Harga GPU Baharu dan Terpakai Terus Turun apabila Kripto Runtuh

Nvidia GeForce RTX 3060 Ti

Nvidia GeForce RTX 3060 Ti
Imej: Nvidia

Berita buruk untuk pelombong crypto adalah berita baik untuk pemain. Walaupun harga GPU semakin menurun sejak beberapa bulan lalu, kejatuhan mata wang kripto yang berterusan nampaknya mempercepatkan pengembalian kepada MSRP. Sebagai Laporan Perkakasan Tom, harga GPU menurun sekitar 15% pada bulan Mei berikutan penurunan 10% hingga 15% pada bulan-bulan sebelumnya. Dalam sesetengah kes, harga jatuh di bawah harga yang disyorkan.

Buat masa ini, pasaran terpakai di eBay menurun pada kadar yang lebih pantas, walaupun harga untuk GPU baharu juga semakin menurun. Harga runcit jatuh sebanyak 2% dalam dua minggu lalu; itu mungkin tidak berbunyi seperti much, tetapi penurunan itu telah diimbangi oleh kenaikan 9% dalam harga RTX 3080 (12GB).

Kad grafik teratas daripada Nvidia dan AMD menikmati penurunan harga yang ketara, dengan RTX 3070 dan RTX 3070 Ti jatuh sebanyak 7% dan RTX 3050 kini 6% lebih mampu milik berbanding sebelum ini. Malah RTX 3090 Ti perdana turun 5%. Keadaan lebih stabil di hadapan AMD, walaupun harga untuk Radeon RX 6600 XT dan RX 6600 jatuh sebanyak 3%. Kebanyakan kad lain daripada Team Red mengekalkan harganya dari bulan ke bulan tetapi sudah hampir dengan MSRP, manakala kad Nvidia mempunyai laluan ke belakang yang lebih panjang.

Melihat pada harga runcit purata berbanding harga yang dicadangkan, hanya kad mewah Nvidia (RTX 3090 Ti, RTX 3090, RTX 3080 Ti) yang dijual pada atau di bawah MSRP. Yang lain-termasuk RTX 3080, 3070, 3060 Ti, 3060 dan 3050-kekal $50 hingga $100 di atas bertanya.

Pasaran terpakai, seperti yang dinyatakan di atas, sedang menjunam pada kadar yang lebih pantas. Sepanjang dua minggu lalu, RTX 3060 Ti Nvidia turun sebanyak 19%, RTX 3080 sebanyak 17% dan RTX 3070 sebanyak 15%. Purata harga jualan di eBay turun sebanyak 10% dalam masa 14 hari sahaja, dan jika anda mengabaikan AMD RX 6750 XT dan RX 6400 baharu (yang sukar ditemui), penurunan purata ialah 12%.

Perkakasan Tom mencadangkan kad ini dijual semula, sebahagiannya, disebabkan oleh penurunan mendadak dalam nilai mata wang kripto. Dengan kejatuhan kripto dan harga tenaga meningkat, pelombong berputus asa dan cuba mendapatkan kembali sebahagian daripada wang yang mereka hilang untuk membeli peralatan sebelum orang lain menjual GPU mereka pada harga yang lebih rendah. Bitcoin, dengan cara itu, jatuh dari sekitar puncak $32,000 kepada kira-kira $21,000 dalam beberapa minggu lepas manakala Ethereum berada pada sekitar $1,100, turun daripada $1,900. Perlu diingat bahawa GPU yang digunakan boleh menjadi sisa yang terlalu banyak digunakan oleh pelombong kripto, dan mungkin tidak mempunyai banyak hayat yang tinggal di dalamnya.

Walau apa pun, hasilnya adalah GPU yang lebih berpatutan untuk pemain yang telah diketepikan selama dua tahun yang lalu kerana masalah rantaian bekalan dan scalper menjadikannya hampir mustahil untuk membeli kad grafik dan lebih sukar untuk mencari kad pada harga yang berpatutan. Seperti yang ditunjukkan oleh Perkakasan Tom, RTX 3080 berharga lebih daripada $1,000 hanya beberapa bulan yang lalu; anda kini boleh mencari satu untuk sekeliling $640 atau, dalam satu perjanjian tertentu, $418 apabila anda membeli enam.

Jadi patutkah awak keluar dan beli GPU sekarang? Tidak tepat. Nvidia dijadualkan untuk dikeluarkan Kad RTX 40-siri lewat tahun ini manakala AMD akan bersaing dengan GPU siri RX 7000. Ini sudah pasti akan membawa keuntungan prestasi yang ketara berbanding kad keluar, tetapi persoalan sebenar ialah sama ada stok yang mencukupi—dan harga yang cukup kompetitif—untuk menjadikannya naik taraf berbaloi berbanding gen semasa yang kini lebih mampu dimiliki.

We would love to give thanks to the author of this post for this amazing material

Harga GPU Baharu dan Terpakai Terus Turun apabila Kripto Runtuh


Explore our social media profiles and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/