Inilah perkara yang mungkin menaikkan harga pada iPhone terbaharu | Perniagaan CNNCNN

Dengan Apple dijangka secara meluas akan memperkenalkan barisan iPhone 14 baharu pada masa akan datang acara Rabu depantanda tanya besar masih menyelubungi berapa banyak, dalam ekonomi inigergasi teknologi itu akan mengenakan bayaran untuk telefon pintar terbaharu dan terhebatnya.

Apple mempunyai beberapa pelanggan setia yang terkenal. Namun apabila ramalan ekonomi yang lebih luas mendapat diturunkan taraf kiri dan kanan, mungkin sukar untuk meyakinkan orang ramai untuk menaik taraf iPhone mereka.

“Apple menghadapi teka-teki harga sebenar,” kata Ben Wood, ketua penganalisis di firma penyelidikan pasaran CCS Insight. Di samping tekanan inflasi dan kos sara hidup yang mendatangkan malapetaka kepada pengguna, beliau menyatakan bahawa Apple pada masa yang sama menghadapi peningkatan kos yang berkaitan dengan komponen dan pengangkutan iPhone.

“Jangkaan saya ialah Apple mungkin perlu menaikkan harga,” kata Wood kepada CNN Business. Tetapi memandangkan tekanan yang dihadapi pengguna, dia berpendapat Apple juga akan melakukan “segala yang mereka boleh untuk menjadikannya seminimum mungkin.”

Di sebalik isyarat yang lebih luas mengenai ekonomi yang semakin teruk, Apple juga menghadapi halangan lain ketika ia bersedia untuk pelancaran produk minggu depan. Gangguan rantaian bekalan yang berpunca daripada dasar sifar-Covid China sebahagiannya dikaitkan dengan dasar syarikat itu Kejatuhan 11% tahun ke tahun dalam keuntungan suku tahunan dilaporkan bulan lepas. Ketua Pegawai Eksekutif Apple Tim Cook berkata pada panggilan pendapatan, bagaimanapun, bahawa terdapat “tiada bukti jelas kesan makroekonomi” kepada jualan iPhone. Cook menambah bahawa syarikat itu bahkan menetapkan rekod suku ketiga “untuk kedua-dua pendapatan dan penukar kepada iPhone,” sambil menambah bahawa “pelanggan terus mendapati bahawa iPhone kekal sebagai standard emas untuk telefon pintar.”

Jualan iPhone yang mantap sebahagiannya dikaitkan dengan ramalan lain daripada beberapa orang dalam industri bahawa Apple akan menaikkan harga iPhone terbaharunya – walaupun sukar untuk diramalkan dengan hanya berapa banyak.

Ming-Chi Kuo, seorang penganalisis Apple berpengaruh yang berpangkalan di Asia, tweeted awal bulan ini beliau menjangkakan Apple akan menaikkan harga jualan purata barisan iPhone 14 sebanyak kira-kira 15% berbanding barisan iPhone 13. (Pada masa ini, iPhone 13 biasa, bukan mini bermula pada $799, iPhone 13 Pro bermula pada $999 dan iPhone 13 Pro Max bermula pada $1,099.)

Dalam nota penyelidikan Isnin, penganalisis Dan Ives dan John Katsingris dari Wedbush Securities meramalkan bahawa Apple akan menaikkan harga model terbaharunya yang lebih tinggi sebanyak kira-kira $100. “Kami percaya kenaikan harga $100 pada iPhone 14 Pro/Pro Max berkemungkinan berlaku di kedai memandangkan kenaikan harga komponen serta fungsi tambahan pada keluaran baharu ini,” kata nota itu. Kamera pada model iPhone Pro akan datang dikhabarkan akan dinaik taraf untuk kemungkinan mewajarkan kenaikan harga, antara peningkatan lain.

Penganalisis Wedbush juga meramalkan permintaan asas yang kukuh untuk iPhone seterusnya, menganggarkan bahawa kira-kira 240 juta daripada 1 bilion pengguna iPhone di seluruh dunia tidak menaik taraf telefon mereka dalam tempoh lebih tiga setengah tahun.

Wood juga menyatakan bahawa iPhone Apple dalam beberapa cara terlindung daripada tekanan makroekonomi. Pengguna juga semakin melihat telefon pintar sebagai “hampir penting,” berbanding beberapa alat teknologi lain. “Sama ada anda benar-benar memerlukan iPhone atau tidak, itu terbuka kepada soalan, tetapi orang yang sudah mempunyai iPhone adalah sangat setia,” kata Wood.

“Saya fikir Apple mempunyai beberapa kelebihan berbanding pesaing,” tambahnya. “Ada orang yang sentiasa menunggu iPhone baharu.”

Apple, dalam fesyen yang terkenal menutup mulut semasa menjelang pelancaran produknya, tidak menjawab permintaan CNN Business untuk mengulas mengenai harga iPhone terkini pada Isnin. Syarikat itu menghantar jemputan minggu lalu untuk acara 7 September, yang telah digelar secara samar: “Jauh.”

Acara itu akan disiarkan di laman web Apple dari ibu pejabat syarikat Cupertino, California, bermula jam 1 petang ET.We wish to say thanks to the writer of this write-up for this outstanding content

Inilah perkara yang mungkin menaikkan harga pada iPhone terbaharu | Perniagaan CNN


Discover our social media accounts as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/