Huawei Mate Xs 2: Adakah pembunuh Galaxy Fold Huawei membuktikan Samsung melakukan kesalahan lipat?

Ia adalah 2019 apabila Huawei telefon masih dapat menjalankan apl Google secara asli. Sekali lagi, pada tahun 2019, bersama-sama dengan Samsungdua pembuat telefon Android terbesar (pada masa itu) memulakan revolusi yang akan diperkatakan selama bertahun-tahun akan datang.

Huawei Mate X dan Galaxy Fold diumumkan pada bulan Februari dan akhirnya berjaya ke rak, membawa lautan cita-cita dan sekumpulan besar ketidaksempurnaan. Ia adalah apa-apa selain produk siap yang mungkin tidak sepatutnya dikeluarkan, tetapi perkara yang saya ingin fokuskan ialah produk tersebut potensi. Mate X dan Galaxy Fold menandakan permulaan perlumbaan telefon boleh lipat, dan yang ini tidak menjadi perlahan!

Seperti yang anda ketahui, pengganti Galaxy Fold 2020 dan 2021 Samsung memutuskan untuk mengikuti corak naik taraf linear dengan beberapa perubahan jelas yang sepatutnya ada sejak awal (Galaxy Z Fold 2), atau beberapa peningkatan yang dihargai tetapi masih bertambah (Galaxy Z Fold 3). Dan walaupun menjadi peningkatan besar-besaran berbanding Galaxy Fold asal (bar tidak ditetapkan tinggi), Galaxy Z Fold 3 Samsung masih menghadapi cabaran yang menyusahkan telefon boleh lipat syarikat sejak hari pertama…

 • Lipatan 3 masih berbentuk janggal apabila ditutup
 • Ia masih mempunyai lipatan dan celah paling menonjol yang pernah kami lihat pada boleh lipat
 • Ia masih lebih berat, lebih besar dan kurang berkemampuan di beberapa kawasan utama berbanding telefon papak

Sementara itu, walaupun pesaing boleh lipat China itu jelas digoncang oleh embargo perdagangan AS (berterusan) yang memotong aliran aplikasi Google syarikat dan akses kepada komponen perkakasan utama, Huawei… berterusan.Malah, di tengah-tengah larangan perdagangan, syarikat dari Shenzhen itu telah mengeluarkan a keajaiban teknologimenjadi pembuat telefon pertama yang mengatasi Samsung dan/atau Apple dan menjadi pengeluar telefon terbesar dunia – peneraju yang dipegang Huawei hanya untuk beberapa bulan pada 2020.

Walaupun dalam masa yang sukar, budaya korporat Huawei yang mencapai kejayaan, penuh cita-cita dan dipacu inovasi kekal utuh, dan Huawei Mate Xs 2 hadir untuk menyampaikan buktinya. Apa yang tinggal ialah untuk melihat sama ada pemikiran progresif dan kejuruteraan yang mengagumkan sudah cukup untuk meyakinkan khalayak barat bahawa telefon lipat ke luar tanpa apl Google adalah cara terbaik.

Tugas mudah! Hah?

Mate Xs 2: Huawei kembali ke akar lipatnya; memberikan naungan pada Lipat 3 Samsung yang tebal, dan iPhone 13 konservatif AppleSaya telah mengikuti pembentangan Mate Xs 2 selama 20 minit, yang disampaikan oleh anda, Richard Yu (dalam bahasa Mandarin yang fasih), jadi anda tidak perlu melakukannya. Sama-sama! Saya akan mengambil patung di tepi Pantai Timur.

Bagaimanapun… Apa yang saya ingin cuba dan fahami ialah bagaimana Huawei merancang untuk bersaing dengan model seperti Galaxy Z Fold 3, Oppo Find N, Vivo X Fold dan Honor Magic V, atau dengan kata lain, telefon lipat dalaman . Dan terima kasih kepada Google Pixel 6 Pro saya, yang agak fasih berbahasa Cina kerana keupayaannya untuk menterjemah perbualan dan teks, saya rasa saya berjaya memahami intipatinya!

