Ini semua yang baharu dalam Google TV 12 pada Chromecast [Gallery]

Chromecast dengan Google TV akhirnya ditetapkan untuk mendapatkan kemas kini Android 12, dan Chromecast (HD) baharu memberi kita gambaran awal tentang perkara yang akan dibawa oleh platform kepada pengalaman skrin besar Google. Ini semua yang baharu dalam Android 12 untuk Google TV pada Chromecast.

Apakah yang baharu dalam Android 12 untuk Chromecast dengan Google TV?

Seperti yang telah kami katakan sebelum ini, kemas kini sistem bukanlah a jurusan sumber ciri atau perubahan baharu untuk Google TV dan Android TV. Sebaliknya, perubahan yang paling bermakna datang daripada kemas kini kepada pelancar atau melalui apl. Namun, terdapat bilangan yang baik ciri baharu yang disertakan dengan Android 12 untuk Chromecast dengan Google TV, dan ia disiarkan secara langsung pertama kali di Chromecast dengan Google TV (HD)yang dihantar dengan kemas kini yang dipasang.

Sekat akses mikrofon dan kamera

Salah satu perubahan teras dalam Android 12 datang dalam bentuk privasi yang lebih baik dengan mikrofon dan kamera. Android 12 kini sentiasa menunjukkan penunjuk apabila kebenaran mikrofon atau kamera sedang digunakan dengan memaparkan titik hijau yang mudah dilihat di sudut. Walaupun ciri Android 12 ini mungkin tidak akan disedari untuk separuh kameranya pada Chromecast dengan Google TV, ia pastinya perubahan yang dialu-alukan untuk menunjukkan akses mikrofon. Google TV sudah mempunyai UI penunjuk, tetapi versi ini lebih ketara dan berfungsi dengan lebih konsisten merentas OS.

Selain penunjuk, kini terdapat juga cara untuk menyekat akses kepada mikrofon dan/atau kamera dalam Android 12. Di Google TV, anda akan menemui ini dalam Tetapan > Privasi di bawah bahagian “Mikrofon” atau “Kamera”. Pada mana-mana halaman, anda juga akan melihat senarai apl yang telah cuba mengakses kebenaran ini.

“Kadar bingkai kandungan padan”

Satu lagi ciri baharu yang anda akan temui merentas semua peranti Android TV OS 12 ialah sokongan untuk sistem untuk memadankan kadar bingkai kandungan yang dipaparkan. Ini tersedia dengan tiga pilihan pada Google TV – lancar, tidak lancar dan mati sepenuhnya. Pada Chromecast (HD), pilihan pertama didayakan secara lalai.

Apakah yang dilakukan oleh pilihan ini? Google menerangkan seperti berikut.

Lancar:

Jika apl memintanya, peranti anda akan memadankan outputnya dengan kadar bingkai asal kandungan yang anda tonton, HANYA jika TV anda boleh melakukan peralihan yang lancar.

Tidak lancar:

Jika apl memintanya, peranti anda akan memadankan outputnya dengan kadar bingkai asal kandungan yang anda tonton. Ini boleh menyebabkan skrin anda menjadi kosong seketika apabila keluar atau memasuki main balik video.

Jangan sekali-kali:

Walaupun apl memintanya, peranti anda tidak akan sekali-kali cuba memadankan outputnya dengan kadar bingkai asal kandungan yang anda tonton.

1664224524 366 Ini semua yang baharu dalam Google TV 12 pada Chromecast

Penskalaan teks

Pilihan lain yang anda akan temui dalam Google TV 12 pada Chromecast ialah penskalaan teks. Walaupun ia sudah lama tersedia dalam Android pada telefon dan tablet, pilihan itu kini turut tersedia pada TV. Anda akan menemui penskalaan teks di bawah Tetapan > Paparan > Penskalaan teks, dengan empat pilihan daripada 85% hingga 115%. Anda boleh melihat perbandingan teks terkecil dengan pilihan teks terbesar di bawah.

1664224524 780 Ini semua yang baharu dalam Google TV 12 pada Chromecast1664224524 322 Ini semua yang baharu dalam Google TV 12 pada Chromecast
1664224524 800 Ini semua yang baharu dalam Google TV 12 pada Chromecast

Anda kini boleh menyekat bunyi sekeliling

Google TV 12 juga membawa lebih kawalan ke atas format bunyi. Dalam kemas kini sebelumnya, anda boleh memilih antara “Automatik”, yang akan menggunakan sebarang format bunyi yang dilaporkan oleh peranti anda sebagai diluluskan atau “Manual”, yang akan memaksa format bunyi sebagai pilihan yang boleh diakses pengguna. Kini, terdapat juga pilihan “tiada” yang boleh mematikan bunyi sekeliling sepenuhnya.

“Sambung Pantas” untuk Wi-Fi

Anda juga akan menemui tetapan rangkaian baharu dalam Google TV 12 pada Chromecast yang dipanggil “Sambung Pantas”. Seperti yang disahkan oleh Google kepada kami tahun lepas, ini direka bentuk untuk memudahkan anda menyambungkan peranti Android TV anda (dalam kes ini, Chromecast) ke Wi-Fi daripada telefon pintar anda.

Daripada apa yang kami boleh tahu, ini memerlukan telefon pintar anda juga menjalankan Android 13 – sekurang-kurangnya, ia tidak berfungsi pada peranti Samsung yang menjalankan Android 12/L, tetapi kami dapat mencari pilihan pada peranti Pixel yang menjalankan Android 13 .

Ini semua yang baharu dalam Google TV 12 pada Chromecast

TikTok dipasang semasa persediaan

Perubahan ini adalah kemungkinan besar eksklusif untuk Chromecast dengan Google TV (HD), tetapi kami mendapati bahawa TikTok ialah salah satu apl Google yang disertakan pada peranti itu. Ia dipasang sebagai sebahagian daripada persediaan, walaupun anda boleh menghentikannya daripada dipasang semasa persediaan.

Bilakah Chromecast (4K) akan mendapat Google TV 12?

Jadi itu semua yang baharu dalam Android 12 untuk Chromecast dengan Google TV, tetapi bilakah kemas kini akan datang kepada model 4K?

Buat masa ini, tiada garis masa yang disahkan untuk masa Chromecast dengan Google TV (4K) akan mendapat kemas kini Android 12, tetapi ia akan tiba dalam masa yang tidak terlalu lama melalui peningkatan OTA tradisional.

Bagaimana pula dengan Android 13?

Itu adalah Android 12, dan telefon pintar kini mendapat Android 13. Bilakah kemas kini itu akan datang ke Google TV? Apa yang baru? Banyak yang masih perlu dilihat. Masa praktikal awal dengan Android TV 13 mendedahkan tidak banyak yang baru, dan Google masih belum dikeluarkan versi akhir kemas kini pada akhir September 2022.

Lagi di Google TV:

FTC: Kami menggunakan pautan ahli gabungan automatik yang menjana pendapatan. Lagi.


Lihat 9to5Google di YouTube untuk berita lanjut:

We would love to say thanks to the writer of this post for this awesome content

Ini semua yang baharu dalam Google TV 12 pada Chromecast [Gallery]


Our social media profiles here and other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/