Ini adalah berapa banyak Apple Music membayar artis berbanding Spotify [Video]

Selama bertahun-tahun, menjadi jelas bahawa Apple jauh lebih baik dalam “bermain adil” daripada Spotify dalam hal ini Royalti Apple Music untuk artis. Video baharu disiarkan ke YouTube minggu ini secara bebas penerbit muzik L.Dre seterusnya menggariskan percanggahan antara Apple Music dan Spotify, dengan butiran mengenai royalti, pembayaran dan banyak lagi.

Apple dahulu didedahkan berapa banyak ia membayar kepada artis melalui Apple Music tahun lepas, mengatakan bahawa ia membayar purata $0.01 setiap aliran kepada artis untuk pelan berbayar individu pada 2020. Syarikat itu juga menunjukkan bahawa bilangan artis rakaman yang menjana lebih $50,000 setahun mempunyai lebih banyak daripada dua kali ganda.

Menurut video yang disiarkan oleh L.Dre, nombor ini masih sama. Tidal membayar paling banyak setiap aliran pada $0.013, diikuti oleh Apple Music pada $0.01 setiap aliran. Spotify, sebaliknya, membayar $0.0033 setiap strim — secara mendadak lebih rendah daripada Apple Music dan Tidal, serta Amazon Music, YouTube Music dan Deezer. Satu-satunya syarikat yang membayar kadar yang lebih rendah daripada Spotify ialah Pandora.

Video L.Dre menjadi lebih mendalam pada sepasang lagu hit yang dia miliki di Spotify dan Apple Music, memberikan butiran yang tepat tentang percanggahan antara setiap platform.

Lagu pertama: 4.7 juta strim di Apple Music

Kedua: 4.5 juta strim di Spotify

“Lagu ini di Apple Music, pasti, ia sangat bagus. Jerit kepada tuhan senarai main Apple Music. Saya bertuah, dan lagu ini dimasukkan ke dalam salah satu senarai main instrumental hip-hop terbesar di Apple Music, “jelas L.Dre. “Saya tidak melemparkannya atau apa-apa, ia hanya masuk ke sana. Itu benar-benar menunjukkan kepada anda kesan senarai main ini.”

Tetapi dia juga menyatakan bahawa Spotify menawarkan ciri “lebih baik” untuk artis. Ini termasuk perkara seperti integrasi Shopify untuk barang niaga, alat pemautan yang lebih baik dan banyak lagi. “[Apple Music] masih jauh, jauh, jauh di belakang Spotify untuk artis,” jelasnya.

9to5Mac’s Take

Video penuh daripada L.Dre sangat berbaloi untuk ditonton dan menawarkan beberapa konteks yang cukup menarik tentang keadaan semasa industri muzik penstriman. Seperti yang dia nyatakan, anda boleh sahaja lihat kadar pembayaran untuk setiap perkhidmatan kerana terdapat beberapa faktor lain dalam permainan. Anda juga perlu ingat bahawa untuk artis bukan bebas, terdapat banyak orang yang berbeza yang mengambil potongan daripada pembayaran ini.

Walau bagaimanapun, saya fikir bahawa Spotify tidak lama lagi akan menghadapi penolakan yang semakin meningkat daripada artis berkenaan dengan betapa rendahnya pembayaran royalti mereka berbanding Apple Music (dan pada dasarnya setiap perkhidmatan penstriman lain).

Apple Music juga baru-baru ini diumumkan kenaikan harga, dan satu daripada sebab-sebabnya ia disebut untuk kenaikan ini adalah peningkatan kos pelesenan. Apple berkata ini sepatutnya menyebabkan artis mendapat lebih banyak wang, tetapi butiran khusus tentang statistik pembayaran semasa tidak jelas.

  • Individu: $10.99 sebulan (dari $9.99)
  • Keluarga: $16.99 sebulan (dari $14.99)
  • Tahunan Individu: $109 setahun (dari $99)

Mengetepikan nasihat tertumpu artis yang ditawarkan oleh L.Dre, jika anda pelanggan perkhidmatan muzik penstriman, kadar pembayaran kepada artis ialah sesuatu yang anda harus ambil kira dalam keputusan anda apabila memilih perkhidmatan yang hendak digunakan. Ini benar terutamanya jika anda mendengar ramai artis bebas yang sumber pendapatan utamanya ialah semakan Spotify dan Apple Music ini.

(H/t Dave Mark)

FTC: Kami menggunakan pautan ahli gabungan automatik yang menjana pendapatan. Lagi.

iPhone 15 dan iPhone 15 Pro Apa yang dikatakan khabar


Lihat 9to5Mac di YouTube untuk lebih banyak berita Apple:We want to thank the writer of this short article for this amazing web content

Ini adalah berapa banyak Apple Music membayar artis berbanding Spotify [Video]


Take a look at our social media accounts and also other related pageshttps://paw6.info/related-pages/