Huawei sungguh percaya pada reka bentuk lipatan luaran, dan jika kita melihat apa yang berjaya dicapai oleh syarikat di sini, sukar untuk berdebat dengan hasil akhirnya. Dalam semangat Huawei yang sebenar, terdapat banyak perbandingan Galaxy dan iPhone sepanjang pembentangan, yang, sudah tentu, bertujuan untuk melukis Huawei dalam cahaya yang positif.

Tetapi mari kita lihat sama ada Richard Yu & Co mempunyai apa-apa untuk dibanggakan…

Huawei Mate Xs 2: Seringan iPhone dan dengan bateri yang lebih besar daripada Galaxy – adakah ini boleh dilipat paling “biasa” setakat ini?Huawei Mate Xs 2 menetapkan beberapa rekod telefon boleh lipat yang membuktikan faktor bentuk boleh lipat luar tidak boleh diabaikan oleh syarikat saingan. Sebagai seseorang yang menghabiskan banyak masa secara aktif menggunakan Galaxy Z Fold 3, perkara pertama yang menonjol dari helaian spesifikasi Mate ialah sejauh mana Mate Xs 2 lebih ringan berbanding dengan telefon lipat Samsung atau mana-mana telefon lipat dalam yang lain pada pasar:

 • Huawei Mate Xs (255g atau 257g untuk versi 12/512GB)
 • Galaxy Z Fold 3 (271g)
 • Oppo Find N (275g)
 • Honor Magic V (293g)
 • Huawei Mate X2 (295g)
 • Vivo X Fold (311g)

Saya telah melakukannya banyak kali tetapi saya tidak akan jemu untuk mengulangi berat telefon itu perkaradan ia membuat perbezaan yang jauh lebih ketara kepada pengalaman pengguna daripada yang anda fikirkan.

Tidak seperti komputer riba atau tablet besar yang perbezaan 10, 20 atau bahkan 50g mungkin tidak disedari, untuk peranti yang anda pegang dalam satu tangan, walaupun sekecil 5g boleh membuat perbezaan. Tetapi Honor Mate Xs 2 telah mencapai sesuatu yang benar-benar di luar jangkaan sesiapa di sini…Mate Xs 2 ialah:

 • 16g atau 6.2% lebih ringan daripada Galaxy Z Fold 3
 • 20g atau 7.8% lebih ringan daripada Oppo Find N yang sangat kecil
 • 38g atau 14.9% lebih ringan daripada Honor Magic V yang lebih besar
 • 40g atau 15.6% lebih ringan daripada Mate X2 – lipatan dalam Huawei sendiri
 • 56g atau 21.9% lebih ringan daripada Vivo X Fold, yang lebih berat daripada iPad mini 6

Tetapi di sini datang penyepak lain…

Huawei Mate Xs 2 jauh mendahului saingan dalam hal berat sehingga kita perlu membandingkannya dengan telefon perdana “biasa” untuk memahami dengan tepat betapa ringannya untuk apa itu.

Dan apabila kami melakukannya, kami mendapati bahawa Mate Xs 2 hanya kira-kira 15 gram lebih berat daripada iPhone 13 Pro Max dan sebenarnya lebih ringan daripada perdana terbesar Apple apabila yang terakhir dalam kes! Apa?!

 • Huawei Mate Xs 2 = 255g/257g
 • iPhone 13 Pro Max dalam sarung standard ≈ 265g

Secara terang-terangan, produk boleh lipat diketepikan, ini jelas bermakna bahawa Apple berada dalam keperluan mendesak untuk mengurangkan berat pada telefon utama mereka, tetapi pada masa yang sama, ia memberitahu kita sejauh mana Huawei telah datang, dan itu adalah… sangat jauh. Huawei Mate X yang asal mempunyai berat 300 gram. Yap.

Saiz bateri Mate Xs 2: Adakah Huawei 2022 boleh dilipat satu keajaiban kejuruteraan?

Tetapi pastinya, jika peranti lipat Huawei 2022 adalah yang paling ringan di pasaran dan lebih ringan daripada iPhone 13 Pro Max dalam sesuatu kes, ia mesti mempunyai bateri yang kecil? Sebenarnya… Sebaliknya!

