yang sebenarnya menyokong standard baharu itu sejak ia pertama kali diumumkan lebih setahun yang lalu. Pada bulan Jun, syarikat audio Nura mengumumkan sepasang fon telinga pertama dengan sokongan untuk AptX Lossless, tetapi hanya segelintir telefon pintar di pasaran yang sebenarnya serasi dengan codec baharu. Itu akhirnya mula berubah, walaupun, dengan telefon seperti Asus Zenfone 9 yang dihantar dengan sokongan terbina dalam AptX Lossless. Nura memberikan saya sampel telefon untuk dapat meletakkan fon telinga baharunya dengan betul mengikut langkah mereka.

NuraTrue Pro sendiri ialah set fon telinga wayarles sebenar yang kelihatan agak tipikal. Mereka menawarkan 8 jam pengecasan daripada fon telinga itu sendiri, 24 jam tambahan daripada sarung itu, dan dilengkapi dengan empat mikrofon pada setiap fon telinga untuk mengendalikan panggilan dan pembatalan hingar. Mikrofon ini juga bertanggungjawab untuk teknologi bunyi diperibadikan tanda dagangan Nura, yang didakwa mengukur telinga anda untuk mengoptimumkan audio untuknya. Nura sedang membiayai fon telinga melalui kempen Kickstarteryang mengatakan bahawa fon telinga itu dijangka dilancarkan pada suku keempat tahun ini.

Jadi apakah itu AptX Lossless?

Secara kritikal, tunas wayarles Nura menyokong standard AptX Lossless Qualcomm. Pengeluar cip berkata teknologi Bluetooth baharu mampu menghantar audio berkualiti CD (16-bit / 44.1kHz), tanpa kehilangan butiran (oleh itu “Lossless”). Itu berbeza dengan codec resolusi tertinggi sebelum ini, AptX HD, yang masih sangat dimampatkan walaupun terdapat dakwaan bahawa ia menghantar audio yang berbunyi setanding dengan 24-bit / 48kHz atau bahkan 24-bit / 96kHz.

Walaupun penjenamaan losslessnya, AptX Lossless tidak sepenuhnya bebas mampatan. Masih terdapat sedikit pemampatan di tempat kerja di sini untuk membawa audio berkualiti CD 1.4Mbps ke bawah Kadar bit 1Mbps yang AptX Lossless mampu menghantar. Tetapi perbezaannya di sini ialah pemampatan yang digunakan tidak sepatutnya menyebabkan kehilangan data dan adalah tepat “bit-for-bit”. “Selepas ia tidak dimampatkan, ia betul-betul sama dengan yang asal,” kata Ketua Pegawai Eksekutif Nura Luke Campbell, “Fikirkan fail ZIP. Ia menjadi lebih kecil, tetapi ia betul-betul seperti ketika ia keluar.”

Metodologi ujian

Untuk ujian saya, saya menggunakan penstriman audio Lossless Apple Music. Saya mengesahkan bahawa saya telah menetapkan semua tetapan kualiti audio kepada pilihan tertinggi yang tersedia dan menyemak resolusi audio khusus yang disenaraikan untuk setiap trek. Dalam sesetengah kes, lagu ini sebenarnya mempunyai resolusi yang lebih tinggi daripada audio berkualiti CD yang mampu dihantar oleh AptX Lossless, tetapi itu tidak penting untuk tujuan ujian perbandingan saya.

Secara teori ujian itu sepatutnya agak mudah, tetapi perisian Qualcomm tidak menjadikannya sangat mudah untuk dilihat apabila anda menstrim melalui AptX Lossless. Codec baharu secara teknikalnya adalah lanjutan daripada AptX Adaptive, codec sedia ada syarikat yang menskalakan kadar bit audio anda secara dinamik bergantung pada persekitaran anda. Oleh itu, apabila saya menyambungkan fon telinga NuraTrue Pro ke Asus Zenfone 9, petua alat Qualcomm muncul untuk menyatakan bahawa saya telah disambungkan melalui “Bunyi Snapdragon” dan “Adaptif AptX” tanpa menyebut lossless secara khusus. Tetapi antara pengesahan Nura, saya mendengar di lokasi yang tidak sesak, dan tapak AptX Qualcomm secara khusus menyebut bahawa peranti menyokong AptX Losslesssaya yakin bahawa saya mendengar audio tanpa kehilangan.

