Hari ini saya belajar anda boleh mengenal pasti tumbuhan dan bunga hanya menggunakan kamera iPhone anda

Kadangkala, walaupun sebagai wartawan teknologi, anda boleh terperangkap dengan betapa cepatnya teknologi bertambah baik. Contoh contoh: baru hari ini saya mengetahui bahawa iPhone saya telah menawarkan ciri yang telah lama saya idamkan — keupayaan untuk mengenal pasti tumbuh-tumbuhan dan bunga daripada hanya foto.

Memang benar bahawa pelbagai aplikasi pihak ketiga telah menawarkan fungsi ini selama bertahun-tahun, tetapi kali terakhir saya mencubanya, saya kecewa dengan kelajuan dan ketepatannya. Dan, ya, terdapat Google Lens dan Imbasan Snapchattetapi ia sentiasa kurang mudah untuk membuka apl yang saya tidak akan gunakan sebaliknya.

Tetapi, sejak pengenalan iOS 15 pada September lalu, Apple telah menawarkan versi tersendiri bagi ciri carian visual ini. Ia dipanggil Visual Look Updan ia sangat bagus.

Ia berfungsi dengan sangat mudah. Cuma buka foto atau tangkapan skrin dalam apl Foto dan cari ikon “i” biru di bawah. Jika ia mempunyai cincin berkilauan kecil di sekelilingnya, maka iOS telah menemui sesuatu dalam foto yang boleh dikenal pasti menggunakan pembelajaran mesin. Ketik ikon, kemudian klik “Look Up” dan ia akan mencuba dan mengorek beberapa maklumat berguna.

Mengetik ikon “i” biasanya memberi anda lebih banyak maklumat tentang masa anda mengambil foto dan tetapan kamera anda. Walau bagaimanapun, jika cincin itu berkilauan, terdapat data Visual Look Up untuk dilihat juga.

1655814177 658 Hari ini saya belajar anda boleh mengenal pasti tumbuhan dan

Selepas anda menekan ikon “i”, anda akan mempunyai pilihan untuk mencari maklumat lanjut berdasarkan beberapa kategori terpilih.

Ia bukan sahaja berfungsi untuk tumbuhan dan bunga, sama ada, tetapi untuk tanda tempat, seni, haiwan peliharaan dan “objek lain”. Ia tidak sempurna, sudah tentu, tetapi ia mengejutkan saya lebih kali daripada ia mengecewakan saya. Berikut adalah beberapa lagi contoh hanya dari gulungan kamera saya:

Hari ini saya belajar anda boleh mengenal pasti tumbuhan dan

Visual Look Up berfungsi untuk tanda tempat, haiwan dan seni, serta tumbuhan dan bunga.
Imej: The Verge

Walaupun Apple mengumumkan ciri ini tahun lepas di WWDC, ia tidak betul-betul menafikan ketersediaannya. (Saya melihatnya melalui pautan dalam salah satu surat berita teknologi kegemaran saya, The Overspill.) Malah halaman sokongan rasmi untuk Visual Look Up memberikan mesej bercampur-campur, memberitahu anda di satu tempat ia “AS sahaja” kemudian menyenaraikan kawasan serasi lain di halaman yang berbeza.

Visual Look Up ialah masih terhad dalam ketersediaannya, tetapi akses telah berkembang sejak dilancarkan. Ia kini tersedia dalam bahasa Inggeris di AS, Australia, Kanada, UK, Singapura dan Indonesia; dalam bahasa Perancis di Perancis; dalam bahasa Jerman di Jerman; dalam bahasa Itali di Itali; dan dalam bahasa Sepanyol di Sepanyol, Mexico dan AS.

Ia adalah ciri yang hebat, tetapi ia juga membuatkan saya tertanya-tanya apa lagi yang boleh dilakukan oleh carian visual. Bayangkan merakam gambar tanaman rumah baharu anda, sebagai contoh, hanya untuk Siri bertanya “mahu saya sediakan peringatan untuk jadual penyiraman?” — atau, jika anda mengambil gambar mercu tanda semasa bercuti, untuk Siri mencari di web untuk mencari waktu buka dan tempat membeli tiket.

Saya belajar lama dahulu bahawa ia adalah bodoh untuk meletakkan harapan anda pada Siri melakukan sesuatu yang terlalu maju. Tetapi ini adalah jenis ciri yang mungkin kita perolehi dengan set kepala AR atau VR masa hadapan. Harap-harap jika Apple memperkenalkan fungsi seperti ini, ia akan menghasilkan percikan yang lebih besar.

We want to give thanks to the author of this short article for this incredible content

Hari ini saya belajar anda boleh mengenal pasti tumbuhan dan bunga hanya menggunakan kamera iPhone anda


Discover our social media profiles and other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/