 • Huawei Mate Xs 2 – Bateri 4880 mAh (versi 12/512GB) atau 4600 mAh untuk versi standard
 • Honor Magic V – bateri 4750 mAh
 • Vivo X Fold – Bateri 4600 mAh
 • Huawei Mate X2 – Bateri 4500 mAh
 • Oppo Find N – bateri 4500 mAh
 • Galaxy Z Fold 3 – bateri 4400 mAh

Sebagai permulaan, mengasingkan model Mate Xs 2 paling tinggi daripada model peringkat permulaan dengan memberikannya bateri yang lebih besar mungkin merupakan yang pertama untuk dua peranti yang berkongsi dimensi yang sama tetapi… Anda lakukan, Huawei. Bagaimanapun , mengemaskan hampir 5000 mAh sel ke dalam peranti boleh lipat yang tebalnya hanya 11mm apabila ditutup dan 5.4mm apabila dibuka adalah sesuatu yang luar biasa. Jangan lupa bahawa Mate Xs 2 juga lebih ringan daripada semua telefon yang disebutkan di atas.

Sudah tentu, kami perlu menunggu unit semakan kami dan ujian lanjut untuk mengetahui sama ada bateri yang lebih besar akan berubah-ubah permainan seperti yang kelihatan.

Huawei Mate Xs mungkin merupakan telefon boleh lipat paling “biasa” yang pernah kami lihatPastinya, berat dan keajaiban bateri yang berjaya dilakukan oleh Huawei sememangnya ciri yang paling mengagumkan bagi Mate Xs 2 baharu.

Walau bagaimanapun, syarikat ini juga menjanjikan bahawa kali ini, mekanisme engsel peranti itu lebih kukuh, berkat lapisan aloi titanium yang terletak di bawah paparan. Tambahan pula, engsel itu dikatakan bertambah baik dan lebih ketat berbanding sebelum ini, yang merupakan peningkatan yang sangat dialu-alukan. Tinjauan langsung awal oleh media China nampaknya menyetujuinya.

Tetapi pada akhirnya, saya ingin menunjukkan sesuatu yang lain…

Jika kita terlupa semua butiran teknikal (yang sangat mengagumkan), saya percaya matlamat Huawei adalah untuk mencipta telefon boleh lipat paling “biasa” yang tidak terasa seperti alat kawalan jauh apabila ditutup atau tablet buruk apabila dibuka. Dan… nampaknya mereka melakukannya!

Ya, saya percaya reka bentuk lipatan luar Huawei adalah cara yang sesuai (untuk rekod, saya sentiasa percaya itu), dan setakat ini, ia adalah satu-satunya reka bentuk yang membolehkan telefon boleh lipat berasa sedekat mungkin dengan telefon standard. adalah penting untuk pengalaman pengguna.

Selain itu (dan jika kita mahu kembali kepada teknikal), reka bentuk lipatan luar Mate Xs 2 membawakan satu lagi penambahbaikan berbanding telefon lipat dalam:

 • Tiada bonggol kamera, yang bermaksud telefon tidak akan bergoyang apabila diletakkan di atas meja
 • Anda boleh menggunakan kamera utama pada telefon tanpa perlu memegangnya dalam bentuk tabletnya
 • Cengkaman seperti Kindle di sebelah kanan Mate Xs 2 menjadikan telefon mudah dipegang dengan sebelah tangan apabila dibuka, terutamanya memandangkan betapa ringannya telefon tersebut.
 • Anda boleh menggunakan bahagian belakang skrin sebagai pemidang tilik untuk orang yang anda ambil foto semasa telefon ditutup, yang tidak boleh dilakukan dengan telefon lipat dalam.
 • Anda mempunyai skrin yang sama sama ada telefon dilipat atau dibuka, bermakna anda tidak perlu memilih antara dua paparan berbeza (dari segi rasa atau kadangkala keupayaan teknikal)
Lebih-lebih lagi, Huawei hampir menghapuskan lipatan dan berjanji bahawa Mate Xs 2 ialah telefon boleh lipat dengan paparan paling rata dalam perniagaan – satu dakwaan yang mungkin perlu saya setujui, berdasarkan perbandingan awal yang saya temui dalam talian.