Baik perisian Qualcomm mahupun Android tidak memberikan anda cara mudah untuk menogol antara versi AptX yang berbeza untuk melakukan ujian AB. Sebaliknya, atas cadangan Campbell, saya mengambil kesempatan daripada ketersambungan berbilang titik NuraTrue Pro untuk membandingkan secara terus mendengar melalui telefon bimbit serasi AptX Lossless (Asus Zenfone 9) dengan telefon serasi AptX HD biasa (yang Honor 70). Dengan persediaan ini, saya boleh menstrimkan Apple Music tanpa kehilangan ke kedua-dua telefon, dan kemudian meminta NuraTrue Pro disambungkan kepada setiap satu untuk melihat apa, jika ada, perbezaan dalam kualiti audio yang saya dapat lihat.

Keputusan

Pada telinga saya, AptX Lossless nampaknya memberikan impak yang kecil namun ketara pada kualiti audio. Ia bukan perbezaan malam dan siang (ternyata pemampatan audio Bluetooth benar-benar telah menjadi sangat baik dalam beberapa tahun kebelakangan ini), tetapi ia adalah jenis perbezaan kecil yang menyeronokkan untuk dipilih dalam trek biasa. Sedikit kejelasan tambahan di sini, sedikit kedalaman tambahan di sana.

Beralih kepada “Hotel California” oleh Eagles (yang Apple Music laporkan sedang distrim pada resolusi tinggi 24-bit / 192kHz), faedah Lossless kelihatan paling jelas dalam frekuensi tinggi. Nota gitar yang dipetik dalam intro lagu mempunyai lebih kecerahan dan kilauan dengan kualiti Bluetooth yang dihidupkan sehingga tanpa kehilangan, dan setiap instrumen sepanjang trek berasa lebih hadir dan boleh didengari. Ia tidak pernah berbunyi teruk apabila mendengar pada Honor 70, tetapi Zenfone 9 hanya mempunyai sedikit butiran tambahan itu.

Itu tidak bermakna perbezaannya adalah ketara, dan jelas sekali kualiti penguasaan trek mempunyai peranan yang besar untuk dimainkan. Saya cuba mendengar “Lithium” oleh Nirvana (24-bit / 44.1kHz, peningkatan yang lebih kecil daripada kualiti CD) dan adalah lebih sukar untuk membezakan antara kedua-dua codec audio. Mungkin riff dan vokal gitar pembukaan Cobain mempunyai lebih sedikit ruang di sekelilingnya dengan AptX Lossless didayakan, tetapi saya ragu saya akan dapat membezakannya dalam ujian buta. Perbezaannya lebih ketara sedikit dalam helah yang lebih sibuk seperti “Territorial Pissings,” yang terdengar lebih keruh pada peranti bukan AptX Lossless, tetapi perbezaannya adalah kecil.

Seterusnya saya mencuba beberapa tekno dengan “Elliptic” oleh Vessels (16-bit / 44.1kHz, aka kualiti CD). Walaupun telefon bimbit bukan AptX Lossless terasa seperti semakin tertekan dengan bunyi bes trek yang berdentum, Zenfone 9 memberikannya bunyi yang lebih seimbang, dengan bunyi audio yang lebih tinggi kedengaran lebih menonjol dalam adunan dan memberi lebih banyak ruang untuk bernafas . Rasanya hampir seperti AptX Lossless membantu menyah-kuburkan lagu dari lautan bass.

Akhirnya saya memberikan “Peta” oleh Yeah Yeah Yeahs mendengar (24-bit / 44.1 kHz). Di sini, setiap instrumen berasa lebih tiga dimensi apabila distrim melalui AptX Lossless. Mereka berbunyi kurang seperti bahagian trek muzik, dan lebih seperti instrumen fizikal yang telah dirakam di studio.

