Intel akan datang untuk Nvidia dan AMD, dan itu berita baik untuk anda

Intel gergasi cip (INTC) membawa kepanasan kepada saingan Nvidia (NVDA) dan AMD (AMD) dengan pelancaran cip grafik Arc syarikat. Dan ia boleh menjadikan industri cip grafik terbalik, apatah lagi membantu pengguna seperti anda dan saya.

Intel telah menggoda grafik Arcnya sejak 2021 sebagai alternatif kepada tawaran Nvidia dan AMD untuk pelanggan yang mencari keupayaan grafik yang kukuh untuk permainan dan penciptaan kandungan.

Syarikat itu akhirnya akan mengeluarkan senarai cip dan kad berjenama Arc, dengan Arc 3 berfungsi sebagai salvo pertama dalam perjuangan Intel untuk mencuri bahagian pasaran dalam pasaran permainan PC besar-besaran daripada Nvidia dan AMD. Dan itu boleh memberi manfaat kepada pengguna pada masa kekurangan cip global telah mendorong harga kad grafik menjadi lebih tinggi.

Adalah masuk akal bahawa Intel sedang menyelam ke dalam pasaran permainan. Menurut Kumpulan NPDJualan perkakasan PC AS meningkat 25% kepada $5.74 bilion pada 2021. Dan permainan tidak akan ke mana-mana dalam masa terdekat.

Menurut NewZoojualan permainan global akan mencecah $218.8 bilion menjelang 2024. Permainan PC membentuk kira-kira 20% daripada jualan permainan pada tahun 2021, jadi wajar bagi Intel untuk menyertai semua kategori tersebut.

Perlukan lebih banyak bukti? Tidak perlu melihat lebih jauh daripada laporan pendapatan Nvidia 2021. Untuk setahun penuh, bahagian permainan Nvidia memperoleh $12.5 bilion daripada $26.9 bilion jumlah pendapatannya. Itu lebih daripada $10.6 bilion hasil perniagaan pusat data Nvidia.

Dalam erti kata lain, walaupun harga saham Nvidia mencerminkan harapan pelabur untuk masa depan perniagaan pusat data syarikat, ia masih membuat sebahagian besar wang tunainya pada perkakasan permainan.

Cip Arc 3 baharu Intel akan meletakkan Intel terus bersaing dengan Nvidia dan AMD. (Imej: Intel)

Dan di situlah cip Arc diskret Intel masuk. Lihat, Intel kini menawarkan apa yang dikenali sebagai pemecut grafik bersepadu Irisnya. Pemecut bersepadu mengambil alih CPU dan RAM komputer riba untuk menghidupkan grafik pada skrin. Dan walaupun tidak mengapa jika anda menyemak imbas web atau menstrim filem, permainan lebih baik diserahkan kepada cip diskret.

Ini kerana cip grafik diskret bergantung pada unit pemprosesan grafik (GPU) dan RAM mereka sendiri, bermakna mereka boleh menjalankan permainan yang sebaliknya akan mencekik sistem dengan grafik bersepadu.

Itu bukan untuk mengatakan bahawa cip Arc 3 Intel akan menghancurkan cip Nvidia keluar dari pintu gerbang, jauh dari itu. Lagipun, ini adalah cip peringkat permulaan Intel. Jadi semasa anda boleh bermain permainan terbaharu, anda tidak akan dapat menaikkan tetapan grafik ke tahap tertingginya.

Lebih-lebih lagi, kami tidak tahu bagaimana cip Arc Intel dibandingkan dengan cip diskret peringkat permulaan Nvidia atau AMD. Itu kerana Intel hanya memberi kami pandangan tentang bagaimana cip Arc 3nya disusun kepada pemecut Iris bersepadunya.

Sememangnya, Arc 3 berprestasi lebih baik daripada Iris dengan margin yang luas, tetapi itu tidak bermakna. Sebagai pemain, saya lebih berminat dengan cara Arc 3 dibandingkan dengan cip komputer riba RTX 3050 Nvidia atau Radeon RX 6500M AMD. Kami mungkin akan mula melihat perbandingan tersebut mencurah-curah apabila komputer riba Arc 3 memasuki pasaran.

Intel sedang bersedia untuk masa depan

Sudah tentu, keseronokan sebenar akan bermula apabila Intel menunjukkan cip Arc 5 dan Arc 7 pada musim panas ini. Cip tersebut, tidak seperti Arc 3, direka khusus untuk apa yang dipanggil Intel sebagai “permainan lanjutan” dan “permainan berprestasi tinggi.” Pada asasnya, jika anda berharap untuk mendapatkan prestasi grafik yang benar-benar mengagumkan daripada permainan anda, anda perlu memasukkan wang anda ke dalam mesin dengan Arc 5. Dan jika anda berharap untuk memaksimumkan grafik permainan anda, anda Saya mahu pergi dengan Arc 7.

Ujian terbesar Intel, bagaimanapun, akan datang apabila ia memperkenalkan kad grafik desktopnya tahun ini. Tetapi jangan letakkan jangkaan anda terlalu tinggi dahulu. Syarikat itu telah membuat telegraf bahawa generasi pertama kad desktop tidak akan memenuhi jenis jangkaan prestasi yang ditetapkan oleh kad Nvidia dan AMD sendiri.

Intel tidak lama lagi akan melancarkan cip komputer riba Arc 5 dan Arc 7, diikuti dengan kad desktop Arcnya. (Imej: Intel)

Intel tidak lama lagi akan melancarkan cip komputer riba Arc 5 dan Arc 7, diikuti dengan kad desktop Arcnya. (Imej: Intel)

Itu mungkin akan berlaku apabila Intel melancarkan cip dan kad grafik generasi ketiganya. Dengan nama kod Celestial, cip dan kad tersebut direka bentuk untuk apa yang syarikat panggil peminat ultra. Yang, jika saya jujur, adalah seseorang seperti saya.

Jika semuanya berjalan mengikut rancangan untuk Intel, syarikat itu pada masa itu akan mempunyai jenis grafik yang tahu bagaimana untuk berdiri sebagai pilihan grafik ketiga yang benar untuk pengguna dan pencipta. Dan dengan harga kad grafik sudah pun meningkat berkat kekurangan cip global dan pelombong kripto merampasnya sebaik sahaja mereka mencapai pasaran, pengguna mungkin akan mengalu-alukan pilihan ketiga dengan tangan terbuka. Terutama jika ia menjadikan pembelian kad lebih mudah dan lebih murah.

Walau bagaimanapun, ia akan mengambil masa untuk Intel memenangi pemain. Nvidia dan AMD mempunyai pangkalan pengguna yang sangat setia. Dan apabila ia datang kepada teknologi yang menggerakkan pelantar permainan, pemain mahukan sesuatu yang mereka tahu akan dilaksanakan.

Tetapi jika cip dan kad Intel boleh sepadan dengan apa yang Nvidia dan AMD tawarkan, ia boleh menjadi pembuat cip grafik ketiga yang berdaya maju, dan, berpotensi, menggantikan syarikat tersebut sebagai raja kad grafik.

Lagi daripada Dan

Ikuti Yahoo Finance di Twitter, Facebook, Instagram, Papan selak, LinkedIn, Youtubedan reddit

Ada tip? E-mel Daniel Howley di dhowley@yahoofinance.com. Ikuti dia di Twitter di @DanielHowley.We would love to thank the author of this write-up for this amazing content

Intel akan datang untuk Nvidia dan AMD, dan itu berita baik untuk anda


You can find our social media profiles here and other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/