Indie dev melancarkan operasi sengatan yang berjaya terhadap kurator Steam yang menipu

Besarkan / Konsep artis tentang pembangun indie Fabrice Breton mengetepikan beberapa kurator penipuan.

Valve telah mengalih keluar segelintir halaman kurator Steam selepas operasi sengatan maya mendedahkannya sebagai sebahagian daripada penipuan yang jelas untuk memperoleh dan menjual semula kunci permainan percuma.

Dalam benang Twitter disiarkan awal minggu ini, Pecah Penyiasat pemaju Fabrice Breton dibincangkan banjir permintaan kunci permainan percuma dia dapat daripada kurator Steam selepas pelancaran permainannya baru-baru ini. Walaupun beberapa halaman kurator itu tidak syak lagi sah, Breton mengesyaki ramai lagi yang digunakan oleh penipu halaman kurator yang dinaikkan secara buatan untuk mendapatkan kunci permainan percuma. Kunci percuma itu kemudiannya boleh ditukar menjadi wang tunai sejuk melalui penjual semula kod pasaran kelabu seperti G2Asekali gus memakan jualan sah yang menguntungkan pemaju.

Untuk memisahkan kurator penipuan daripada yang sebenar, Breton berkata dia menjawab permintaan utama tersebut dengan kunci untuk versi Prolog permainan yang percuma dan terhad bukannya keluaran penuh. Walaupun kunci tersebut tidak dapat dibezakan daripada yang penuh sebelum penebusan, mana-mana kurator yang benar-benar berminat untuk bermain permainan akan segera menyedari perbezaannya dan menjangkau masalah tersebut.

Hanya beberapa kurator yang mengadu, “mengesahkan bahawa kebanyakan e-mel tersebut adalah daripada penipu yang tidak pun mengaktifkan kunci tersebut pada akaun mereka sebelum menyiarkan ulasan” seperti yang dikatakan oleh Breton. Permainan itu ketersediaan pantas pada tapak jualan semula utama juga mencadangkan bahawa banyak kunci percuma yang dihantar Breton tidak dimainkan oleh penerima.

Adakah anda juga bermain permainan itu?

Berikutan percubaan kecil ini, Breton berkata dia melihat “sebahagian besar ulasan negatif ‘mencurigakan'” untuk permainannya muncul daripada beberapa kurator yang mendapat kunci Prolog. Itu termasuk banyak kurator yang mana Brok adalah satu-satunya permainan dengan ulasan negatif dan beberapa kurator yang menukar cadangan mereka daripada positif kepada negatif (kemungkinan selepas “memarah pelanggan kembali kepada mereka” daripada tapak jualan semula, menurut Breton).

“Ulasan itu 100 peratus palsu kerana, memandangkan saya menghantar kunci Prolog kepada mereka, mereka tidak dapat bermain sepenuhnya,” kata Breton. Dan sementara sistem semakan pengguna yang lebih langsung Steam memerlukan pengulas untuk benar-benar memiliki dan bermain permainan yang disemakhalaman kurator boleh mengesyorkan atau menyorot sebarang permainan dalam katalog Steam.

Darklinkpower pengguna Reddit melakukan penyelaman yang dalam pada kurator yang menyorot Brok dan mencatatkan beberapa persamaan yang mencurigakan antara kebanyakannya, termasuk tarikh penciptaan dan pentadbir yang serupa. Semua halaman kurator itu tidak lagi tersedia setakat pagi Rabu, bagaimanapun, selepas pembersihan jelas oleh Valve kerana “melanggar Peraturan dan Garis Panduan Komuniti Steam” (beberapa halaman kurator pada masa ini masih ada dalam Versi cache Google dari minggu kebelakangan ini).

“Entah bagaimana, saya rasa sedikit rasa bersalah atasnya sekarang,” tulis Breton tentang peranannya yang jelas dalam menyingkirkan kurator ini. “Saya sedar penipu itu sering tinggal di negara kurang bernasib baik di mana mencari nafkah lebih sukar. Tetapi mereka harus melakukan kerja positif, membina sesuatu dan bukannya mengisi peti mel kami dengan spam dan membuang kerja orang lain.”

Breton disyorkan yang Injap diubah suai Steam’s Curator Connect program untuk mengehadkan banjir permintaan palsu yang dihadapi oleh pembangun dan membenarkan pembangun mengenal pasti dan mengesahkan kurator yang dipercayai. Breton juga mahu Steam “tidak membenarkan kurator menyemak permainan yang bukan milik mereka [or] sekurang-kurangnya membenarkan pemain melihat ulasan kurator yang dilakukan dengan bermain permainan dan berapa banyak masa bermain.”We want to say thanks to the writer of this short article for this incredible content

Indie dev melancarkan operasi sengatan yang berjaya terhadap kurator Steam yang menipu


You can find our social media profiles and other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/