Fon telinga NuraTrue Pro, satu dalam bekas pengecas, satu di luar.

Teknologi pemperibadian bunyi tanda dagangan Nura masih ada.

Dalam setiap kes, saya sukar untuk memanggil penambahbaikan yang ditawarkan oleh AptX Lossless transformatif. Tetapi rasanya ia menambahkan sedikit perincian tambahan yang sering saya tidak sedar saya hilang. Ia hampir seperti saat itu apabila anda mula menstrim video, dan ia kelihatan ok sehingga saat itu apabila ia menampan dengan betul dan muncul dalam fokus. Ia tidak kelihatan “buruk” sebelum ini, tetapi apabila anda melihatnya dalam kualiti tertinggi, anda akan menyedari kekurangannya.

Sentiasa terdapat banyak pembolehubah semasa menguji gear audio, dan saya tidak mahu membuat sebarang kesimpulan akhir tentang AptX Lossless dari masa yang saya habiskan dengan NuraTrue Pro. Codec boleh memberi kesan yang lebih ketara pada fon kepala yang lebih tinggi dan/atau atas telinga atau dengan lagu yang berbeza, contohnya. Tetapi, berdasarkan pendengaran saya, kesan AptX Lossless cukup halus sehingga saya secara peribadi tidak akan tergesa-gesa untuk membeli sepasang fon kepala baharu berdasarkan codec audio sahaja (maaf Nura), dan saya pasti tidak akan membeli telefon baharu untuk mendapatkan sokongan. Walaupun diberi pilihan antara dua pasang fon kepala, saya mungkin akan memilih berdasarkan kualiti audio subjektif dan bukannya model yang mempunyai codec audio yang lebih maju pada helaian spesifikasinya.

Sebaik-baiknya, AptX Lossless hanya akan menjadi salah satu ciri audio yang disokong oleh telefon pintar dan fon kepala yang mencukupi yang anda mendapat manfaat daripadanya tanpa disedari. Tetapi sementara AptX disokong secara meluas merentasi banyak fon kepala wayarles dan telefon Android, ia tetap tiada dalam iPhone dan AirPods. Penstriman Bluetooth tanpa kehilangan mungkin merupakan peningkatan yang hebat untuk mana-mana audiophile yang tidak suka idea mendengar audio lossy, tetapi faedah halusnya mungkin lebih sukar untuk dijual untuk lebih banyak pendengar arus perdana.

Crowdfunding adalah bidang yang huru-hara secara semula jadi: syarikat yang mencari pembiayaan cenderung membuat janji besar. Menurut a kajian yang dijalankan oleh Kickstarter pada tahun 2015, kira-kira 1 dalam 10 produk “berjaya” yang mencapai matlamat pembiayaan mereka gagal untuk menyampaikan ganjaran sebenarnya. Antara yang menghantar, kelewatan, tarikh akhir yang terlepas atau idea yang dijanjikan secara berlebihan bermakna selalunya terdapat kekecewaan di hadapan untuk produk yang berjaya diselesaikan.

Pertahanan terbaik adalah menggunakan pertimbangan terbaik anda. Tanya diri anda: adakah produk itu kelihatan sah? Adakah syarikat membuat tuntutan aneh? Adakah terdapat prototaip yang berfungsi? Adakah syarikat menyebut rancangan sedia ada untuk mengeluarkan dan menghantar produk siap? Adakah ia telah melengkapkan Kickstarter sebelum ini? Dan ingat: anda tidak semestinya membeli produk apabila anda menyandarkannya di tapak crowdfunding.

Fotografi oleh Jon Porter / The Verge

We wish to give thanks to the author of this write-up for this remarkable web content

Hands-on dengan AptX Lossless, teknologi baharu yang menjanjikan audio berkualiti CD melalui Bluetooth


You can find our social media profiles here as well as other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/