Mate Xs 2 juga menampilkan dua kamera utama Huawei P50 Pro – penderia utama 50MP (tanpa OIS) dan penembak sudut ultra lebar 13MP yang sama. Kanta ketiga di atas kapal ialah zum optik 3x, yang sepadan dengan telefon seperti iPhone 13 Pro dan Galaxy S22. Mengetahui legasi kamera telefon pintar luar biasa Huawei, adalah selamat untuk mengandaikan kamera ini akan memberikan prestasi hebat.

Huawei Mate Xs 2 tidak akan semahal yang dijangkakan… tidak dekat pun

Ceri di atas di sini ialah Mate Xs 2 berharga hanya $1,500! Sudah tentu, jika anda pergi ke China untuk mendapatkan satu…

Kami menjangkakan Mate Xs 2 akan mula dijual di pasaran lain, tetapi setakat ini, kami tidak tahu bila perkara ini akan berlaku. Walau bagaimanapun, menurut beberapa sumber saya, versi global peranti kemungkinan besar akan menelan kos kira-kira $1,800, yang tidak berpatutan, tetapi tidak juga di luar jangkaan saya, memandangkan hanya paparan pada Mate Xs 2 berharga kira-kira $500.

Malah, ini adalah perbezaan harga yang besar berbanding telefon lipat Huawei sebelum ini, yang menghampiri paras $3,000, dan petanda bahawa Huawei benar-benar percaya pada faktor bentuk ini dan mahu lebih ramai orang mendapatkannya secepat mungkin.

Akhirnya: Adakah anda akan membeli Huawei Mate Xs 2 jika ia menjalankan apl Google?

Walaupun kelihatan seperti peranti boleh lipat terbaik yang dilihat secara terang-terangan, terdapat dua cabaran di hadapan Mate Xs 2. Syukurlah, Huawei telah bekerja keras dan cuba menangani kedua-duanya, atau sekurang-kurangnya menjadikan mereka kurang daripada masalah. Sudah tentu saya merujuk kepada:

 • Ketahanan
 • Kekurangan apl Google

Pertama, syarikat itu menjanjikan Mate Xs 2 lebih tahan lama daripada Mate Xs berkat penggunaan lapisan aloi titanium yang terletak di bawah paparan. Syarikat itu juga menyediakan sarung yang menarik dalam kotak yang direka untuk kekal pada Mate Xs 2 apabila telefon dilipat tetapi juga dibuka. Tidak perlu dikatakan, ini mengurangkan dengan ketara kemungkinan paparan telefon rosak kerana yang ini tidak akan terdedah pada setiap masa.

Setakat apl Google, telefon Huawei masih tidak dapat menjalankannya, dan bagi semua peminat teknologi yang paling mengecewakan, nampaknya ini tidak akan berubah dalam masa terdekat. Walau bagaimanapun, Huawei telah melakukan tugas yang baik dalam mengurangkan krisis dengan membawa apl bukan Google ke telefonnya melalui AppGallery – gedung aplikasi Huawei sendiri atau Petal Search, yang membolehkan anda memasang apl daripada internet.

Instagram, Facebook, Messenger, WhatsApp, Spotify, dan juga beberapa permainan arus perdana seperti Asphalt 9 dan PUBG semuanya tersedia pada telefon Huawei, termasuk Mate Xs 2. Dan, sudah tentu, anda boleh menggunakan perkhidmatan Google melalui penyemak imbas seperti yang anda lakukan pada komputer riba anda. Sudah tentu, tidak mempunyai YouTube atau Peta Google sebagai apl adalah tidak sesuai, tetapi ia juga bukan seperti anda tidak boleh mengaksesnya sama sekalisekiranya anda membuat keputusan untuk melabur dalam peranti Huawei.

Jadi, tolong… beritahu saya! Adakah anda akan membeli Huawei Mate Xs 2 jika ia menjalankan apl Google dan jika harganya sama seperti Galaxy Z Fold 4? Kerana saya sendiri tahu jawapan kepada soalan ini…

We would love to thank the writer of this write-up for this awesome web content

Huawei Mate Xs 2: Adakah pembunuh Galaxy Fold Huawei membuktikan Samsung melakukan kesalahan lipat?


Take a look at our social media accounts and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/